Головна » Вишгородщина

Печаль війни із пам’яті не стерти

Печаль війни із пам’яті не стерти

Швидко минають літа, змінюється час. І ось уже 30 років пройшло з того далекого лютого 1989 року, коли колони радянської бронетехніки пройшли свій останній маршрут кам’янистими шляхами Афганістану. Але шрами тієї десятирічної війни ще довго не заживуть, і тисячі людей будуть шукати відповідь на запитання: що ж відбувалось там, в горах Гіндукушу?
Через пекло Афгану пройшло понад 600 тисяч радянських солдатів. Так звані неповоротні людські втрати складали в Афганську війну 14453 особи. Україні Афганістан коштував життів 3380 молодих хлопців. Ще 3560 українців повернулись додому каліками. Київщина також заплатила свою ціну – 132 загиблих, 300 – інваліди. Двох уродженців Вишгородського району привезли додому в цинкових трунах. Це – лейтенант Олександр Сенчук із Виш ... Читати далі »

Український Прометей, Бог енергії

Український Прометей, Бог енергії

На мальовничих берегах Малого Супою, на хуторі Тужилів поблизу Яготина, в багатодітній сім’ї (дев’ять синів і дочок) в сім’ї Степана Непорожнього 13 липня 1910 року народився хлопчик Петро, якому судилося виконати велику місію сучасного Прометея, даруючи мільйонам людей тепло, світло та життєдайну енергію для сучасників та прийдешніх поколінь. 
Батько Петра був ковалем, мати, Параска, вела домашнє господарство. Дитинство було не з легких. Із семи років Петро вже працював підпаском, а зимою вчився в Яготинській школі-семилітці. Навчання не було для нього тягарем. Одного разу циганка сказала матері, що він буде великою людиною, піс­ля цього у школі Петро отримав прізвисько «мі­ністр».
У 1924 році, після закінчення школи, їде до Переяслава ... Читати далі »

Затверджено програми розвитку

Затверджено програми розвитку

Чотирнадцятого лютого відбулась тридцять п’ята позачергова сесія Вишгородської районної ради VII скликання. Засідання пройшло під головуванням голови районної ради Ростислава Кириченка. В роботі сесії взяли участь голова райдержадміністрації Вячеслав Савенок, заступник голови районної ради Марина Ганіцька, депутатський корпус, начальники управлінь, відділів та служб району, сільські голови, громадськість.
На тридцять п’ятій позачерговій сесії Вишгородської районної ради були прийняті наступні рішення.
 Про затвердження районної програми фінансової підтримки органів виконавчої влади у Вишгородському районі на 2019 рік. 
Про затвердження програми залучення інвестицій та поліпшення інвестиційного клімату у Вишгородському районі на 2019-2023 роки.
& ... Читати далі »

Пам’ятаємо! Не забудемо!

Пам’ятаємо! Не забудемо!

Ти чесно бій прийняв, не дбаючи про себе,
І, вражений свинцем, упав лицем на сніг, 
Ти не помер, а відійшов на небо,
Бо на землі зробив  усе, що зміг!

Бої за Дебальцівський плацдарм – одне з найбільших бойових зіткнень на Донбасі. Найгостріша фаза тривала майже місяць – з 25 січня до 18 лютого 2015 року і включала в себе як масовані артилерійські обстріли, так і перестрілки на малих відстанях зі стрілецької зброї, танкові бої. Паралельно цьому в столиці Білорусі йшов переговорний процес, який завершився 12 лютого підписанням так званого «Мінська-2», що передбачало повне припинення вогню з 15 лютого. 
Після відходу сил АТО з Дебальцевого і його околиць на Донбасі настало якщо не перемир’я, ... Читати далі »

Першоміст у Вишгороді

Першоміст у Вишгороді

Серед історичного надбання Вишгорода за яскравими подіями незаслужено призабутим залишився один унікальний факт. Це побудова першого у Київській Русі мосту через Дніпро. Не в Києві, не в іншому місті, а саме у Вишгороді. Інженерне диво наших предків і попри тисячоліття вражає своєю масштабністю і майстерністю. І якщо ми говоримо, що Вишгород протягом 300 років був духовним, військово-політичним і ремісничим центром, то варто додавати ще і важливим транспортним вузлом.
Із незапам’ятних часів Дніпро служив східнослов’янським племенам зручною транспортною артерією, щедро годував вишуканою рибою на кшталт білуги, осетрини, а в лиху годину ставав нездоланним бар’єром перед набігами азіатських орд. Водночас Славутич був і неабиякою перешкодою русичам у сполученні двох част ... Читати далі »

