Головна » 2019 » Травень » 16 » Символ краси та національної ідентичності  українського народу
19:03
Символ краси та національної ідентичності  українського народу

В Україні вже вкотре відзначають День вишиванки – свято, що покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишиваного одягу. Українська вишивка є одним з наших національних брендів, відомих у всьому світі.
Історія української вишиванки налічує близько тисячі років. Традиція її носіння ріднить її з традиціями інших слов’янських народів, до національних костюмів яких також входять вишиті сорочки з орнаментом. Вишиванка протягом багатьох століть використовувалася українцями в повсякденному гардеробі, але водночас сприймалася як оберіг – символ здоров’я та краси. Вважалося, що орнамент вишиванки захищає від недобрих поглядів, невдач та хвороб. Новонародженим дітям першу вишиванку шили матері або бабусі, читаючи молитви за здоров’я малюка. Дівчата шили вишиванки і до свого весілля – в якості приданого. Відомо, що українські чумаки, які проводили життя в довгих і небезпечних мандрах, довіряли виготовлення своєї вишиванки лише одній обраній дівчині. 
На думку етнографів, найбільш впізнаваною сьогодні є борщевська та полтавська вишивка. На початок ХХ століття, коли українська нація почала боротьбу за свої політичні права, вишиванка стала використовуватися як патріотичний та культовий одяг, символ української ідентичності. Величезний внесок у популяризацію вишиванки вніс український письменник і політик Іван Франко, який вів світське життя і славився своєю любов’ю до національного одягу. Вважається, що Франко дав початок тренду носити вишиванку поряд із європейським костюмом. За спогадами сучасників, у письменника було кілька десятків вишиванок, більшість з яких йому подарували друзі та знайомі. 
Вишиванки не втрачають актуальності й сьогодні – їх все частіше носять як елемент повсякденного одягу. Дизайн вишиванок нерідко використовується в сучасних модних колекціях. День вишиванки  вшановують далеко за межами України. За сприяння діаспор його відзначають у США, Канаді, країнах Європи, Австралії та ін. 
У Вишгороді, на площі перед адмінбудинком, також  відзначили День вишиванки – символу, який єднає усіх українців незалежно від мови, якою вони спілкуються, та віросповідання. Працівники райдержадміністрації, районної та міської рад, громадяни, що зібралися на свято, разом із керівниками зробили масове групове фото на згадку. 
Колективи майже усіх бюджетних установ та приватних підприємств долучилися до святкування, прийшовши на роботу у вишитих сорочках. У школах батьки, учні та вчителі прийшли у барвистих вишиванках та вкотре відчули, що наша сила у родовідній пам’яті, в наших оберегах. 
З вишиванки, як з книги, можна зчитати, якими талановитими були і є українці, якими гарними були господарями та майстрами, як бідували, коли Україну захоплювали чи руйнували, чи коли знищували нашу культуру і сам ген українства. Вишиванки будуть  оберігати  нас,  наділяти  силою рідної землі, тому що символи, вишиті на них, мають сакральне значення, закладене тисячі років тому. Шануймося, бо ми того варті!

Інф. «Слова»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 1694 | Додав: slovo
comments powered by Disqus