Головна » 2019 » Квітень » 26 » Революція бюлетенями
08:49
Революція бюлетенями

У неділю, 21 квітня, пройшов другий тур виборів Президента України. Із 08:00 до 20:00 виборці мали змогу віддати свої голоси за одного з двох кандидатів. 
Після закриття виборчих дільниць було оприлюднено дані Національного екзит-полу, за якими Володимир Зеленський набрав 73% голосів, чинний Президент Петро Порошенко – 25,5%. Наразі Центральна  виборча комісія опрацювала 100% протоколів, і дані екзит-полу підтвердилися. Шоумен та бізнесмен отримав 73,22% голосів виборців. За чинного Президента Петра Порошенка проголосували 24,45% українців. Ще 2,31% виборців свої бюлетені зіпсували, адже у них вже немає графи «проти всіх».
Найбільше підтримали Володимира Зеленського у Луганській (89,36%), Дніпропетровській (87,25%) і Одеській (87,21%) областях. Хоча у всіх, окрім Львівської, Зеленський отримав більшість голосів. Так, Порошенко здобув перемогу лише на Львівщині. Там його підтримали 62,82% виборців. Близько половини голосів чинний глава держави здобув також на Тернопільщині (49,57%) та в Івано-Франківській області (45,42%), проте і в цих регіонах він зазнав поразки. Що стосується нашого району, то Володимир  Зеленський став лідером на усіх виборчих дільницях.
Активність виборців (явка) в Україні, за даними ЦВК, склала 62,09%, а з урахуванням закордонного виборчого округу – 61,37%, хоча у другому турі прогнозували явку значно нижчою  (у першому турі проголосувало 62,8%), оскільки частина кандидатів, за яких виборці віддали свої голоси, не пройшли. Загалом у виборах Президента взяли участь 18 мільйонів українців. У 2014 році явка на виборах Президента була меншою – 59,48%.
Міжнародні спостерігачі високо оцінили конкурентність і демократичність президентських виборів в Україні. Зокрема, американські спостерігачі із Національного демократичного інституту (НДІ) визнали, що вибори в Україні відбулися за кращими міжнародними стандартами. «Обидва тури виборів проходили в умовах вільної конкуренції. Активність виборців була високою. Органи адміністрування виборів виконали свою роботу професійно. Виборчий процес відповідав міжнародним стандартам, а результат став відображенням волі виборців. Щойно результати голосування стали відомими, чинний Президент виступив з об’єднавчою промовою, привітавши переможця; він із гідністю визнав свою поразку та пообіцяв перейти у конструктивну опозицію». Без суттєвих порушень вибори пройшли і у Вишгородському районі.
Аналізуючи вибір українців, більшість політичних експертів, зокрема й закордонних,  стверджують, що значна кількість виборців (близько 40%, оскільки свій справжній електорат Зеленський продемонстрував під час першого туру виборів - це  30,24%) голосувала не за Зеленського, а проти діючої влади. Причиною цього стало невиконання обіцянок Президентом Порошенком, які були задекларовані під час його виборчої кампанії п’ять років тому. Мова, віра та армія на тлі тотальної корупції та зубожіння населення  не спрацювали як аргумент для подальшої довіри діючому Президенту. Соціологія - наука компетентна, ще влітку опитування показували високий рейтинг Володимира Зеленського, але такого результату ніхто не очікував. 
Щодо новообраного Президента, то ставлення західних експертів та журналістів варіюється від обережності до цікавості. Тут немає крайніх оцінок, властивих Україні – ані беззастережної віри і підтримки, ані звинувачень у «зраді» та проросійськості. Усі сходяться на тому, що Зеленський – це невизначеність, але більшість українців, як свідчать результати голосування, лякають реалії сьогодення більше, ніж невизначеність майбутнього.
Інавгурація нового Президента має відбутися протягом 30 днів з моменту оприлюднення офіційних результатів виборів. Отже, що було – бачили, що буде – побачимо

Ірина ЛИТОВЧЕНКО, «СЛОВО»
Фото  Олександра КОВАЛЕНКА

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 870 | Додав: slovo
comments powered by Disqus