Головна » 2013 » Березень » 23 » Основна тема – отримання «чорнобильських»
13:28
Основна тема – отримання «чорнобильських»
Нещодавно народний депутат України Ярослав Москаленко провів ряд зустрічей зі своїми виборцями у декількох районах Київської області, зокрема у Вишгородському. Про нагальні теми, що турбують наших громадян, Ярослав Миколайович розповів нашому кореспонденту. 

– Я відзначив би одну з «гарячих» тем, що об’єднує більшість – виплата «чорнобильських», – розпочав він розмову. – Мої виборці – це мешканці районів, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Цілком закономірно, що ця тема у них номер один. Найбільше невдоволення у тих громадян, які мають на руках позитивні рішення суду. 

– Можливо так склалася через необізнаність виборців з новою процедурою оформлення компенсаційних виплат? 

– Мені теж так здалося. Тому нагадаю, що з початку 2013 року діє Закон України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень», що зобов’язує виплачувати борги держави, зокрема, за рахунок коштів, передбачених бюджетною програмою для забезпечення виконання рішень суду. Вище згаданий закон, а також Постанова Кабінету Міністрів України від 3.08.11 №845 «Про затвердження Порядку виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників» дає можливість, при наявності позитивного судового рішення, самостійно в індивідуальному порядку звернутись до місцевого підрозділу Держказначейства із заявою про безспірне списання коштів з рахунків місцевих бюджетів. Статистика така: станом на лютий 2013 року по Київській області надійшло 267 подібних заяв на загальну суму 1,5 млн грн. 

– З чого починати процедуру оформлення при позитивному рішенні суду? 

– Якщо суд ухвалив рішення на вашу користь, то прямуйте до територіального органу Казначейської служби України. З собою потрібно мати заяву про виконання рішення із зазначенням реквізитів банківського рахунку, на який слід перерахувати кошти або дані про перерахування коштів у готівковій формі через банки або підприємства поштового зв’язку, якщо зазначений рахунок відсутній; оригінал виконавчого документа; судові рішення про стягнення коштів (у разі наявності); оригінал або копію розрахункового документа (платіжного доручення, квитанції тощо), який підтверджує перерахування коштів до відповідного бюджету (при подачі заяви про виконання рішення суду, що стосується чорнобильських виплат, зазначений документ не подається). 

До заяви можуть додаватися інші документи, які містять відомості, що сприятимуть виконанню рішення про стягнення коштів (довідки та листи органів, що контролюють справляння надходження бюджету, або органів місцевого самоврядування, рішення органів досудового розслідування та прокуратури тощо). 

– Чи є певні часові обмеження подачі документів?
 
– Є рік, щоб пред’явити судове рішення Держказначейству. Якщо людина не встигла – потрібно знову звертатися до суду, аби поновити терміни. Тому краще не баритися і не лишати все на останній день, як люблять у нас робити. Ще зазначу важливий нюанс. Якщо ви подали не всі документи, територіальне відділення Державної казначейської служби України протягом 5 (п’яти) днів з дня надходження заяви має повідомити вас про це. Донести все необхідне потрібно впродовж місяця – інакше Держказначейство поверне документи. 

– Якщо все зроблено вчасно та правильно, скільки чекати на виплату? 

– Держказначейство має перерахувати кошти упродовж трьох місяців. Але тут знов-таки є важливий нюанс – це у тому випадку, якщо є кошти на балансі. Якщо територіальне відділення Державної казначейської служби України протягом трьох місяців не перерахувало кошти за рішенням суду про стягнення коштів, вам виплачується компенсація в розмірі трьох відсотків річних від несплаченої суми за рахунок коштів, передбачених бюджетною програмою для забезпечення рішення суду. 

– А якщо коштів на балансі немає? 

– Не будемо лукавити – поки у державних програмах, що відповідають за «соціалку», не передбачені виплати за судовими рішеннями. І на жаль, борги зростають… В одній Київській області «чорнобильцям» винні вже 120 млн грн (на початок року). Є одна тимчасова перепона: Держбюджет-2013. На даний момент він не передбачає грошей на виконання закону щодо виконання судових рішень. Думаю, найближчим часом основний кошторис на цей рік зазнає змін. Принаймні, я вже готую відповідне звернення до прем’єр-міністра України Миколи Азарова, а колегам-депутатам у Верховній Раді України запропоную внести відповідні поправки до держбюджету для фінансової можливості здійснення «чорнобильських» виплат за судовими рішеннями. Також я направлю низку депутатських звернень з цього приводу до органів виконавчої влади України. 

– Тож Ви радите не впадати у відчай? 

– Так. У будь-якій ситуації ніколи не сидіть склавши руки і не чекайте, коли вам принесуть все готове на блюдечку з блакитною облямівкою. Такого не буде. Ви володієте інформацією, на вашому боці закон, тож вперед, до дій! Поки працюватимуть над бюджетом, ви встигнете і закон вивчити, і документи зібрати, і до суду подати, якщо це ще не зробили. 

Хочу повідомити, що 19 березня 2013 року в Верховній Раді створено міжфракційне депутатське об’єднання «Київщина», яке я очолив. Ми поставили перед собою такі завдання, як залучення інвестицій та сучасних технологій в соціально-економічний розвиток Київщини, розвиток реального сектору економіки, підвищення його конкурентоздатності та створення нових робочих місць, створення режиму максимально-комфортного бізнес-середовища, реформування вітчизняного аграрного сектору. Одним із пріоритетів нардепи «Київщини» також визначили «чорнобильські» пільги. Тому я обов’язково повідомлятиму про прогрес у цій справі. 

Розмову вела Марія ФІЛАТОВА, «Слово» 
фото Олександра КОВАЛЕНКА
Переглядів: 1482 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus