Головна » 2013 » Березень » 23

Наше минуле – коріння майбутнього

Наше минуле – коріння майбутнього

Цього тижня відбулася траурна панахида по відомому українському краєзнавцю Лаврентію Похилевичу. 18 березня минуло 120 років з дня його смерті. 


Згадували видатного науковця у нашому районі не випадково – адже саме у Любимівці прожив свої останні роки Лаврентій Іванович, тут його і поховано (упродовж своєї історії село багаторазово змінювало назву: Любимівка (1640 р.), Воздвиженськ (1859 р.), Мануїльськ (1918 р.), Соснівка (1954 р.) і знову Любимівка (1963 р.). 

Участь у поминальному заході ... Читати далі »

23.03.2013

Першими прибули пожежники

Першими прибули пожежники

Минулої неділі у Вишгороді сталася пожежа підвищеного рівня: вогонь спалахнув по вул. Шкільній у двоповерховій будівлі, де розмістилися торговий центр «Сяйво», хімчистка, банк та інші організації. Надзвичайну подію зафіксували на фото та відео мешканці прилег лих багатоповерхівок. Вогонь виник у приміщенні хімчистки ймовірно через розгерметизацію газового балону (багато хто чув звук якогось вибуху, але не надав цьому значення). На місце події оперативно прибули пожежники, «швидка», міліція. Пожеж такого рівня рятувальники, на щастя, давно не пам’ятають. 


– На місці події працювало п’ять одиниць техніки та тридцять чоловік, – розповів Серг ... Читати далі »

23.03.2013

Основна тема – отримання «чорнобильських»

Основна тема – отримання «чорнобильських»

Нещодавно народний депутат України Ярослав Москаленко провів ряд зустрічей зі своїми виборцями у декількох районах Київської області, зокрема у Вишгородському. Про нагальні теми, що турбують наших громадян, Ярослав Миколайович розповів нашому кореспонденту. 


– Я відзначив би одну з «гарячих» тем, що об’єднує більшість – виплата «чорнобильських», – розпочав він розмову. – Мої виборці – це мешканці районів, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Цілком закономірно, що ця тема у них номер один. Найбільше невдоволення у тих громадян, які мають на руках позитивні рішення суду. 
23.03.2013

Коротким рядком

Коротким рядком

Україна активно проводить реформи, спрямовані на модернізацію країни та її інтеграцію до Європейського Союзу, заявив Президент України Віктор Янукович під час зустрічі із заступником Держсекретаря США з політичних питань Венді Шерман. Він додав, що велика кількість реформ, які зараз здійснюються в Україні, розроблені за допомогою міжнародних експертів, у тому числі експертів зі США. «Сьогоднішній порядок денний насичений підготовкою і вирішенням питань, які спрямовані на інтеграцію України з ЄС. Ми сподіваємося, що виконаємо ці непрості завдання, і вже в листопаді цього року на саміті у Вільнюсі буде підписана Угода про асоціацію та створення ЗВТ з ЄС», – заявив Президент України. 


23.03.2013

«У нас страхують, з нами відпочивають…»

«У нас страхують, з нами відпочивають…»

Відповідно до статті 46 Конституції України, громадяни мають право на соціальний захист. Це право гарантується загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, тобто, системою прав, обов’язків і гарантій, яка передбачає надання соціального захисту (що включає матеріальне забезпечення громадян у визначених законом випадках) за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати страхових внесків роботодавцями, громадянами, а також за рахунок бюджетних та інших джерел, не заборонених законодавством. У нашому районі питаннями обов’язкового соцстрахування займається Вишгородська міжрайонна виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. На питання кореспондента «Слова» відповіла директор цієї установи Людмила БОНДАРЧУК. 

23.03.2013

Петрарка і Пастернак – у Старих Петрівцях

Петрарка і Пастернак – у Старих Петрівцях

У Старопетрівській школі – подвійне свято. Проводи зими і зустріч гостей. Гості – це ми, вчителі світової літератури з обох берегів Дніпра, члени районного методичного об’єднання, що прибули до колеги Валентини Рябушенко. А вона – «іменинниця». Запрошує на відкритий урок-дійство «Через віки – з любов’ю». 

 
Любов, кохання… Старі як світ і вічно нові почуття, без яких він перестав би існувати. І про це розповідали вихованці Валентини Григорівни, учні 11-го класу Старопетрівської середньої школи. Розповідали так, як відчувають, як переживають сімнадцятирічні: щиро, ніжно, з тремтінням, а іноді й з гумором. Пригадали, як ко ... Читати далі »

Народження діорами

Народження діорами

Іван Бурдак у матеріалі «Будівничі Вишгородського краю», надрукованому газетою «Слово» з нагоди 40-річчя утворення Вишгородського району, докладно зупинився на історії створення діорами «Лютізький плацдарм». Мені ж, як безпосередньому учаснику народ ження діорами, хочеться додати деякі подробиці. 


