Головна » 2019 » Січень » 3 » Бринить над краєм рідна пісня
18:30
Бринить над краєм рідна пісня

Ювілей – свято спогадів і свято сподівань, сподівань минулого і майбутнього – прекрасна світла далечінь... Все це відбулося в далекому 1998 році. Професор Київської музичної академії Віталій Романович Лисенко, правнук засновника української музики композитора Миколи Віталійовича Лисенка, директор  заводу «Карат» Василь Шуліка, ентузіаст хорової справи Олег Халепа, завідувач відділу культури Вишгородського району Володимир Сидоренко вирішили створити хор на заводі. Професор Лисенко підібрав  команду музикантів-однодумців, запросив випускників Київської державної консерваторії – баяніста  Віктора Туровського та концертмейстера Ірину Якубовську.
 У листопаді того ж року на заводі відбувся перший концерт. Виступаючи перед глядачами хор набував неоціненного досвіду. Вже у 1990 році він був визнаний не тільки на Вишгородщині, але й у Києві та області.
Хор пережив немало нелегких сторінок і все-таки вистояв і не розпався. У 1992 році заводський колектив став основою хорового колективу Вишгородського районного Будинку культури «Енергетик», плідно співпрацюючи з районним відділом культури. Завдяки творчому підходу до своєї справи завідувача відділом культури Ольги Пасенюк та пізніше Олександра Біляєва хор виборов звання «Народного» та почав здобувати нагороди на всеукраїнських конкурсах і фестивалях.
Хор є лауреатом обласного конкурсу хорових колективів ім. Кирила Стеценка (1991-2011 рр.), лауреат VII обласного конкурсу ім. Чубинського «Зимові дійства на Київщині».
У 2002 році хор отримує подяку управління культури Київської облдержадміністрації за участь в обласному святі «Козацькій славі – жити у віках» (2003-2005 рр.). А також стає лауреатом першого та другого обласного конкурсу-фестивалю народної творчості «Козацькій славі-жити у віках»; лауреатом VII, IX та XII обласного фольклорного етнографічного огляду-конкурсу «Онуки полянські» ім. Павла Чубинського (2002, 2007 та 2008 рр.); лауреатом всеукраїнського фестивалю народної творчості «Севастополь – місто слави» у Севастополі; лауреатом всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної творчості «Сорочинський ярмарок»; лауреатом всеукраїнського фестивалю-конкурсу академічного та народного співу «Вишгородська Покрова»; лауреатом IX всеукраїнського фестивалю «Писанка» у Коломиї Івано-Франківської області.
За видатний внесок в розвиток Вишгорода в галузі культури у 1997 році Віталію Романовичу Лисенку присвоєно звання  «Почесний громадянин міста Вишгорода», що свідчить  про великий внесок керівника і його колективу в культурне життя міста та високу професійну майстерність і широке визнання популярності.    
Народний хор «Вишгород» брав активну участь у впровадженні в життя таких творчих проектів, як «Свято Івана Купала» та святкування Різдва Христового.
Чудовий професіонал-баяніст, аранжувальник Віктор Туровський і сьогодні натхненно працює у хоровому колективі, тому що музика і пісня робить дива, об’єднує, просвітляє душу і серце, благословляє на взаєморозуміння.
Хоровий колектив щиро вірить в те, що найбільший скарб українців – пісня, яку ми повинні передати у спадок молодому поколінню.
Одна з наших хористок Ганна Маковська написала дуже багато гарних пісень, одну з них –  «Українки рушник вишивали», було виконано в ювілейній програмі концерту солістками Ганною Ярмолюк та Ніною Гопкало.
 Дуже тепло глядачі приймали пісню на музику А. Пашкевича, слова Н.Яремчука «Моя ти земле калинова», виконана чарівними солістками Любов’ю Захаріяш та Антоніною Гриненко.
 Не менш успішно прозвучала пісня «Лелеча доля» на слова Цілого, музика Кириліної, солістки Таїсія Ляшенко та Ганна Ярмолюк.
 Дуже проникливо та зворушливо у виконанні солістів Георгія Васильєва та Миколи Няньчука була виконана пісня «Плач чайки».
 Із великою професійною майстерністю була виконана пісня на муз. Пашкевича, слова Луценка «Яблунева доля» – керівником хору та солісткою Іриною Якубовською.
 Порадували глядачів актуальною піснею «Моя Україна» на музику Свидюка, слова М.Бойка, яку виконали солістки Любов Діденко та Лариса Кононенко.
У  ювілейному концерті виступив ансамбль «Молодички», у виконанні якого були жартівливі пісні «Ой, сію редьку я раненько» та «На Миколи у Миколи». Незмінними учасниками ансамблю є Ірина Якубовська, Ганна Ярмолюк, Лариса Кононенко, Антоніна Гриненко Любов Захаріяш та Ніна Гопкало. Сатиричними мініатюрами порадувала глядачів гумористка Людмила Афоніна.
Чоловічий гурт подарував глядачам  пісню «Ой хмариться-туманиться».
Хор-ювіляр підтримувала група запрошених колишніх учасників хору: Надія Дроган, Ірина Бондаренко, Ольга Мілюхіна, Ніна Лабунець, Ольга Ковалевська, Тамара Шевченко, Надія Лупина, Марія Березовська, Наталія Степанушко, Олександр Патрикєєв та наші колеги, керівники ансамблів та їх колективи.
 Тепло привітав ювілярів голова райдерж­адміністрації Вячеслав Савенок,  який побажав самобутньому колективу подальших успіхів у творчій діяльності, багатої концертної діяльності на великих сценах України та за її межами, та вручив нагороди, квіти і грамоти членам хору «Вишгород» та його керівникам – заслуженому працівнику культури України Ірині Якубовській та концертмейстеру, лауреату міжнародних конкурсів  Віктору Туровському.
Також хор отримав привітання від голови районної ради  Ростислава Кириченка, Вишгородського міського голови Олексія Момота, почесного громадянина Вишгорода та Вишгородського району, Героя України  Семена Поташника, в.о директора Київського обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Тамари Негоди, колишніх керівників  відділу культури Ольги Пасенюк  та Олександра Біляєва та від завідувача відділу культури Юлії Іванової.
Виконуюча обов’язки директора будинку культури Ірина Бараніч вручила грамоти Будинку культури  кожному учаснику хору.
Святковий концерт відбувся за підтримки райдержадміністрації, відділу культури, працівників районного будинку культури «Енергетик», директора Вишгородської агенції нерухомості «БігСіті Лайтс» Віталія Кравчука, головного редактора районного радіомовлення Катерини Олексій, директора ТОВ «Газета «Слово» Ірини Литовченко, головного редактора газети «Вишгород» Марини Кочелісової.
Георгій ВАСИЛЬЄВ

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 451 | Додав: slovo
comments powered by Disqus