Головна » Лютізька громада

Виховання починається зі шкільного музею

Виховання починається зі шкільного музею

Останнім часом у деяких країнах близького зарубіжжя, зокрема, в Росії, з’явилася тенденція зменшувати значення та важливість внеску українців у перемогу в Другій світовій війні. Такого не можна допускати. Мільйони людських життів віддано за цю перемогу, і ми мусимо зберегти пам’ять про цих людей і про їхній подвиг.
 
У 1968 році у Лютізькій середній школі було створено музей бойової слави, що висвітлював події тієї війни, які відбувалися на славетному Лютізькому плацдармі. Тоді матеріали музею в основному базувалися на експонатах 240-ї стрілецької дивізії, що брала участь у цих боях. Фронтовики взяли активну участь у створенні майбутнього музею. Практично кожен робив свій маленький внесок: фотографії, листи з фронту, знайдену зброю, військову форму тих часів – усе з перш ... Читати далі »

Зробити корисне від щирого серця

Зробити корисне від щирого серця

Ми, звичайні діти і прості школярі, не можемо брати участь у бойових діях безпосередньо і допомагати там, в АТО,  проте це не означає, що ми сидимо осторонь склавши руки.  Наша школа безпосередньо співпрацює з волонтерськими організаціями, про роботу з якими я і хочу розповісти у своєму дописі.
 
Волонтерський рух в Лютізькій школі розпочато зі співпраці з Всеукраїнським центром реабілітації інвалідів. Ми їздимо туди з концертами, розважальними програмами. Вони ж до нас приїздять здебільшого проводити майстер-класи ... Читати далі »

Меморіал «Невідомому солдату»

Меморіал «Невідомому солдату»

У Національному музеї-заповіднику «Битва за Київ у 1943 році», що в Нових Петрівцях, готується до відкриття меморіалу «Невідомому солдату». Подія присвячена 71-й річниці визволення Київщини від нацистських загарбників. 
 
– Нещодавнє перепоховання наших воїнів у Пиляві та відкриття меморіалу у музеї – це заходи, спрямовані на увічнення пам’яті визволителів нашої землі від ворожої навали, – розповідає директор музею-заповідника, заслужений працівник культури України Іван Ві ... Читати далі »

Посвята у вчителі

Посвята у вчителі

25 випускників педагогічних вузів країни було направлено цього року по розподілу на праце­влаштування до загальноосвітніх шкіл Вишгородщини. Тамара Рихлик, куратор молодих педагогів з районного відділу освіти, взяла їх під свою опіку. Створено  «Клуб молодих учителів». Одним із найцікавіших  заходів клубу була  посвята у вчителі   15 жовтня  на базі Лютізької ЗОШ І-ІІІ ступенів.
 
Виявляється, для того, щоб стати педагогом, недостатньо просто закінчити відповідний вуз і з документами ... Читати далі »

«Веснянки» співають у Європі

«Веснянки» співають у Європі

Україно, Україно, ти у нас одна єдина. Горе і біль в Україні – це проходить через наші серця, нашу душу... Саме з такою тривогою у серці ми їхали на міжнародний фольклорний фестиваль в Іспанію. Ми, представники Вишгородського району села Лютіж, молодший колектив ансамблю «Веснянки» з художнім керівником Віктором Веснянком на чолі та група підтримки у складі Ніни Сивашенко, Ольги Кирієнко, Ольги Мельниченко, Наталії Савенок-Духоти, однокласників випуску 1973 року Лютізької середньої школи, та Анатолія Вітряного.
 
На шляху до Іспанії ми проїхали Краків, Прагу, Париж і скрізь, незважаючи на мов ... Читати далі »

Знахідка під Лютіжем

Знахідка під Лютіжем

Після Великої Вітчизняної війни на землі Вишгородщини залишились не лише шрами від воронок і траншей, землянок та бліндажів, не лише великі й малі військові поховання, а й залишки зброї та техніки.
 
Дуже часто саме ці безцінні артефакти війни або продаються на чорному ринку, або просто здаються як металобрухт.  Напередодні 70-річчя визволення України від нацистських загарбників завдяки спільним діям співробітників Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» на чолі з директором Ів ... Читати далі »

Рідній армії – підтримка і повага

Рідній армії – підтримка і повага

Армія з народом. Це гасло ще раз підтвердили теперішні та колишні військовослужбовці  військової частини А3723, розташованої у селі Лютіж Вишгородського району. 21 лютого до військової частини завітали ті, кому не байдужа доля власної країни та її Збройних сил. 
 
Військовослужбовці запасу  на чолі з полковником запасу, а нині почесним президентом всеукраїнської асоціації «Кадетська співдружність» Віктором Яциною оперативно відреагували на запити військовослужбовців і презентували військовій частині побутову техніку,   приладдя та відповідні послуги для потреб військовослужбовці ... Читати далі »

Зашумить зелений гай

Зашумить зелений гай

Минулої осені колектив «Лютізька левада» відзначив 20-річчя творчої діяльності. На святкуванні 30 листопада учасники демидівського ансамблю «Любисток» запропонували увічнити ювілей «Левади» посадивши алею у Лютежі.
 
І ось цієї весни сільській голова Тамара Савенок разом із «левадівками» облюбували місце по вулиці Нефьодова, біля невеликого рукотворного озерця, що було створене на заболоченому місці у 2012 році. Тут сільська влада планує створити цілий комплекс для відпочинку, включаючи це озерце, дитячий ігровий майданчик, алеї, калиновий гайок. ... Читати далі »

Контрактна служба має переваги

Контрактна служба має переваги

6 грудня 1992 року Верховна Рада України прийняття Закону України «Про Збройні Сили України», розпочала формування українського війська. У цьому процесі посіла своє місце й військова частина А3723. Вона була створена 1 липня 1994 року та розміщувалася у Києві. У 2002 році особовий склад, військова техніка та всі матеріальні засоби частини були переміщені у військове містечко в селі Лютіж Вишгородського району.
 
Військова частина А3723 може пишатися розмаїттям арсеналу військової техніки, що перебуває у її розпорядженні. На частину покладені завдання технічного забезпечення та забезпечення повсякденної діяльності військ.
 
30 листопада 2 ... Читати далі »

Футбольний сезон на Вишгородщині завершено

Футбольний сезон на Вишгородщині завершено

Матчем за суперкубок Вишгородського району завершився довгий, цікавий та безкомпромісний сезон 2013 року. 
 
Володар кубку ФК «Межигір’я» (Нові Петрівці) та ФК «Діназ» (с. Лютіж) зустрілися на футбольному полі ОСК «Діназ» в Лютежі, щоб визначити кращу команду району. Матчі між цими суперниками є справжньою окрасою футбольного життя в нашому районі. Не став винятком і цей матч. Діназівці першими відкрили рахунок – відзначився кращий нападник сезону Карім Тутахел. Але суперник без бою здаватися не збирався, і вже по перерві в одній зі своїх атак Чернишов зрівняв рахунок, подарувавши надію численним вболівальникам, які завжди палко підтримують своїх улюбленців. А ... Читати далі »

1 2 »