Головна » Архів матеріалів

«Штучна нирка» рятує життя

«Штучна нирка» рятує життя

На базі КЗ «Вишгородська ЦРЛ» у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії (завідуючий відділенням С. Крилов) 25 травня проведено перший успішний гемодіаліз на апараті «Amplya» італійського виробництва. 
Це мультитерапевтичне медичне обладнання, метод еферентної терапії та екстракорпоральної детоксикації стали можливими завдяки злагодженій роботі народного депутата України Ярослава Москаленка, заступника голови Київської облдержадміністрації А.Арешкович та керівництва КЗ «Вишгородська ЦРЛ». Обладнання забезпечить надання спеціалізованої медичної допомоги пацієнтам з нирковою недостатністю. Це апарат, який проводить діаліз очищення крові без системи водоочистки, абсолютно автономний. На рівні області ініціював закупівлю чотирьох надсучасни ... Читати далі »

Із піснями – до «Перемоги»

Із піснями – до «Перемоги»

Днями народний вокальний колектив «Золотий вік» та колектив бального танцю «Світлинка» побували з концертною програмою у санаторії для ветеранів «Перемога», що на Київщині.
Виступи цих колективів завжди приємно радують глядачів Вишгородщини. Добре відомі вони і за межами нашого краю. Тож і не дивно, що їх, як і цього разу, часто запрошують виступити перед виробничими колективами на професійні свята чи на День села.
«Золотий вік» (музичний керівник Віктор Туровський, художній керівник Тамара Шевченко) та «Світлинка» (керівник Зінаїда Крушановська), що працюють на базі Вишгородського районного будинку культури «Енергетик», завжди активно долучаються і до соціальних проектів, котрі реалізує Вишгородський терито ... Читати далі »

Зростають у гніздечку соколята

Зростають у гніздечку соколята

На базі Вишгородського районного центру художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт» та Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» 14-15 травня про­йшов районний етап всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). 
Організатори заходу – Вишгородська райдержадміністрація, відділ освіти та Вишгородський районний центр художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт». Учасниками цьогорічної гри стали джури роїв «Патріоти» Вишгородської спеціалізованої школи «Сузір’я», «Фенікс» Старопетрівської ЗОШ І-ІІІ ст., «Синяківські сови» Синяківського закладу загальної середньої освіти, «Отамани» ... Читати далі »

Імунізація є ключовим суспільним благом

Імунізація є ключовим суспільним благом

Минулого вівторка у Вишгородському РБК «Енергетик»  за ініціативи головного лікаря КНП «Центр медико-санітарної допомоги» Вишгородської районної ради Оксани Морозової відбувся семінар на тему «Значення імунопрофілактики в житті кожної людини. Міфи вакцинації». Гостем заходу був головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Київської облдержадміністрації Сергій Мартинчук. 
Семінар розпочався з досить важливого та актуального на сьогодні питання – щеплення.  Сергій Тимофійович детально розповів про кір, як захиститись, коли розпочинати щеплення,  навів важливі та переконливі аргументи того, що це дійсно складна хвороба, яка, на жаль, розширює свої горизонти. Були розкриті питання вакцинації проти дифтері ... Читати далі »

Знай наших: сільські голови здобули призові місця

Знай наших: сільські голови здобули призові місця

У селі Проців Бориспільського району в рамках Олімпійського дня у Київській області 19 травня відбулися Всеукраїнські змагання серед голів сільських, селищних рад, голів об’єднаних територіальних громад та старост. 
Участь взяли і представники Вишгородського району.  Воропаївський сільський голова Ольга Войтенко здобула перемогу та зайняла перше місце серед жінок із гри дартс (низка пов’язаних ігор, у яких гравці метають короткі стріли (дротики) у круглу мішень, повішену на стіну). Пірнівський сільський голова Сергій Книжников посів другу сходинку у змаганнях із гирьового спорту. 
Змагання були проведені Всеукраїнським фізкультурно-спортивним товариством «Колос». 
Учасників змагань вітав почесний гість,  президент Національн ... Читати далі »

Символ краси та національної ідентичності  українського народу

Символ краси та національної ідентичності  українського народу

В Україні вже вкотре відзначають День вишиванки – свято, що покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишиваного одягу. Українська вишивка є одним з наших національних брендів, відомих у всьому світі.
Історія української вишиванки налічує близько тисячі років. Традиція її носіння ріднить її з традиціями інших слов’янських народів, до національних костюмів яких також входять вишиті сорочки з орнаментом. Вишиванка протягом багатьох століть використовувалася українцями в повсякденному гардеробі, але водночас сприймалася як оберіг – символ здоров’я та краси. Вважалося, що орнамент вишиванки захищає від недобрих поглядів, невдач та хвороб. Новонародженим дітям першу вишиванку шили матері або бабусі, читаючи молитви за здоров&rsqu ... Читати далі »

«Білий вир» у Демидові…

«Білий вир» у Демидові…

Всього за 30 кілометрів від столиці України знаходиться дуже мальовниче і древнє село – Демидів. І сьогодні Демидів дуже привабливий об’єкт для розвитку зеленого та краєзнавчого туризму, одна з найпривабливіших екскурсійних зупинок у туристичному кластері Вишгородщини. Це земля, де зароджувалася сама Русь – історія, культура та традиції сучасної незалежної та демократичної України. Перші документальні згадки про цей населений пункт Київського Полісся зустрічаються у письмових джерелах ще на початку XI століття. Декілька разів змінював місце розташування, оскільки народна традиція забороняла оселятися на колишньому попелищі. Найдавніше поселення розміщувалося на північ від села, на берегах річки Кізки, яке називали Старий Демидів. 
Свою подорож ми розпочинаємо з ... Читати далі »

16.05.2019

Помічник рослинам – борна кислота

Помічник рослинам – борна кислота

Бор – важливий мікроелемент, який необхідний для успішного вирощування розсади й надалі великого врожаю. Він транспортує кисень і піднімає імунітет рослинам. Нестача речовини відзначається поганим ростом і зів’яненням рослини. Деякі квіти, такі як троянди, гладіолуси й жоржини, чуйні до внесення добрива. Як же розрахувати дози й правильно зробити підгодівлю?
Якщо ви помітили білі плями на листі, схожі на опіки, побачили потемніння стебла або загнивання шийки кореня, відбулося опадання зав’язей або квіти стали неправильної перекрученої форми – усе це ознаки нестачі бору. Виправити ситуацію легко, досить грамотно обробити рослини з борною кислотою.
ДЛЯ ОВОЧІВ. Капуста, томати й огірки при внесенні бору дають збільшення врожаю на 25%. Для всіх зазначених мет ... Читати далі »

За цвіт життя народ завдячує солдату

За цвіт життя народ завдячує солдату

Мало яка інша тема в Україні є настільки міфологізованою, як Друга світова війна. День Перемоги не завжди був головним святом Радянського Союзу після 1945 року. Його святкували лиш один рік, а потім вихідний скасували. У перші десятиліття після завершення війни колишні воїни відзначали 9 травня «по-людськи, а не по-державному» – вони зустрічалися, щоб пом’янути загиблих та пригадати суворі будні війни, горе й втрати. 
Усе змінюється з приходом до влади Леоніда Брежнєва. Із 1965 року 9 травня знову стає червоним днем календаря. Сам Брежнєв та його оточення були ветеранами війни. Для них міф Великої Вітчизняної війни, закладений ще Сталіним, був співзвучним і тому став одним із найбільших міфів радянської доби. Міфологізувати війну в Радянському Союзі розпоч ... Читати далі »

Новий порядок зі старими послугами?

Новий порядок зі старими послугами?

Із першого травня набувають чинності деякі норми законів «Про житлово-комунальні послуги» та «Про комерційний облік». Ці норми мали запрацювати ще майже рік тому – у червні 2018 року, проте за ініціативою уряду та місцевої влади парламентарі відтермінували запровадження змін.
Як зазначив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, цей закон вступив у силу у результаті двох років великої командної роботи, яка тривала від моменту подання до парламенту законопроекту «Про ЖКП» у 2015-му – до прийняття його у листопаді 2017-го. За його словами, цей закон «запускає ринок житлово-комунальних послуг, встановлює чіткі правила взаємовідносин між споживачами та надавачами послуг, дає с ... Читати далі »

« 1 2 3 4 ... 241 242 »