Головна » 2019 » Травень » 2 » Чорнобиль: ще й досі ятриться рана
16:47
Чорнобиль: ще й досі ятриться рана

26 квітня 1986 року сталася найбільша техногенна аварія в історії людства – з різницею у дві секунди відбулись два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС, в результаті яких сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році.
Пожежники, які першими прибули на місце катастрофи, не мали ізолюючих протигазів. Їх просто не попередили про особливості ситуації, та й ніхто не знав, що трапилося. В результаті радіоактивні речовини потрапили в дихальні шляхи ліквідаторів. 240 тисяч людей, які брали участь в гасінні пожежі на ЧАЕС, отримали високі дози радіації. Однак саме пожежникам вдалось врятувати нас від справжньої серйозної катастрофи – сильного водневого вибуху, який міг стати наступним етапом трагедії. Серед них були й наші земляки – вишгородчани.
26 квітня, у 33-ті роковини аварії на Чорнобильській атомній електростанції, на Вишгородщині пройшли заходи із вшанування пам’яті героїв-ліквідаторів, які віддали життя у боротьбі з наслідками аварії на ЧАЕС.
Біля пам’ятника ліквідаторам у Вишгороді зібралися керівники району та міста, депутати, представники трудових колективів, ліквідатори, школярі, мешканці і гості міста.
Голова райдержадміністрації Вячеслав Савенок наголосив, що Чорнобильська аварія стала для нас уроком, за який заплачено дорогу ціну, та подякував людям різних професій, які в екстремальних умовах доклали титанічних зусиль для приборкання «мирного атома». Він висловив переконання, що запорукою розв’язання проблем й надалі будуть спільна мета і злагоджена праця.
Голова районного осередку всеукраїнської спілки ліквідаторів-інвалідів «Чорнобиль-86» Ігор Магала висловив слова подяки всім, хто пам’ятає та шанує пам’ять тих, хто захистив нас від тієї масштабної біди.
Пам’ять померлих від радіаційного смерчу присутні вшанували хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятників ліквідаторам аварії на ЧАЕС та «Чорнобильцям – автомобілістам та дорожникам».
Після мітингу у Вишгородському районному будинку культури «Енергетик» відбулася традиційна година-реквієм «Чорнобиль – наш біль і пам’ять».

Інф. РДА
Фото Олександра КОВАЛЕНКА

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 1136 | Додав: slovo
comments powered by Disqus