Головна » 2019 » Липень » 4 » Згадали предків на правічних землях
18:09
Згадали предків на правічних землях

Двадцять дев’ятого червня, у тихе надвечір’я, до церкви Усіх Святих землі Української з’їжджалися гості з навколишніх сіл – Демидова, Гути Межигірської, Лютежа, Старих Петрівців – сходився місцевий люд, щоб уже втретє відсвяткувати храмове свято в нещодавно освяченій церкві, яка будувалась із задумом втілення в ній всіх церков тих сіл, які вже ось 55 років як стерті з лиця землі «беспощадными  строителями коммунизма», що й досі ще гордяться своїми «подвигами», а насправді варварством по відношенню до України.
Ось витяг з документа, який свідчить про нещасну  долю мого рідного села Бірки, про смертельний вирок ще 15 селам Київщини, винесений ЦК КПРС у 1957 році і остаточно приведений в дію в 1964 році: «Виконавчий комітет Київської обласної ради депутатів трудящих рішенням від 2 липня 1964 р. «Про адміністративно-територіальні зміни в Київській області»… по Києво-Святошинському  району:  «У зв’язку  з переселенням жителів виключити з облікових даних село Бірки Демидівської сільської ради». 
Така ж доля у сіл Завалівка, Домонтове, Новосілки-на-Дніпрі, Окунінове, Ошитки, Новий Глібів, Старий Глібів, Сваром’я, Сорокошичі, Сивки, Старосілля, Ротичі, Тарасовичі, Чернин та ще добрий десяток хуторів, що були у цих селах, як, наприклад, хутір Хом, що належав до села Бірки, єдиний клаптик землі, уцілілий від Бірок, на землях якого і збудований храм  Усіх Святих землі Української. До храму на запрошення настоятеля церкви отця Олега прибули  отець Спиридон, настоятель церкви у  Межигірському монастирі, священик із Старих Петрівців отець Василь, настоятель храму з Нових Петрівців отець Віктор, отець Андрій із Лютежа. Їх очолював благочинний Вишгородського району отець Микола (Іванців), який відправив святкову літургію  та  молебень по тисячах душ тих селян, останки яких залишились лежати на кладовищах, залитих водами Київського водосховища. Також відбувся  хресний хід, освячення води та всіх людей, присутніх на цій події.
На церковному подвір’ї завдяки отцю Олегу  (Петльовичу) з кожним роком стає красивіше й затишніше. Минулою осінню та весною на вже огородженому подвір’ї висаджені до тридцяти кущів винограду, упорядковані і засаджені квітами дві великі клумби, прийнялись багато кущів бузку та інших квітів, поруч із церквою облаштований дитячий майданчик.
Господарі приготували смачний храмовий обід, яким пригощали всіх присутніх. За столом панувала тепла сімейна атмосфера з неспішною бесідою, злагодженим співом псалмів та церковних пісень, які виконав церковний хор храму села Старі Петрівці. А запрошені співочі колективи «Любисток» із Демидова та «Журавлині ключі» із Козаровичів –  запропонували храмуючим цікаві програми своїх виступів.

Валентина ОСИПОВА,  с.Демидів

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 12980 | Додав: slovo
comments powered by Disqus