Головна » 2014 » Липень » 26 » Знахідка під Лютіжем
10:59
Знахідка під Лютіжем
Після Великої Вітчизняної війни на землі Вишгородщини залишились не лише шрами від воронок і траншей, землянок та бліндажів, не лише великі й малі військові поховання, а й залишки зброї та техніки.
 
Дуже часто саме ці безцінні артефакти війни або продаються на чорному ринку, або просто здаються як металобрухт.  Напередодні 70-річчя визволення України від нацистських загарбників завдяки спільним діям співробітників Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» на чолі з директором Іваном Вікованом та членів пошукового загону «Група ім. генерала Ватутіна» благодійного фонду «Пам’ять» на місцях боїв осені 1943 року під Лютіжем  були знайдені та доставлені в музей для подальшого експонування уламки німецького середнього танку Pz ІІІ. Фрагмент броні, передня частина, опор­ний каток та трак було розкидано по лісу. Національний музей-заповідник «Битва за Київ в 1943 році» давно і плідно співпрацює з пошуковцями всієї Київської області. Деякі з співробітників музею є членами пошукових загонів. Ми вважаємо своєю честю і одним з основних напрямків роботи музею – пошукову роботу та участь у польових експедиціях з метою поповнення колекції музею новими експонатами, а також виявлення непохованих бійців та командирів Червоної армії для подальшого їх перепоховання за людським та християнським звичаями.
 
Командир пошукової групи ім. генерала Ватутіна Микола Кузьмович Петров – пошуковець з великим досвідом роботи. Більше двадцяти років тому зацікавила тоді ще молодого хлопця військова археологія і стала сенсом життя. На його рахунку сотні знай­дених радянських та німецьких солдат, переданих Міністерству  надзвичайних  справ боєприпасів, переданих до музеїв експонатів. Свій пошуковий досвід від передає молоді.
 
Підйом німецького танка проходив важко. Рельєф місцевості не дозволяв розмістити підйомну техніку, тому пошуковці працювали вручну, але всі розуміли, що  такі речі не повинні бути в приватних колекціях, вони повинні нести головну функцію – збереження історії. Пошукова робота буде продовжуватися, адже необхідно досконало дослідити територію, з’ясувати обставини знищення танка, встановити його номер і, можливо,  долю екіпажу. Зовсім скоро фрагменти піднятого німецького танка після музейної обробки займуть важливе місце в експозиції нашого музею під відкритим небом. 
 
Ольга СУБАЧ,
завідуюча відділом експозиції
«Національного Музею-заповідника
«Битва за Київ в 1943 році»
Категорія: Лютізька громада | Переглядів: 712 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus