Головна » 2014 » Квітень » 12

Європа милася демидівським милом

Європа милася демидівським милом

Сьогодні, коли у нас так багато говориться про євроінтеграцію України, мимоволі звертаєшся до нашої історії. Неймовірно, але факт: починаючи з XVI століття Україна вже була членом тодішнього Євросоюзу! І відігравала там далеко не останню роль у його економіці.
 
Вивчаючи топоніміку (назви) населених пунктів Вишгородського району, досліднику напевне впаде в око, що багато сіл носить назви стародавніх промислів. Це і не дивно, бо 400 років тому Вишгородщина була економічно важливим районом України. У той час, коли Донбас і Кривбас були ще Диким полем, у нашому регіоні зосереджувалася гірничо-рудна і металургійна ... Читати далі »

Батьківщині потрібне зерно

Батьківщині потрібне зерно

На Вишгородщині розпочалися весняно-літні польові роботи. Відповідно до виробничих планів на поточний рік, сільські господарства сіють ярові культури на площі 886 гектарів. З них під зернові прогнозується 618 гектарів, у тому числі 208 га – під овес, 400 га займатиме кукурудза, 10 га – ячмінь, 200 га – соя, 33 гектари – картопля, 25 га – кормові культури. Наразі підготовлено під посів 317 гектарів, посів ранніх ярих культур проведено на площі 107 гектарів.
 
Зі слів начальника управління агропромислового комплексу району Галини Журбенко, у користуванні та оренді сільськогосподарсь ... Читати далі »

Громадські збори у Ясногородці

Громадські збори у Ясногородці

9 квітня перед Ясногородською сільською радою, за ініціативою та організацією мешканців села, відбулися громадські збори. За участі близько п’ятдесяти жителів села, переважно осіб похилого віку, та запрошених представників громадської організації «Народна Рада міста Вишгорода та Вишгородського району» Трохима Іванова, Олександра Дзюби, Геннадія Демінського, депутата Вишгородської районної ради Геннадія Панамарчука, в.о. сільського голови Тетяни Антоненко та землевпорядника сільської ради Юрія Рагоновича розглянуто нагальні питання життя громади. 
 
Про газифікацію села інформацію надали ... Читати далі »

Знати історію рідного краю

Знати історію рідного краю

У час змін у нашій країні, коли особ­ливого значення набуває зміст слів «патріотизм» і «Батьківщина», важливою та корисною для нас, учнів і вчителів Ясногородської ЗОШ І-ІІІ ступенів, стала екскурсія « Я – патріот своєї держави».
 
На запрошення Богданівського сільського голови Тетяни Савиченко учні та вчителі Ясногородської ЗОШ І-ІІІ ступенів відвідали меморіальний комплекс у селі Пилява, мальовничому куточку Вишгородського району. 
 

Зашумить зелений гай

Зашумить зелений гай

Минулої осені колектив «Лютізька левада» відзначив 20-річчя творчої діяльності. На святкуванні 30 листопада учасники демидівського ансамблю «Любисток» запропонували увічнити ювілей «Левади» посадивши алею у Лютежі.
 
І ось цієї весни сільській голова Тамара Савенок разом із «левадівками» облюбували місце по вулиці Нефьодова, біля невеликого рукотворного озерця, що було створене на заболоченому місці у 2012 році. Тут сільська влада планує створити цілий комплекс для відпочинку, включаючи це озерце, дитячий ігровий майданчик, алеї, калиновий гайок. ... Читати далі »

Соціальний захист призовників – посилено

Соціальний захист призовників – посилено

Дуже багато запитань приходить на адресу редакції щодо порядку призову та проходження військової служби при частковій мобілізації та про соціальні гарантії призваних військовослужбовців. Цілий ряд питань про батьків-пенсіонерів, скрутне фінансове становище і що робити з власним бізнесом? За роз’ясненнями я звернувся до районного військового комісаріату, де на мої запитання відповів його керівник, полковник Валентин КОРОВАЙ.
 
–  Хто підлягає призову на військову службу і на який термін, який вік призовників?
 

«Працювала» імперія смерті

«Працювала» імперія смерті

Нацистська каральна машина доживала останні місяці, а у зв’язку з наближенням радянських і союзних військ ставала все більш агресивною. І вся лють падала на полонених і в’язнів таборів. Німецьке командування прийняло нелюдське рішення, від якого навіть зараз холоне кров – про тотальне винищення в’язнів концтаборів.
 
В Україні було створено мережу великих таборів смерті для військовополонених.  Масове знищення людей, у тому числі військовополонених, здійснювалось окупантами в Україні у 808 таборах, тюрмах, інших місцях ув’язнення, смертність в яких досягала 85%. Усього  протягом 1941-194 ... Читати далі »

12.04.2014

Самооборона Майдану: бронепоїзд справний!

Самооборона Майдану: бронепоїзд справний!

Трохи більше місяця відділяє нас від тих буремних подій, коли мешканці Вишгородщини вийшли на підтримку Майдану за покликом сумління та почуття громадянського обов’язку. Зібрані ліки та речі, своєчасно надана медична допомога, блок-пости на підступах до Києва – все це допомогло зберегти чиїсь життя та наблизити час нашої спільної перемоги.
 
Сьогодні ми хочемо подякувати вам, дорогі земляки, за участь, за допомогу, за вашу громадянську позицію. Земний уклін за все!
 
Завдяк ... Читати далі »

Є майбутнє в українського театру

Є майбутнє в українського театру

Багато хто з сучасників вважає, що у нашому комп’ютеризованому світі немає місця такому витонченому мистецтву як театр, що у нього, мовляв,  немає майбутнього, через небажання молодого покоління продовжувати театральні традиції або через елементарний брак таланту у молоді. Якщо чесно, я теж був такої песимістичної думки аж до того моменту, поки не потрапив на захід під назвою «Театральна субота». І ось що я вам зараз скажу: «Майбутнє в українського театру є!». 
 
З минулого року у Вишгородському районному центрі художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосві ... Читати далі »

«Тато, мама і я – спортивна сім’я»

«Тато, мама і я – спортивна сім’я»

Коли дитина навіть у вихідні дні запитує, коли ми підемо у садок – це напевно найкращий коментар і доказ того, що дитині там добре. Діти люблять свій дошкільний заклад! А батьки завжди можуть розраховувати на добру пораду та підтримку від його колективу.
 
Як і для кожних відповідальних батьків, здоров’я і освіта дітей – завдання пріоритетне. Адже вдома вільного часу часто не вистачає і тому вкрай важливо, в якому середовищі будуть рости і розвиватися наші діти. Ми вважаємо – нам дуже пощастило. За допомогою професійного колективу дошкільного навчального закладу «Лелеченя» в ... Читати далі »

12.04.2014

Творчість генія актуальна завжди

Творчість генія актуальна завжди

Традиційно березневі дні – це час пошани геніального Тараса Шевченка. Цьогоріч Шевченківські дні стали особливими, з огляду на 200-річчя видатного поета і невмирущу актуальність його творчості сьогодні.
 
У Новопетрівській ЗОШ №1 І-ІІІ ст. вшанування 200-річчя Кобзаря розпочалося ще з осені минулого року. Усією шкільною родиною ми проводили ярмарок українських страв, щоби вторгувати гроші на матеріали для унікального рушника та полотен із вір­шами Шевченка. Учні, їхні мами і бабусі, а також ... Читати далі »

Від Київської Русі – до сьогодення

Від Київської Русі – до сьогодення

Нещодавно відбулася презентація музейного комплексу «Київська Русь», яку представив архітектор Василь Климик, автор багатьох споруд та композицій у Вишгороді. 
 
На презентації були присутні заступник міського голови Олексій Данчин, начальник відділу з гуманітарних питань Володимир Ткач, секретар міськради Марія Решетнікова, директор музею гончарства Ірина Пироженко, депутати міськради  Валерій Виговський, Дмитро Колодзян, почесний громадянин міста Іван Бурдак, директор «Технопроекту» Віктор Федосенко, громадськість Вишгородщини. Архітект ... Читати далі »

Благовіщення

Благовіщення

Як каже настоятель УПЦ Київського патріархату отець Богдан, день Благовіщення – початок Божого змилування. 
 
– Свято Благовіщення – одне із найбільших весняних свят. Слово «Благовіщення» означає добру, радісну звістку про те, що почалось звільнення роду людського від гріха і вічної смерті. Архангел Гавриїл був посланий Богом у місто Назарет до Пресвятої Діви Марії і повідомив, що Господь обрав її бути Матір’ю Божою. Ангел з’явився в будинок праведного Іосифа, коли Ма ... Читати далі »

Футбольному керманичу – успішної роботи

Футбольному керманичу – успішної роботи

26 березня у приміщенні Вишгородської РДА відбулася чергова звітно-виборча конференція Вишгородської районної федерації футболу (ВРФФ), на якій були присутні близько 40 делегатів та почесних гостей – футбольні активісти, тренери, арбітри та функціонери.
 
Відбулася цікава, відверта, принципова розмова про стан та перспективи розвитку «гри мільйонів» у Вишгородському регіоні.
 
У своєму звіті голова  ВРФФ Микола Король відзначив здобутки районної федерації, але бі ... Читати далі »