Головна » 2013 » Березень » 23 » Сплата внесків до Пенсійного фонду – справа обов’язкова
12:50
Сплата внесків до Пенсійного фонду – справа обов’язкова
Одним із найголовніших завдань, поставлених перед органами Пенсійного фонду, є збирання та акумулювання коштів, призначених для пенсійного забезпечення. Передбачається, що єдиний соціальний внесок має надходити в бюджет Фонду своєчасно та в повному обсязі. Однак, не всі підприємства та громадяни є сумлінними платниками. Невиконання обов’язків зі сплати єдиного внеску створює чимало проблем і для Пенсійного фонду, і для самих платників. А для працівників підприємств-боржників це є справжня біда, бо саме вони несуть матеріальні збитки тому, що основною умовою включення періодів роботи до страхового стажу для обчислення пенсій за віком згідно з нормами діючого пенсійного законодавства є сплата єдиного внеску до Пенсійного фонду. 

У сферу діяльності Пенсійного фонду входить контроль за сплатою єдиного внеску до бюджету фонду, стягнення недоїмки, оскільки саме від цього залежить розмір пенсій нинішніх та майбутніх пенсіонерів та виплата пенсій в повному обсязі та у встановлені строки. Тож сьогодні особ ливо загострюється увага на питанні заборгованості перед Пенсійним фондом підприємствами, установами, організаціями. 

Відповідальність за сплату внесків покладено на страхувальників-роботодавців, котрі сьогодні повинні забезпечити право на пенсію своїм найманим працівникам. 

На жаль, не всі керівники підприємств розуміють, що порушення ними обов’язків зі сплати єдиного внеску позбавляє працюючих частини пенсії. Адже керівники підприємств-боржників обмежують конституційне право своїх працівників на соціальних захист та на одержання заробленої пенсії. 

Після введення в дію Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» управлінням ПФУ у Вишгородському районі проводиться робота щодо контролю за своєчасною та повною сплатою єдиного соціального внеску. Проте заборгованість станом на 1 березня 2013 року складає 855,9 тис. грн. Найбільшими боржниками є: 

ПРАТ «ПВІ ЗІТ Нафтогазбудізоляція» – 189,8 тис. грн, страховий стаж найманим працівникам зарахований по листопад 2012 року включно. 

Філія «Вишгородське районне дорожнє управління» – 113,0 тис. грн, страховий стаж найманим працівникам зарахований по листопад 2012 року включно.
 
ТОВ «Лактон» – 106,6 тис. грн, страховий стаж працівникам які працювали на підприємстві, зарахований по грудень 2010 року включно. 

ВАТ «Гідромеханізація» – 58,4 тис. грн, страховий стаж найманим працівникам зарахований по грудень 2012 року включно. 

СПД Лєдєньов І.М. – 28,7 тис.грн, страховий стаж найманим працівникам зарахований по квітень 2012 року включно. 

ДП «Вишгородтранс» – 27,9 тис. грн, страховий стаж найманим працівникам зарахований по листопад 2012 року включно. 

ТОВ «ДДГ» Фазан» – 19,1 тис. грн, страховий стаж зарахований по січень 2011 року. 

ЗАТ «Центросталь-Домсталь» – 20,9 тис. грн, страховий стаж найманим працівникам зарахований по грудень 2012 року включно. 

Робота з боржниками щодо сплати єдиного соціального внеску знаходиться під постійним контролем управління ПФУ у Вишгородському районі. Не повинні залишатись осторонь і самі працівники підприємств та профспілкові організації підприємств-боржників. Ви маєте право звернутися до суду з вимогами до своїх керівників про сплату внесків до Пенсійного фонду, оскільки несплата внесків позбавляє працівників права на черговий перерахунок пенсії та призводить до незарахування стажу роботи при призначенні пенсії. 

Не залишайтеся байдужими, ставайте на захист своїх інтересів. 

Оксана ТАРАСЕНКО, 
начальник управління ПФУ 
у Вишгородському районі
Переглядів: 741 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus