Головна » 2013 » Березень » 23 » Петрарка і Пастернак – у Старих Петрівцях
13:11
Петрарка і Пастернак – у Старих Петрівцях

У Старопетрівській школі – подвійне свято. Проводи зими і зустріч гостей. Гості – це ми, вчителі світової літератури з обох берегів Дніпра, члени районного методичного об’єднання, що прибули до колеги Валентини Рябушенко. А вона – «іменинниця». Запрошує на відкритий урок-дійство «Через віки – з любов’ю». 

 
Любов, кохання… Старі як світ і вічно нові почуття, без яких він перестав би існувати. І про це розповідали вихованці Валентини Григорівни, учні 11-го класу Старопетрівської середньої школи. Розповідали так, як відчувають, як переживають сімнадцятирічні: щиро, ніжно, з тремтінням, а іноді й з гумором. Пригадали, як кохали в усі часи, протягом усіх епох, починаючи з античності й закінчуючи сьогоденням. 
 
Звичайно, що не обійшлося без відомих усьому світові закоханих, які давно стали символами і вписані в «Золоту книгу кохання», яку оформили самі одинадцятикласники. 
 
Сапфо, Анакреоні, Данте, Петрарка, Шекспір, Пушкін, Фет, Тютчев, Булгаков, Пастернак… Це далеко не повний перелік імен світових класиків, кохання яких – яскраве, полум’яне, невмируще – щоразу звучить по-новому, бо кожне нове покоління прочитує їх (класиків) по-своєму, так, як відчуває, як велить час і епоха. 
 
І вони, випускники Старопетрівської, зробили це! Чудовий монолог про мінливість почуттів у коханні не без тонкої іронії виконала Іра Давиденко. А Назар Самойленко та Марина Коваль іще раз зіграли вічну історію кохання Ромео і Джульєтти, освідчившись на балконі і закружлявши у чуттєвому танці. А «Зимова ніч» на слова Бориса Пастернака! Чимало співачок виконували її, та дві юні грації Лєна Опря і Інна Моленко прочитали поезію і передали свої почуття у пісні по-новому, оригінально і сучасно. 
 
Це найяскравіші моменти відкритого уроку Валентини Григорівни. Хоча всі його елементи (і зізнання Пушкіна у коханні до Анни Керн, і декламація знаменитих сонетів Петрарки, і сучасна новітня поезія) глибоко продумані, відшліфовані, пропущені через душу кожного школяра. 
 
Пройшов урок, як кажуть, на одному диханні. Коли пролунав дзвоник, ми здивувалися – чому він такий короткий? Хотілося ще хоч трішки затриматися в тій атмосфері високого, піднесено-поетичного, яку зуміли створити юні ромео і джульєтти разом із своєю наставницею. 
 
Тож від імені всіх учителів світової літератури, які були присутні на цьому святі довершеності й краси, дякуємо і Вам, Валентино Григорівно, і вам, випускники. 
 
Валентині Григорівні спасибі за майстерність, за досвід, за гостинність. Її учням – за гарні емоції, за вміння володіти словом. А всім разом – за велику любов до справжньої Літератури. 
 
Нових вам звершень і творчих здобутків! 
 
Галина ХИЛЮК, 
член районного методичного об’єднання 
вчителів світової літератури (Козаровицька ЗОШ)
Категорія: Старопетрівська громада | Переглядів: 789 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus