Головна » 2014 » Квітень » 12 » Є майбутнє в українського театру
10:32
Є майбутнє в українського театру
Багато хто з сучасників вважає, що у нашому комп’ютеризованому світі немає місця такому витонченому мистецтву як театр, що у нього, мовляв,  немає майбутнього, через небажання молодого покоління продовжувати театральні традиції або через елементарний брак таланту у молоді. Якщо чесно, я теж був такої песимістичної думки аж до того моменту, поки не потрапив на захід під назвою «Театральна субота». І ось що я вам зараз скажу: «Майбутнє в українського театру є!». 
 
З минулого року у Вишгородському районному центрі художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт» було започатковано чудову весняну традицію – збиратися в останню суботу березня на театральний уїкенд. Тож 29 березня у Вишгороді знову зібралися театрали на ІІ Вишгородський відкритий фестиваль аматорських театральних колективів «Театральна субота».
 
Цього року до «Дивосвіту» завітали артисти з Ірпеня, Бучі, Фастова, Борисполя, Березані, Славутича і, звісно, з Вишгорода. Усі вистави, представлені на фестивалі, були дуже різними і за тематикою, і за стилістикою, і за віком учасників. Тут були і кілька казкових вистав, теж дуже різнопланових: «Вікно в Небувандію» за повістю Дж. Баррі «Пітер Пен і Венді» від театральної студії «Експромт» Вишгородського районного будинку культури «Енергетик», «Збірка казок», зібраних на Бориспільщині етнографом П. Чубинським, від творчої студії «Чабрець» Будинку дитячої та юнацької творчості м. Борисполя. Була авторська дитяча вистава за мотивами української народної казки «Рукавичка» – від молодшої групи творчого об’єднання «Різні Люди» Вишгородського районного Центру творчості «Дивосвіт», а старший склад «Різних Людей» представив також казку-памфлет для дорослих за мотивами п’єси Є. Шварца «Тінь».
 
Театрально-драматичний гурток «Гармонія» з Фастівського районного еколого-етнографічного центру працює у жанрі театральної публіцистики, ними була показана авторська вистава «25-00», яка розкриває болючі соціальні проблеми сьогодення. Вистава «Театр, ти – світ!» театрального гуртка «Карусель» центру творчості дітей та юнацтва м. Ірпеня має просвітницький характер, адже в ній є і відомості про історію театру, і уривок з п’єси Г. Квітки-Основ’яненка «Сватання на Гончарівці». А театральний гурток «Мельпомена» Бучанського центру позашкільної роботи виправдав свою класичну назву, показавши одноактову п’єсу Ж-Б. Мольєра «Кумедні манірниці».
 
Вибір студії «Драм Арт» палацу дитячої та юнацької творчості м. Славутича був найбільш неочікуваним – вони обрали для постановки п’єсу Н. Садур «Чудная баба», в якій реалізм преплітається з абсурдом. А юна акторка Надія Попикіна зі студії «Арлекін» Березанського центру дитячої та юнацької творчості «Надія» виступила з монологом Олени з п’єси М. Кропивницького «Глитай, або ж павук».
 
Професійне журі фестивалю вручило дипломи в різних номінаціях: за кращу сценографію, костюми, музичне оформлення, акторські роботи та режисуру. Відзнаку «Кращий актор» отримали артисти з творчого об’єднання «Різні Люди»: Артем Пилипенко і наймолодший артист фестивалю п’ятирічний Максим Лапін. Диплом «Краща актриса» отримали артистки Валерія Валенчук (студія «Експромт») та Наталія Будзяк (гурток «Мельпомена»). Спеціальну відзнаку журі за режисуру і акторський ансамбль отримала вистава «Чудная баба» студії «Драм Арт», це були найстарші учасники фестивалю, у яких було чого повчитися юним акторам.
 
А найкращі вистави отримали дипломи лауреатів фестивалю. Лауреатом третього ступеню стала чарівна і зворушлива вистава «Вікно в Небувандію» студії «Експромт». Друге місце отримала яскрава і весела вистава «Рукавичка» молодшої групи творчого об’єднання «Різні Люди», в якій грали зовсім маленькі актори від 5 до 7 років. Найкращою ж виставою було визнано «Тінь» творчого об’єднання «Різні Люди». Ця динамічна, актуальна, захоплююча велика вистава, в якій поєднуються казка і реальність, іронія і ліризм, видовищність і щирість почуттів, отримала диплом лауреата І ступеня і бурхливий відгук глядачів.
 
Тарас ПАНЧЕНКО, 
школа журналістики ЦТ «Дивосвіт»
Категорія: Вишгородська громада | Переглядів: 788 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus