Головна » Вишгородщина

Чорнобиль: ще й досі ятриться рана

Чорнобиль: ще й досі ятриться рана

26 квітня 1986 року сталася найбільша техногенна аварія в історії людства – з різницею у дві секунди відбулись два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС, в результаті яких сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році.
Пожежники, які першими прибули на місце катастрофи, не мали ізолюючих протигазів. Їх просто не попередили про особливості ситуації, та й ніхто не знав, що трапилося. В результаті радіоактивні речовини потрапили в дихальні шляхи ліквідаторів. 240 тисяч людей, які брали участь в гасінні пожежі на ЧАЕС, отримали високі дози радіації. Однак саме пожежникам вдалось врятувати нас від справжньої серйозної катастрофи – сильного водневого вибуху, який міг ... Читати далі »

В своїй хаті – своя правда…

В своїй хаті – своя правда…

«Нації вмирають не від інфарктів. 
Спочатку їм відбирають мову». 

Ліна Костенко

Автор цих рядків – наш Пророк, Учитель, творець «Кобзаря» Тарас Шевченко десять років страждав у неволі за незглибиму синівську любов до України-неньки. У передмові до видання поеми «Гайдамаки» (1841) з гіркотою зізнається: «Серце болить, а розказувать треба…».
Кожне слово його невмирущих творів сповнене силою і величчю генія, котрий поклав душу й серце, щоб українці не проспали Україну.
На тернистому шляху української ідентичності з її мовним багатством зоря сподіваного щастя передчасно згасла багатьом синам і дочкам благословенної землі та безталанного наро ... Читати далі »

І сині гори, Лавра за Дніпром

І сині гори, Лавра за Дніпром

У цьому році виповнюється 55 років з того часу, як в результаті будівництва Київської ГЕС під водою рукотворного Київського водосховища зникли села. У нашому районі це Бірки, Толокунська Рудня, Ротичі, Домонтова – на правому березі Дніпра, та Старосілля, Сваром`я, Ошитки, Тарасовичі, Чернин, Новосілки-на-Дніпрі, Окунінове, Новий Глібів, Старий Глібів – на лівому березі. Було затоплено 92 тисячі гектарів родючих земель, переселено 33 тисячі людей. Після затоплення в районі Київського водосховища назавжди змінився клімат. Затоплена земля зберігала велику кількість історичних знахідок, до яких не доходили руки археологів. 
На папері – це лише цифра, а в реальності це долі тисяч людей, що мали необережність народитися у селах з невірною географією. Тисячі людей зали ... Читати далі »

Мелодія сірникового дива

Мелодія сірникового дива

У Вишгородському історико-культурному заповіднику в рамках відзначення Міжнародного дня пам’яток і визначних місць 18 квітня відбулося відкриття виставки заслуженого художника України Йосипа Осташинського «Передзвони минулого та сучасного» та круглий стіл «Актуальні проблеми збереження та вивчення літописного Вишгорода». 
Йосип Борисович – автор незвичайного творчого жанру. Самобутній майстер творить свої картини із… сірників. Начебто проста техніка, та спробуйте скласти з них щось найпростіше, наприклад, криницю. І ви будете вражені: скільки витонченості розкривається навіть у такій, на перший погляд, нескладній праці.  А перша спроба змайструвати щось із маленьких дерев’яних сірників виникла після поїздки до старовинного міс ... Читати далі »

Українська Богемія – Білий вир

Українська Богемія – Білий вир

А ви ніколи не були у Демидові? Це княже, дуже давнє місто. Згідно легенд, ще до татарської навали тут діяло понад шістдесят церков. Нащадки давніх князівських родів і досі живуть у цьому містечку. Один із храмів стояв за могутнім земляним валом, який зберігся і до сьогодні. Коли жахливі нападники обступили місто, настоятель храму, щоб не давати на поталу церковні мідні дзвони, заховав їх десь у глибинах Ірпеня, якраз навпроти Білого виру. Розповідають, що на великі релігійні свята звучання тих дзвонів можна почути над Ірпенем, але для цього необхідно спуститися до самої води і низенько вклонитися. Ось він – Білий вир... найкращий курорт Київщини. Так і хочеться кинутися вниз, до Білого виру, до джерельного Ірпеня.
Старожили розповідають, що до татаро-монгольського нашесття у 12 ... Читати далі »

Наші діти під парасолькою права

Наші діти під парасолькою права

У Вишгородській райдержадміністрації відбувся соціально-правовий захід «Під парасолькою права», організований службою у справах дітей та сім’ї. 19 квітня учасниками станційного експресу стали 120 учнів та вчителів із двадцяти чотирьох шкіл району. 
Точкою відліку стала «Станція творчості». Відповідно до ст. 29 Конвенції про права дитини учасники представили малюнковий калейдоскоп на тему: «Я маю право».
Наступною була «Станція дружби» (ст. 37-39 Конвенції про права дитини). Учні мали змогу ознайомитись із роботою органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, взяли участь в екскурсії «Коридорами влади». Вони завітали до кабінетів голови райдержадміністрації Вячеслава Савенка, голови районної ра ... Читати далі »

Революція бюлетенями

Революція бюлетенями

У неділю, 21 квітня, пройшов другий тур виборів Президента України. Із 08:00 до 20:00 виборці мали змогу віддати свої голоси за одного з двох кандидатів. 
Після закриття виборчих дільниць було оприлюднено дані Національного екзит-полу, за якими Володимир Зеленський набрав 73% голосів, чинний Президент Петро Порошенко – 25,5%. Наразі Центральна  виборча комісія опрацювала 100% протоколів, і дані екзит-полу підтвердилися. Шоумен та бізнесмен отримав 73,22% голосів виборців. За чинного Президента Петра Порошенка проголосували 24,45% українців. Ще 2,31% виборців свої бюлетені зіпсували, адже у них вже немає графи «проти всіх».
Найбільше підтримали Володимира Зеленського у Луганській (89,36%), Дніпропетровській (87,25%) і Одеській (87,21%) областях. Хоча у всіх, окрім Львівської, Зеле ... Читати далі »

Налагоджуємо взаємовигідні зв’язки

Налагоджуємо взаємовигідні зв’язки

У рамках V Європейського конгресу місцевого самоврядування  голова Вишгородської районної ради Ростислав Кириченко підписав угоду про співпрацю із головою міжнародної громадської організації «Україна-Польща-Німеччина» Сергієм Татусяком.
Метою угоди є реалізація спільних проектів, спрямованих для членів МГО «Україна-Польща-Німеччина» та жителів Вишгородського району, а саме: підтримки підприємництва, туризму, освітніх програм тощо. 
Угода передбачає організацію та реалізацію спільних Міжнародних культурно-масових, пізнавальних та інформаційних заходів, спільних грантових програм, налагодження дружніх зв’язків з міжнародними громадськими (неурядовими) організаціями та іншими організаціями по обміну досвідом і проведенню спільних заходів та і ... Читати далі »

«Царський» міст у Вишгороді

«Царський» міст у Вишгороді

Чи перебував офіційно у Вишгороді цар Микола ІІ, чи відвідував майбутній святий мученик і страстотерпець храм, побудований на честь святих князів Бориса і Гліба, не відомо, але... Сьогодні зображення царської родини мучеників-страстотерпців Миколи ІІ, як і фрески житія та зображення одних із найперших та найшанованіших у світі святих страстотерпців – князів Бориса і Гліба знаходяться поруч – на стінах храму на горі, побудованого на їх честь. 
У 1914 році розпочалася одна з найжахливіших катастроф людства – Перша світова війна, яка забрала життя понад 15  мільйонів людей.  
У 2014 році людство теж стояло на межі третьої світової війни, загрозу якої і до сьогодні не ліквідовано. Глибока світова економічна криза XXI століття триває... Розумні люди г ... Читати далі »

Звіт голови Вишгородської райдержадміністрації

Звіт голови Вишгородської райдержадміністрації

Наприкінці минулого тижня за участі голів місцевих рад району, депутатів, керівників установ, організацій, підприємств району, громадськості, місцевих ЗМІ у великому залі адмінбудинку заслухано публічний звіт голови Вишгородської райдержадміністрації Вячеслава Савенка про результати роботи у 2018 році.
На початку виступу Вячеслав Савенок наголосив, що кожен мешканець району відчув ефективне реформування – децентралізацію владних і фінансових повноважень. 
 «У 2018 році практично всі місцеві ради стали мільйонерами. Надходження зведеного місцевого бюджету району перевищили минулорічні на 23% і становлять 1 млрд 245 млн грн. Щодо збільшення бюджетної складової та розбудови об’єктів соціальної сфери Вишгородський район посідає одне з перших місць не тіль ... Читати далі »

« 1 2 3 4 5 ... 80 81 »