Головна » Архів матеріалів

Інклюзія – безповоротні зміни в освіті

Інклюзія – безповоротні зміни в освіті

Двадцять четвертого січня відбувся районний навчально-методичний семінар «Впровадження інклюзивної моделі освіти учнів з особливими освітніми потребами: питання і відповіді». До Вишгородщини завітали Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, керівник експертної групи з питань інклюзивної освіти при Міністерстві освіти і науки України Лариса Самсонова, начальник відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації Тетяна Балашова. У роботі семінару взяли участь голова райдержадміністрації Вячеслав Савенок, заступник голови адміністрації Тетяна Волотовська, заступник голови районної ради Марина Ганіцька, директори, вчителі, асистенти, психологи з навчальних закладів Вишгородс ... Читати далі »

Не летять ластівки у Зарубинці

Не летять ластівки у Зарубинці

Село Зарубинці – одне з найдавніших поселень в Україні, де впродовж віків жили наші пращури, сьогодні стерте з географічної мапи. За часів Київської Русі неподалік урочища стояло літописне місто Заруб, недалеко від якого знаходився Зарубський (Трахтемирівський) монастир. В ХV-ХVII століттях він був шпиталем-притулком для козаків. До утворення водосховища на цьому місці існувало село Зарубинці. Під час Коліївщини через село проходив повстанський отаман Микита Швачка. На території, яка не була затопленою, зберігся цвинтар, тут встановлено пам’ятний хрест, на якому написано: 
Зарубинці – село, Зарубенська долина
В минуле відійшли, розтанули в імлі. 
Могила братська, пращурів могили 
Усе було на цій малій землі. 
І горе у в ... Читати далі »

Кіборги вистояли, не витримав бетон

Кіборги вистояли, не витримав бетон

Вісімнадцятого січня у Національному музеї-заповіднику «Битва за Київ у 1943 році» відбувся захід з нагоди відзначення Все­українського дня пам’яті героїв-кіборгів «Полум’я ДАПу в наших серцях». Вшанувати пам’ять загиблих захисників Донецького аеропорту зібралися воїни-кіборги, учасники АТО, військовослужбовці, родичі загиблих захисників, волонтери, громадськість. Участь у заході взяли голова Київської облдержадміністрації Олександр Терещук, міністр у справах ветеранів війни Ірина Фріз, голова райдержадміністрації Вячеслав Савенок, голова районної ради Ростислав Кириченко, народний депутат України, віце-президент та голова комітету ПАРЄ з питань культури освіти, науки і медіа Володимир Ар’єв.
«Цього дня бракує слів, але ми ... Читати далі »

На Водохреща

На Водохреща

Святе Водохреща, Йордан, або ж Богоявлення – третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу. Згідно з Євангелієм, у цей день відбулося хрещення 30-річного Ісуса Христа у річці Йордань, він явився світу як Син Божий, спаситель. Усі православні християни та греко-католики відзначають свято Хрещення Господнього. 
Із цим святом пов’язане також вірування у цілющість води, навіть вода з крана вважається такою, що змиє духовно нечисте, а також вилікує тілесні хвороби людини. Освячена вода може зберігатися весь рік, не втрачає cмаку і не псується. Таку особливість води і досі ніяк не можуть пояснити, але деякі вважають, що цілющою її робить срібло від хреста, якого священик занурює у воду. Тож щороку по всій Україні проводиться освячення води у церквах та водойми ... Читати далі »

І стали молодії вовками...

І стали молодії вовками...

Одним із найпопулярніших образів українського фольклору є вовк. Про нього існує багато оповідок і легенд. Із сіроманцем пов’язано чимало вірувань, особливо таких, що стосуються весілля. Вони трапляються по всій Україні, але найпопулярніші на Поліссі. 
Більшість із них активно побутують і досі. Популярність оповідок про вовків серед автохтонів сучасного Полісся відзначав ще древній історик Геродот. Розповідаючи про звичаї неврів, давні племена, що жили біля верхів’їв Дніпра, Прип’яті та Південного Бугу в VI-V століттях до н. е., він писав: «Ці люди, вочевидь, чаклуни. Скіфи та елліни, що живуть серед них, у всякому разі запевняють, що кожен невр щороку на кілька днів обертається на вовка, а потім знову перебирає людську подобу». Важко судити, чи є хоч ... Читати далі »

В сузір’ї незалежних та рівних національних церков

В сузір’ї незалежних та рівних національних церков

П’ятого січня Вселенський Патріарх Варфоломій під час урочистої церемонії у Стамбулі підписав Томос про надання автокефалії Православній церкві України. Шостого січня документ вручили предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію. Участь у святковій різдвяній літургії взяли Президент України Петро Порошенко з дружиною та Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. 
У Київ Томос доставили в неділю, 6 січня, після того, як у Стамбулі, у резиденції Вселенського патріархату на Фанарі, Вселенський Патріарх Варфоломій урочисто вручив цей документ про визнання канонічної автокефалії Православної церкви України митрополитові Епіфанію. Обидва предстоятелі спільно відслужили Службу Божу.
Томос – це церковний документ. Раніше томоси були указами, які вида ... Читати далі »

Автентичні забави від Миколи Гоголя

Автентичні забави від Миколи Гоголя

Шостого січня на площі імені Строкова, біля Вишгородського районного будинку культури «Енергетик», відбулася реконструкція автентичних різдвяних забавок.
Святкове дійство було відтворено театром-школою «МоноФон» Вишгородського районного будинку культури «Енергетик» (художній керівник та режисер Уляна Данилюк) за мотивами твору Миколи Гоголя  «Вечори на хуторі біля Диканьки».
Засобами інтерактивного спілкування з глядачем, народних забавок, живим виконанням святкових пісень (хор Анни Покровської «Домісольки», ансамбль народної пісні «Любава», викладач музичної школи з класу вокалу – Катерина Котлярова), сценічного бою (ансамбль народного танцю «ВишеГрад»), відтворення національного вбра ... Читати далі »

Відроджена святиня

Відроджена святиня

Перше дніпровське водосховище було збудоване ще у двадцяті роки ХХ століття, коли зводили першу гідро­електростанцію – ДніпроГЕС. Потім тривалий час нічого не робилося, а в п’ятдесяті роки збудували значно більше за площею Каховське водосховище. Рішення про будівництво було прийняте після посушливого літа 1946 року. В тодішньому центрі влади, московському Кремлі, дійшли висновку, що без наявності лісозахисних смуг і гарантованих резервуарів води підтримати врожайність на цій території ризиковано. Кліматологи стверджували, що це явище може повторитися у будь-який момент. При будівництві затоплювалися величезні плодородні території вздовж Дніпра, порушувався віковий уклад життя українців, на нові землі переселялися десятки тисяч людей. Так 60 років тому утворилося Каховське водосховище ... Читати далі »

Бринить над краєм рідна пісня

Бринить над краєм рідна пісня

Ювілей – свято спогадів і свято сподівань, сподівань минулого і майбутнього – прекрасна світла далечінь... Все це відбулося в далекому 1998 році. Професор Київської музичної академії Віталій Романович Лисенко, правнук засновника української музики композитора Миколи Віталійовича Лисенка, директор  заводу «Карат» Василь Шуліка, ентузіаст хорової справи Олег Халепа, завідувач відділу культури Вишгородського району Володимир Сидоренко вирішили створити хор на заводі. Професор Лисенко підібрав  команду музикантів-однодумців, запросив випускників Київської державної консерваторії – баяніста  Віктора Туровського та концертмейстера Ірину Якубовську.
 У листопаді того ж року на заводі відбувся перший концерт. Виступаючи перед глядачами хор наб ... Читати далі »

Чи врятує нас гетьманат?

Чи врятує нас гетьманат?

Двадцять сім років Україна плентається у пісках сучасної цивілізації і ніяк не вийде на такий потрібний шлях новітнього цивілізаційного розвитку. Залишилось ще тринадцять років, і шлях легендарного Мойсея буде подоланий! Та чи може після цього настати час нашого «образумления»? Чи є хоча б якийсь натяк на прорив у практичній економіці?
  Ні одна революція у теперішньому світі не продовжувалась у такому великому часі! Хоча тепер у нас «демократія» дійшла до повного (абсурдного) «розв’язання язиків» у різних невігласів  у громадських та деяких державних організаціях. 
  За пройдений час прийнято не так багато цінних законів і рішень. І ті не завжди виконуються. Для прикладу, ліквідація віковічної сталевої ... Читати далі »

« 1 2 ... 5 6 7 8 9 ... 241 242 »