Великий Київ і Великий Вишгород

Великий Київ і Великий Вишгород

Майбутнє – за містами, великими урбанізованими територіями, які є локомотивами економіки, центрами розселення і соціальної активності. Значення міст зростає, хтось малює майбутнє і зовсім без держав, у вигляді системи мегаполісів, що поширюють вплив на навколишні території. Ще б пак – майже половина внутрішнього валого продукту країн світу провадиться в 300 найбільших агломераціях.
Штучно стримувати місто в своїх кордонах – значить породжувати конфлікти, гальмувати розвиток економіки, і багато держав вже взяли на озброєння розвиток агломерацій. Але чи означає це механічне розширення меж міста, приєднання навколишнього регіону і втрату самоврядування передмістями? Чи можна домовитися про співпрацю – адже транспортна система, комунікації, ринок праці, товарів і послуг все одно загальні?
... Читати далі »

Ростислав Крижанівський – кращий у Європі

Ростислав Крижанівський – кращий у Європі

У Люксембурзі 25-27 січня відбулися ХХІ міжнародні  змагання з плавання «EUROMEET»,  в яких взяло участь близько700 учасників із тридцяти країн, 126 клубів та 27 національних збірних.
Збірна України була представлена десятьма кращими плавцями, серед яких вихованець Вишгородської РК ДЮСШ, майстер спорту, багаторазовий чемпіон та рекордсмен України   Ростислав Крижанівський (2004 року народження). Наш юний талановитий спортсмен виступав на цих змаганнях у віковій категорії 2001-2002 та 2003-2004 р.н. і, як завжди, виступив яскраво та феєрично, вигравши дві золоті медалі та посівши перше місце в рейтингу  міжнародної федерації плавання (ФИН) серед юнаків 2003-2004 років народження.
Підбиваючи підсумки цих змагань можемо сміливо констатувати той факт, ... Читати далі »

Інклюзія – безповоротні зміни в освіті

Інклюзія – безповоротні зміни в освіті

Двадцять четвертого січня відбувся районний навчально-методичний семінар «Впровадження інклюзивної моделі освіти учнів з особливими освітніми потребами: питання і відповіді». До Вишгородщини завітали Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, керівник експертної групи з питань інклюзивної освіти при Міністерстві освіти і науки України Лариса Самсонова, начальник відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації Тетяна Балашова. У роботі семінару взяли участь голова райдержадміністрації Вячеслав Савенок, заступник голови адміністрації Тетяна Волотовська, заступник голови районної ради Марина Ганіцька, директори, вчителі, асистенти, психологи з навчальних закладів Вишгородс ... Читати далі »

Не летять ластівки у Зарубинці

Не летять ластівки у Зарубинці

Село Зарубинці – одне з найдавніших поселень в Україні, де впродовж віків жили наші пращури, сьогодні стерте з географічної мапи. За часів Київської Русі неподалік урочища стояло літописне місто Заруб, недалеко від якого знаходився Зарубський (Трахтемирівський) монастир. В ХV-ХVII століттях він був шпиталем-притулком для козаків. До утворення водосховища на цьому місці існувало село Зарубинці. Під час Коліївщини через село проходив повстанський отаман Микита Швачка. На території, яка не була затопленою, зберігся цвинтар, тут встановлено пам’ятний хрест, на якому написано: 
Зарубинці – село, Зарубенська долина
В минуле відійшли, розтанули в імлі. 
Могила братська, пращурів могили 
Усе було на цій малій землі. 
І горе у в ... Читати далі »

Кіборги вистояли, не витримав бетон

Кіборги вистояли, не витримав бетон

Вісімнадцятого січня у Національному музеї-заповіднику «Битва за Київ у 1943 році» відбувся захід з нагоди відзначення Все­українського дня пам’яті героїв-кіборгів «Полум’я ДАПу в наших серцях». Вшанувати пам’ять загиблих захисників Донецького аеропорту зібралися воїни-кіборги, учасники АТО, військовослужбовці, родичі загиблих захисників, волонтери, громадськість. Участь у заході взяли голова Київської облдержадміністрації Олександр Терещук, міністр у справах ветеранів війни Ірина Фріз, голова райдержадміністрації Вячеслав Савенок, голова районної ради Ростислав Кириченко, народний депутат України, віце-президент та голова комітету ПАРЄ з питань культури освіти, науки і медіа Володимир Ар’єв.
«Цього дня бракує слів, але ми ... Читати далі »

« 1 2 ... 4 5 6 7 8 ... 80 81 »