В червні 1975 року заступник начальника Київського обласного управління культури Микола Орел та я – тодішній завідуючий Вишгородським районним відділом культури були відряджені в Москву на студію військових художників ім. М.Б. Грекова для розгляду та погодження ескізного проекту діорами «Лютізький плацдарм» від імені замовника. Так співпало, що ... Читати далі »

23.03.2013

Сплата внесків до Пенсійного фонду – справа обов’язкова

Сплата внесків до Пенсійного фонду – справа обов’язкова

Одним із найголовніших завдань, поставлених перед органами Пенсійного фонду, є збирання та акумулювання коштів, призначених для пенсійного забезпечення. Передбачається, що єдиний соціальний внесок має надходити в бюджет Фонду своєчасно та в повному обсязі. Однак, не всі підприємства та громадяни є сумлінними платниками. Невиконання обов’язків зі сплати єдиного внеску створює чимало проблем і для Пенсійного фонду, і для самих платників. А для працівників підприємств-боржників це є справжня біда, бо саме вони несуть матеріальні збитки тому, що основною умовою включення періодів роботи до страхового стажу для обчислення пенсій за віком згідно з нормами діючого пенсійного законодавства є сплата єдиного внеску до Пенсійного фонду. 

23.03.2013

Її душа – як світло незвичайне…

Її душа – як світло незвичайне…

Жаданна й ніжна, мила і велична, 
На протязі всіх незліченних літ, 
Ти завжди, жінко, з іменем окличним 
Тримаєш у долонях цілий світ. 

Не знаю кому належать ці рядки, та вони в повній мірі розкривають сутність жінки на землі, її велич. Саме так ставляться до прекрасної половини людства, до ж ... Читати далі »

23.03.2013

Політична свобода

Політична свобода

Політична свобода є різновид зовнішньої свободи: людині надається право самостійно говорити, писати, вибирати, вирішувати й подавати свій голос у справах громадського устрою. Її вимоги задовольняються вже не тільки в питаннях внутрішнього духовного життя, але й в питаннях загального та спільного улаштування. Людина оголошується повноправним співучасником, співбудівничим, співкерівником у цих справах. І вже не тільки захищається її власна внутрішня свобода, але людині самій надається вирішувати про інших людей і про їх свободу або несвободу, про їх життя і поведінку. 


Політична свобода набагато більша – і за обсягом і за відповідальностю – ... Читати далі »

23.03.2013

Друзям на згадку дарували міста…

Друзям на згадку дарували міста…


Оцінку історичним подіям визначає час. Стаючи очевидцями тієї чи іншої події, ми сприймаємо її, як звичайний робочий процес, і лише через певні проміжки часу усвідомлюємо ту значимість, яку надає їй безпристра

23.03.2013

Час служити Батьківщині

Час служити Батьківщині

На підставі Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» та Указу Президента України від 9 листопада 2012 №635/2012 «Про строки проведення чергових призовів, чергові призови громадян України на строкову військову службу та звільнення в запас військовослужбовців у 2013 році» з 1 квітня по 31 травня 2012 року проводиться призов громадян на строкову військову службу. 


Явці на призовну дільницю Вишгородського району для призову на строкову військову службу підлягають усі громадяни 1995 року народження, яким в період чергового призову виповнилося 18 років, а також громадяни, які народилися у 1988-1994 роках, у яких закінчилася ... Читати далі »

23.03.2013

Майбутнє лісу – в твоїх руках

Майбутнє лісу – в твоїх руках

У найдавніші часи нашої історії ліс для українця був природним середовищем. Він слугував і колискою, і прихистком, був годувальником і рятівником. І сьогодні ліс дуже багато значить для сучасної людини – це в першу чергу комора здоров’я. 21 березня у світі святкують Міжнародний день лісу. Чимало країн разом у цей день відзначають і День дерева. 


Колектив ДП «Димерське лісове господарство» завершив 2012 рік успішним виконанням усіх планових завдань по лісокультурному виробництві. При цьому було створено лісових культур на площі 251 га. 

23.03.2013

Посади своє дерево

Посади своє дерево

Весна в ДП «Вищедубечанське лісове господарство» асоціюється з пробудженням природи, розвитком, початком нового життя. У цей час, як ніколи, хочеться «вирватися» з домівок, кабінетів, бути ближче до землі, до природи. А справжній подих весни можна почути тільки в лісі. Водночас весна для лісівника — це найбільш гаряча пора. Адже в цей стислий проміжок часу закладається майбутнє наших лісів. 


Так у 2013 році ДП «Вищедубечанське лісове господарство» запланувало посадити 148 га лісових культур і 4 га плантацій новорічних ялинок. 

23.03.2013

Легенди вишгородського футболу – у «Кубку легенд»

Легенди вишгородського футболу – у «Кубку легенд»

Минулої суботи в спортивному залі Вишгородської районної КДЮСШ відбувся унікальний по своїй суті турнір поколінь з футзалу під назвою «Кубок легенд». Головною метою турніру була зустріч випускників Вишгородської районної КДЮСШ всіх поколінь. Адже школа має свою цікаву історію. Спортивна школа у Вишгородському районі була відкрита ще у далекому 1979 році, а в лютому 1988 року збудовали новий адміністративний корпус зі спортивним залом.


Запрошення на свято отримали тренери, працівники школи та випускники різних поколінь. Під час урочистого відкриття оголошено склад учасників змагань та відбулося нагородження працівників школи за сумлінну працю та вагомий внесок у розвит ... Читати далі »

23.03.2013