Головна » 2019 » Лютий » 07

Пам’ятаємо! Не забудемо!

Пам’ятаємо! Не забудемо!

Ти чесно бій прийняв, не дбаючи про себе,
І, вражений свинцем, упав лицем на сніг, 
Ти не помер, а відійшов на небо,
Бо на землі зробив  усе, що зміг!

Бої за Дебальцівський плацдарм – одне з найбільших бойових зіткнень на Донбасі. Найгостріша фаза тривала майже місяць – з 25 січня до 18 лютого 2015 року і включала в себе як масовані артилерійські обстріли, так і перестрілки на малих відстанях зі стрілецької зброї, танкові бої. Паралельно цьому в столиці Білорусі йшов переговорний процес, який завершився 12 лютого підписанням так званого «Мінська-2», що передбачало повне припинення вогню з 15 лютого. 
Після відходу сил АТО з Дебальцевого і його околиць на Донбасі настало якщо не перемир’я, ... Читати далі »

Першоміст у Вишгороді

Першоміст у Вишгороді

Серед історичного надбання Вишгорода за яскравими подіями незаслужено призабутим залишився один унікальний факт. Це побудова першого у Київській Русі мосту через Дніпро. Не в Києві, не в іншому місті, а саме у Вишгороді. Інженерне диво наших предків і попри тисячоліття вражає своєю масштабністю і майстерністю. І якщо ми говоримо, що Вишгород протягом 300 років був духовним, військово-політичним і ремісничим центром, то варто додавати ще і важливим транспортним вузлом.
Із незапам’ятних часів Дніпро служив східнослов’янським племенам зручною транспортною артерією, щедро годував вишуканою рибою на кшталт білуги, осетрини, а в лиху годину ставав нездоланним бар’єром перед набігами азіатських орд. Водночас Славутич був і неабиякою перешкодою русичам у сполученні двох част ... Читати далі »

Великий Київ і Великий Вишгород

Великий Київ і Великий Вишгород

Майбутнє – за містами, великими урбанізованими територіями, які є локомотивами економіки, центрами розселення і соціальної активності. Значення міст зростає, хтось малює майбутнє і зовсім без держав, у вигляді системи мегаполісів, що поширюють вплив на навколишні території. Ще б пак – майже половина внутрішнього валого продукту країн світу провадиться в 300 найбільших агломераціях.
Штучно стримувати місто в своїх кордонах – значить породжувати конфлікти, гальмувати розвиток економіки, і багато держав вже взяли на озброєння розвиток агломерацій. Але чи означає це механічне розширення меж міста, приєднання навколишнього регіону і втрату самоврядування передмістями? Чи можна домовитися про співпрацю – адже транспортна система, комунікації, ринок праці, товарів і послуг все одно загальні?
... Читати далі »