Головна » 2019 » Квітень » 11 » Звіт голови Вишгородської райдержадміністрації
16:24
Звіт голови Вишгородської райдержадміністрації

Наприкінці минулого тижня за участі голів місцевих рад району, депутатів, керівників установ, організацій, підприємств району, громадськості, місцевих ЗМІ у великому залі адмінбудинку заслухано публічний звіт голови Вишгородської райдержадміністрації Вячеслава Савенка про результати роботи у 2018 році.
На початку виступу Вячеслав Савенок наголосив, що кожен мешканець району відчув ефективне реформування – децентралізацію владних і фінансових повноважень. 
 «У 2018 році практично всі місцеві ради стали мільйонерами. Надходження зведеного місцевого бюджету району перевищили минулорічні на 23% і становлять 1 млрд 245 млн грн. Щодо збільшення бюджетної складової та розбудови об’єктів соціальної сфери Вишгородський район посідає одне з перших місць не тільки в Київській області, але й в державі. Проте питання формування об’єднаних територіальних громад у Вишгородському району досі дискусійне. У цілому передбачається створення трьох громад: Пірнівської, Димерської та Вишгородської. Села Гаврилівка і Тарасівщина Вишгородського району добровільно приєдналися до Бучанської міської ОТГ», – зазначив Вячеслав Савенок. 
Голова райдержадміністрації акцентував увагу громадськості на головних досягненнях 2018 року. Протягом минулого року виконано 30 районних цільових програм на понад 41 млн грн, що у 1,8 раза більше попереднього року. Капітально відремонтовано 38 об’єктів соціальної сфери. На семи здійснено реконструкцію. 
У районі активно впроваджувалася ініціатива Президента України Петра Порошенка щодо надання доступної і якісної медицини у сільській місцевості. Зокрема, в селі Боденьки зведено фельдшерсько-акушерський пункт із службовим житлом, що став першим в Україні, збудованим відповідно до вимог енергоефективного стандарту «Пасивний будинок». На початку 2019 року успішно реалізовано ще два проекти. У надзвичайно стислі терміни збудовані сучасні амбулаторії загальної практики сімейної медицини у селах Старі Петрівці та Ясногородка з відповідним матеріально-технічним забезпеченням та послугами телемедицини.
Минулого року завершено будівництво заводу ТОВ «Chanta Mount» у Нових Петрівцях із виробництва заморожених хлібобулочних виробів (чіабата, піца, круасани). Інноваційне оснащення заводу дозволяє виробляти більше 90 тонн продукції на добу. Підприємство – одне з найбільших у цій галузі у Європі. Також це близько 300 новостворених робочих місць. На території району впроваджуються інвестиційні проекти ТОВ «Агромак ЛТД» та ВК «Агро-Стар», які займаються вирощуванням продукції рослинництва, культивують площі, які роками були занедбані. На стадії реалізації й інвестиційний проект ПАТ «Полюс» з облаштування фермерського господарства – конеферми та тепличного. На першому етапі буде створено 70 робочих місць, а всього після завершення будівництва буде близько 250 робочих місць.
Пріоритетним напрямком розвитку агропромислового комплексу району є інтенсифікація галузі тваринництва з використанням сучасних технологій. Спеціалізацією району є також вирощування м’яса кролів. Підприємство має конт­ракти з такими світовими торгівельними мережами, як: ТОВ «Метро Кеш енд Кері», ТОВ «Ашан гіпермаркет України». 
Для заохочення особистих селянських господарств утримувати корови та збільшувати виробництво продукції тваринництва з місцевого бюджету було передбачено і виплачено 136,8 тис. грн. Варто відзначити виконання планів із реалізації регіональної стратегії розвитку сільськогосподарських підприємств району, а саме: закладено молодий сад на площі 2 га підприємством ПАТ «Полюс» на території Сувидської сільської ради, ягідників – на площі 5 га (малина) ФГ «Ягідний двір» – на території Любимівської сільської ради та 89,7 га (чорниця канадська) – підприємством ТОВ «Фемілі Гарден» на території Катюжанської сільської ради.
