Головна » 2013 » Березень » 23 » «У нас страхують, з нами відпочивають…»
13:15
«У нас страхують, з нами відпочивають…»
Відповідно до статті 46 Конституції України, громадяни мають право на соціальний захист. Це право гарантується загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, тобто, системою прав, обов’язків і гарантій, яка передбачає надання соціального захисту (що включає матеріальне забезпечення громадян у визначених законом випадках) за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати страхових внесків роботодавцями, громадянами, а також за рахунок бюджетних та інших джерел, не заборонених законодавством. У нашому районі питаннями обов’язкового соцстрахування займається Вишгородська міжрайонна виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. На питання кореспондента «Слова» відповіла директор цієї установи Людмила БОНДАРЧУК. 

– Які основні функції Вишгородської міжрайонної виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності? 

– Дирекція надає допомогу застрахованим особам, які працюють на підприємствах Вишгородського, Іванківського та Поліського районів, тобто перераховує кошти страхувальникам на оплату листків непрацездатності та на поховання. 

Протягом року до дирекції надійшло 2397 заяв-розрахунків від страхувальників, за якими надано допомогу на суму в 17,7 млн. грн. У 2012 році витрати на виплату допомоги по вагітності і пологах становили – 5,6 млн., по тимчасовій непрацездатності 12 млн. грн., виплачено 80 тис. грн. допомоги па поховання. 

– Скільки страхувальників наразі у Вишгородському районі? 

– На кінець 2012 року на обліку в дирекції перебувають 5445 страхувальників, загальна чисельність працюючих в еквіваленті повної зайнятості становить 33412 осіб. 

– Як Ви перевіряєте справжність наданих документів до виплати? 

– Щоб запобігти порушенням по виплатах, проводяться документальні перевірки за кожною заявою-розрахунком. У разі перевищення виплат у два рази по середньоденній заробітній платі, на підприємстві проводяться позапланові перевірки цільового використання коштів Фонду, надсилаються листи до прокуратури та інспекції праці. Проводяться спільні перевірки разом з інспектором праці, фінансування здійснюється за результатами перевірки . 

– Які заходи здійснюються для зменшення захворюваності населення? 

– Питання зменшення захворюваності розглядалося на семінарах 14 та 24 березня, 27 вересня, 26 грудня, які проводилися для голів комісій та бухгалтерів у Вишгороді та Іванкові. Були направлені листи головним лікарям Вишгородської, Іванківської та Поліської лікарень про посилення відповідальності за необґрунтовану видачу листків непрацездатності. Разом із медичними закладами районів працюємо над зменшенням захворюваності. До речі, кількість листків непрацездатності порівняно з 2011 роком зменшилася на 23 відсотки. У засіданнях МСЕК Вишгородської ЦРЛ бере участь спеціаліст І категорії Ліна Лісовенко, Іванківської ЦРЛ головний спеціаліст Лідія Чорнобривець. 

– 2013 рік в Україні оголошено «Роком дитини». Що здійснюється в цьому напрямі? 

– Зараз починаємо активну роботу з організації літнього оздоровлення дітей. У цьому році Фонд частково оплачує за дитячу путівку 42 гривні щоденно, термін відпочинку дітей 21 день. Голови комісій підприємств вже можуть звертатися до дирекції з пропозиціями таборів та замовляти кошти за спеціальною заявкою. За минулий рік видано страхувальникам 427 путівок на санаторно-курортне лікування на суму 2,3 млн. грн., частково профінансовано оздоровлення 264 дітей на суму 160 тис. грн. та для дітей застрахованих осіб видано 12 470 подарунків на суму 283 тис. грн. 

– Скільки людей у Вишгородській дирекції та як між ними розподілена територія району? 

– Колектив дирекції невеликий – всього 8 осіб, які здійснюють величезний об’єм роботи. З самого початку функціонування дирекції працює провідний спеціаліст Надія Кирпач, яка здійснює перевірки цільового використання страхувальниками коштів Фонду, нараховує допомогу по вагітності і пологах та тимчасовій непрацездатності фізичним особам-підприємцям. Провідний спеціаліст Ольга Іващенко займається санаторно-курортним оздоровленням застрахованих осіб, працює з комісіями соціального страхування. 

Страхувальники Іванківського та Поліського районів мають змогу отримати кваліфіковану консультацію головного спеціаліста Лідії Чорнобривець, яка представляє дирекцію на території вказаних районів. Ліна Лісовенко приймає заяви-розрахунки на оплату листків непрацездатності від страхувальників, здійснює їх перевірку та замовляє кошти на фінансування. Організовує дитячий літній відпочинок, збирає заявки на новорічні подарунки для дітей застрахованих осіб та здійснює їх видачу. Фінансову діяльність дирекції очолює головний бухгалтер Катерина Колногуз. 

Пліч-о-пліч із досвідченими працівниками дирекції трудиться і молоде покоління – Євгенія Бібко (звітність по коштах Фонду) та Анастасія Бондаренко (реєстр страхувальників, перерахунок коштів).
Переглядів: 432 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus