Головна » 2013 » Травень » 11

«Стіна Героїв» – як увічнення пам’яті

«Стіна Героїв» – як увічнення пам’яті

На території Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році», що у Нових Петрівцях, відбувся мітинг, приурочений відкриттю барельєфної експозиції «Стіна Героїв», присвяченої Героям Радянського Союзу, уродженцям Вишгородського району. В урочистостях взяли участь голова Київської обласної державної адміністрації Анатолій Присяжнюк, народний депутат України Ярослав Москаленко, заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил генерал-лейтенант Юрій Думанський, голова Вишгородської районної державної адміністрації Олександр Приходько, голова Вишгородської районної ради Олександр Носаль, ветерани Великої Вітчизняної війни, представники громадських організацій та релігійних конфесій, учні місцевих шкіл та просто небайдужі громадяни.  ... Читати далі »

Коротким рядком

Коротким рядком

«Партнерство. Інтеграція. Інвестиції». Таку назву матиме міжнародний саміт керівників регіонів-партнерів Київської області, що відбудеться 23-24 травня. Київщина вкотре прийматиме поважних гостей. Уже підтвердили свою участь представники делегацій із двадцяти країн. Для багатьох із них форум стане гарною нагодою розширити й наповнити новим змістом торговельно-економічні угоди, активізувати міжрегіональну співпрацю. За словами голови Київської облдержадміністрації Анатолія Присяжнюка, травневий саміт – це суттєвий і реальний крок до залучення інвесторів. За останні кілька років в області було проведено три потужні інвестиційні форуми, тому закономірно, що Київщина може похвалитис ... Читати далі »

11.05.2013

Великдень – свято всіх свят

Великдень – свято всіх свят

Великдень – наймасовіше, найулюбленіше і найвеличніше свято християн. Тому й святкується воно всюди дуже урочисто. Однаково – в місті-мільйоннику, на маловідомому хуторі чи в поважному давно відомому і славнозвісному селі над сивочолим Дніпром. 


Пасхальна служба в Нових Петрівцях цього року відрізнялася особливим благочестям і масовістю. А ще кращою якістю і кількістю святкового кошика. Священослужителі, які проводили пасхальне богослужіння, були єдині у побажанні прихожанам миру, добра і злагоди. Прихожани ж, у свою чергу, вірою в Сина Божого в людській особі Ісуса Христа, дякували Господу за його воскресіння та молилися за мир, добро та ... Читати далі »

11.05.2013

І жменя рідної землі…

І жменя рідної землі…

Найдорожче, що дається людині – життя. Ми приходимо на цю землю для того, щоб жити – милуватися красою природи, бачити лагідну посмішку матері, навчатися, мріяти, працювати, кохати, народжувати дітей, приносити радість і дарувати щастя коханим. А війна відбирає це найбільше щастя, дароване Богом. Людина бере до рук зброю, залишає свій дім, близьких, недокошену ниву і йде боронити рідну землю від ворогів. Велика Вітчизняна війна доторкнулася – ні, це не те слово, – увірвалася у життя кожної української родини, залишила в серцях людей свій спопеляючий слід та глибокі рани, які не заживають ніколи. Після переможного 1945 року виросло ціле покоління людей, батьки яких загинули на фронтах, і знають їх лише за старими фотографіями (які взагалі якимось дивом збере ... Читати далі »

Дзвін Перемоги – з осколків та гільз

Дзвін Перемоги – з осколків та гільз

Нещодавно у Києві відбулася міжнародна конференція «Пам’ять жива!». Представники історико-пошукових організацій підтримали ініціативу віце-прем’єр-міністра України Олександра Вілкула про створення до 70-річчя Великої Перемоги «Дзвона Перемоги», який буде відлито з осколків і гільз снарядів і патронів, зібраних пошуковими загонами України, Росії та Білорусії на полях битв Великої Вітчизняної війни. Відлуння цього дзвона завжди буде нагадувати нам про Велику Перемогу, про мільйони солдатів і офіцерів, які своєю смерттю завоювали для нас право на життя. 


Пошуковці вийшли з пропозицією про встановлення «Дзвона Перемоги» на місці, де сходяться ... Читати далі »

11.05.2013

Викликав вогонь на себе

Викликав вогонь на себе

Війна – це сум, печаль і загублені мрії, розтерзані серця й душі бійців, які захищали свою Батьківщину. У безсонних, довгих ночах, проведених у сердечних муках і тривогах, були і наші земляки, які самовіддано боролися з ворогом. Серед них – Герой Радянського Союзу гвардії лейтенант Іван Федорович Михайленко, командир взводу 133-го гвардійського стрілецького полку 44-ї гвардійської стрілецької дивізії 65-ї армії Першого Білоруського фронту. 


Народився він 3 листопада 1901 року в селі Гаврилівка Вишгородського району в селянській родині. Українець. Після закінчення початкової школи працював у сільському господарстві. З 1922 року по 1924 рік ... Читати далі »

11.05.2013

Вірність життєвому кредо

Вірність життєвому кредо

«На порозі восьмого десятиліття все частіше згадуються чиїсь мудрі слова про те, що життя складається з хвилин, яких безліч на початку, згодом їх стає все менше й менше, пізніше – геть не залишається… Тож я звик дорожити хвилинами. Намагаюся жити так, щоб ні про що не жалкувати, дивитися лише вперед. Не озиратись! Життя занадто коротке, щоб прокидатися з жалем або соромом перед собою і людьми, яким Бог дозволяє служити». 


Вихоплені з контексту розмови з Валерієм Петровичем Чорнобаєм слова стали розгорнутим гаслом всього його життя. Сорок другий рік пішов з того часу, коли молодий випускник Харківського медичного інституту вперше переступи ... Читати далі »

11.05.2013

Доле ти наша лелеча…

Доле ти наша лелеча…

Нещодавно у нашому селі Демидів відбулася значна подія. Погодьтеся, що презентація книги, яку написала односельчанка – це важливе й нечасте явище для нашого сучасного життя, бо, як мовиться у народі: «Не до жиру, буть би живу». 

 
У нашому Демидові, де при Будинку культури сьогодні повноцінно працюють чотири колективи художньої самодіяльності (вокальний ансамбль «ВіаДем», хори «Любисток» та «Джерело», родинний квартет «Чиста криниця», в якому співають три рідних сестри з братом), стала можливою й така подія, викликана тим, що в цьому році святкується 40-річчя створення Вишгородського району і відзначається дещо сумна дата ... Читати далі »

Найбільша, масова, благодійна…

Найбільша, масова, благодійна…

Весна, як жодна пора року, особливо багата й щедра на свята й урочистості. І переважна більшість із них, так чи інакше, пов’язані з Червоним Хрестом. У квітні відзначали 95-річчя Червоного Хреста України, а 8 травня – Всесвітній день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, день народження найбільш масової благодійної гуманітарної організації. Там, де виникає біда, на передньому рубежі боротьби за людське життя, здоров’я та гідність завжди опинялися червонохрестівці. 


Чи були це «медичні фронти» важкого двобою з епідемією тифу під час громадянської війни – наші медсестри й лікарі у білих халатах з емблемою Червоного Хреста опинялися у само ... Читати далі »

11.05.2013

Гітлерівська версія «нового порядку»

Гітлерівська версія «нового порядку»

70 років тому територія довоєнного Димерського району знаходилась у зоні тимчасової окупації нацистськими загарбниками. Відсилаючи родичам до Німеччини посилки з награбованим, солдати і офіцери зазначали зворотну адресу для листів: Димер, Іванківського округу, Київська генеральна округа, рейхскомісаріат "Україна”. Гауляйтер Еріх Кох з приводу ставлення до українського населення на нараді в Рівному в 1942 р. говорив наступне: «Ніякої вільної України не існує. Мета нашої роботи – змусити українців працювати на Райх, а не зробити цей народ щасливим. Україна має постачати все, чого бракує Німеччині… Я чекаю від вас найжорстокішого ставлення до місцевого населення». 


11.05.2013

Бій за Пірнове

Бій за Пірнове

Нещодавно, 25 квітня, у селі Пірнове відзначали 70-ту річницю бою за за це село, який провели партизанські загони «Перемога» та імені Щорса. Чому цей бій потрапив у історію війни? Між Києвом і Черніговом було багато німецьких гарнізонів, але великих було два: один у Острі, а другий – у Пірнові. У Пірнові, крім гарнізону, райуправи, була школа поліцаїв, санаторій для німецьких офіцерів, декілька складів, невелика тюрма. Тут знайшли свій прихисток старости сіл, де вже панували партизани. Сюди німці стягували свої війська для удару по партизанах. І тим більш неочікуваним був розгром цього гарнізону. 

 
А як це було – описує відомий український письменник, Герой Радя ... Читати далі »

Від міста до міста, від села до села…

Від міста до міста, від села до села…

З 27 квітня по 3 травня під патронатом голови Київської обласної державної адміністрації Анатолія Присяжнюка та Партії регіонів з метою відзначення пам’ятних дат Великої Вітчизняної війни, вшанування учасників бойових дій, ветеранів війни, увічнення світлої пам’яті про полеглих у роки Великої Вітчизняної війни, шляхами Київщини пройшов велопробіг «Пам’ять». 


У заході взяли участь спортсмени, школярі та представники Партії регіонів. Вікова категорія учасників від 13 до 72 років. Кожного дня велосипедисти долали від 100 до 125 км, загальна відстань велопробігу становить 820 км. 
11.05.2013

Патріотизм – внутрішнє переконання

Патріотизм – внутрішнє переконання

З метою підтримки творчої педагогічної діяльності, популяризації освітянських здобутків проводиться Всеукраїнський конкурс майстерності педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів «Джерело творчості». 


У цьому році змагалися педагоги-позашкільники у номінації «Керівник гуртка-2013» туристсько-краєзнавчого, військово-патріотичного, фізкультурно-спортивного, дослідно-експериментального напрямів. Вишгородський «Дивосвіт» в обласному етапі (в номінації військово-патріотичний напрям) представляв Андрій Сологуб, керівник історико-краєзнавчого клубу «Легіон», педагог Литвинівської ЗОШ І-ІІІ ст. Ставши переможцем заочного туру конку ... Читати далі »

11.05.2013