У Вишгородському районі гостро постала проблема із дошкільними навчальними закладами, тому велика робота проводиться і щодо забезпечення потреб населення послугами дошкільної освіти. У 2018 році було реконструйовано з надбудовою та прибудовою дошкільний заклад «Барвінок» в Лютежі за рахунок коштів обласного, районного та сільського бюджетів. Цього року відкриється новозбудований дитсадок у Козаровичах. Ведеться будівництво ДНЗ у Нових Петрівцях, будується новий та добудовуються два дитсадки у Вишгороді. Загалом в районі впроваджуються проекти будівництва, реконструкції та капітального ремонту 14 загальноосвітніх та 9 дошкільних навчальних закладів. Актуальною залишається проблема навчання дітей з особливими освітніми потребами. Наприкінці 2017 року створено комунальний заклад «Інклюзивно-ресурсний центр» Вишгородської районної ради. За 2018 рік фахівцями центру проведено вісім засідань комісій, на яких обстежено 74 дитини. Свою діяльність інклюзивно-ресурсний центр здійснює у спеціально облаштованому приміщенні на базі Вишгородської ЗОШ №1. Оплачено виготовлення та коригування проектно-кошторисної документації щодо реконструкції та будівництва, на капітальні ремонти загальноосвітніх навчальних закладів району на суму 1 587,9 тис. грн (Вищедубечанська ЗОШ, ВСШ «Сузір’я», Хотянівська ЗОШ, Вишгородська ЗОШ №1, Новосілківська ЗОШ, НВК «Гімназія «Інтелект» ЗОШ І ступеня», Хотянівська ЗОШ, ВРЦХТДЮМ «Дивосвіт», Синяківська ЗОШ).
Завдяки реформі децентралізації органи місцевого самоврядування змогли в рази збільшити обсяги видатків на капітальний та поточний ремонт доріг. Важливим інфраструктурним проектом став поточний середній ремонт автодороги Р-02 Київ – Іванків – Овруч на суму майже 450 мільйонів гривень.
Середньомісячна заробітна плата штатного працівника за 2018 рік становила 11182 грн, що на 2766 грн, або на 32,9% більше, ніж за 2017 рік, та більше середнього показника по області на 1193 грн, або на 11,9 відсотка (по області 9989 грн). Середній розмір пенсії по району протягом року зріс на 29,85 грн і складає 2738,76 грн, що становить 165,8 % прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність. У звітному періоді проводилася робота щодо залучення безробітних до громадських та тимчасових робіт. З початку року участь в громадських роботах взяли 46 осіб, в тимчасових – 152 особи. Безробітні, які перебувають на обліку в районному центрі зайнятості і хочуть розпочати власну справу, мають можливість освоїти курси «Основи підприємницької діяльності» та отримати одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності. У 2018 році надано ОВДБ двом безробітним особам.
Також Вячеслав Савенок окреслив плани на 2019-2021 роки: будівництво ще двох амбулаторій в селищі Димер та селі Синяк, завершення реконструкції Димерської районної лікарні, що реалізовується за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, реконструкція гінекологічного і пологового відділення Вишгородської ЦРЛ, будівництво додаткового навчального корпусу у складі спеціалізованої школи «Сузір’я» та реконструкція Хотянівської ЗОШ І-ІІ ступенів, будівництво малого групового будинку для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, зокрема з обмеженими фізичними можливостями у с. Катюжанка, капітальний ремонт 28 доріг.
«У нас багато зроблено, і ми зможемо зробити ще більше. Маючи підтримку і бажання голів сільських, селищних і місцевої рад, представників громадських організацій і небайдужих мешканців, хочеться втілювати проекти в життя. Разом ми розбудуємо державу, в якій нам буде приємно жити, а нашим дітям – комфортно, і вони не шукатимуть кращої долі за кордоном», – наголосив Вячеслав Савенок. 
На завершення голова Вишгородської райдержадміністрації зазначив, що розвиток району можливий завдяки синергії зусиль виконавчої гілки влади, районної ради, голів місцевих рад та величезній підтримці народного депутата України Ярослава Москаленка.

Христина БАРАНОВСЬКА, «Слово»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 384 | Додав: slovo
comments powered by Disqus