Головна » 2019 » Січень » 24 » Кіборги вистояли, не витримав бетон
17:44
Кіборги вистояли, не витримав бетон

Вісімнадцятого січня у Національному музеї-заповіднику «Битва за Київ у 1943 році» відбувся захід з нагоди відзначення Все­українського дня пам’яті героїв-кіборгів «Полум’я ДАПу в наших серцях». Вшанувати пам’ять загиблих захисників Донецького аеропорту зібралися воїни-кіборги, учасники АТО, військовослужбовці, родичі загиблих захисників, волонтери, громадськість. Участь у заході взяли голова Київської облдержадміністрації Олександр Терещук, міністр у справах ветеранів війни Ірина Фріз, голова райдержадміністрації Вячеслав Савенок, голова районної ради Ростислав Кириченко, народний депутат України, віце-президент та голова комітету ПАРЄ з питань культури освіти, науки і медіа Володимир Ар’єв.
«Цього дня бракує слів, але ми маємо їх знайти, щоб донести до нащадків правду – чим став героїчний захист Донецького аеропорту для сучасної історії України. Ми говоримо 242 дні. Ні, набагато більше. Воїни запалили віру в серцях кожного з нас, яку ми маємо берегти і плекати. Вони вистояли, тепер маємо зобов’язання вистояти і ми. Щиро дякую кожному, хто бере участь у цьому заході. Такі заходи нам вкрай необхідні, щоб пам’ятати тих, хто зробив неможливе можливим. Після ДАПу агресор зрозумів, що кожен клаптик української землі стане для нього таким же ДАПом», – підкреслила Ірина Фріз.
Легендарна оборона Донецького аеропорту, що тривала 242 дні, стала славетною та водночас і сумною сторінкою української історії. Диспетчерську вежу аеропорту було зруйновано ворожим вогнем. Саме ця вежа стала символом оборони ДАПу. Того дня окупанти висунули воїнам ультиматум – або залишити аеропорт, або загинути. Наші воїни обрали бій. 19 січня був підірваний другий поверх нового терміналу, а у ніч на 22 січня, скориставшись коротким перемир’ям для вивезення вбитих та поранених, окупанти замінували будівлю й зруйнували її остаточно. Від терміналу залишився лише каркас. Українські кіборги вистояли, не витримав бетон.
Захищаючи Донецький аеропорт, загинуло більше 200 українських воїнів, поранено більше 500. Київщина втратила 19 своїх синів. На вишгородській землі поховано двох героїв – це Костянтин Непоп та Святослав Горбенко. Вічна пам’ять і слава героям!
Учасники заходу запалили свічки та вшанували хвилиною мовчання пам’ять героїв, які, захищаючи суверенітет та незалежність України, зробили крок у безсмертя.
Голова Київської облдерж­адміністрації Олександр Терещук та голова райдержадміністрації Вячеслав Савенок вручили відзнаки Президента України «За участь в антитерористичній операції» рідним загиблих учасників АТО Вишгородщини – солдатів Олега Орлова, Євгена Єрмакова, Анатолія Савченка, старшого солдата Дениса Ханчича, сержанта Костянтина Непопа, старших сержантів Руслана Арсієнка, Олександра Костюченка, Миколи Чердловського, лейтенантів Олександра Устименка та Святослава Горбенка.
Учасники заходу ознайомилися з виставкою фоторобіт волонтера, учасника АТО Олексія Палія та книжковою виставкою Вишгородської центральної районної бібліотеки «Україні – слава, а героям – честь». Лірник Ярема (учасник АТО Вадим Шевчук) виконав на лірі баладу, присвячену українським захисникам.
У серці кожного українця завжди буде палати полум’я, яке запалили кіборги. Вічна пам’ять і слава героям!

Христина БАРАНОВСЬКА, «Слово»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 419 | Додав: slovo
comments powered by Disqus