Головна » 2019 » Січень » 24

Кіборги вистояли, не витримав бетон

Кіборги вистояли, не витримав бетон

Вісімнадцятого січня у Національному музеї-заповіднику «Битва за Київ у 1943 році» відбувся захід з нагоди відзначення Все­українського дня пам’яті героїв-кіборгів «Полум’я ДАПу в наших серцях». Вшанувати пам’ять загиблих захисників Донецького аеропорту зібралися воїни-кіборги, учасники АТО, військовослужбовці, родичі загиблих захисників, волонтери, громадськість. Участь у заході взяли голова Київської облдержадміністрації Олександр Терещук, міністр у справах ветеранів війни Ірина Фріз, голова райдержадміністрації Вячеслав Савенок, голова районної ради Ростислав Кириченко, народний депутат України, віце-президент та голова комітету ПАРЄ з питань культури освіти, науки і медіа Володимир Ар’єв.
«Цього дня бракує слів, але ми ... Читати далі »

На Водохреща

На Водохреща

Святе Водохреща, Йордан, або ж Богоявлення – третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу. Згідно з Євангелієм, у цей день відбулося хрещення 30-річного Ісуса Христа у річці Йордань, він явився світу як Син Божий, спаситель. Усі православні християни та греко-католики відзначають свято Хрещення Господнього. 
Із цим святом пов’язане також вірування у цілющість води, навіть вода з крана вважається такою, що змиє духовно нечисте, а також вилікує тілесні хвороби людини. Освячена вода може зберігатися весь рік, не втрачає cмаку і не псується. Таку особливість води і досі ніяк не можуть пояснити, але деякі вважають, що цілющою її робить срібло від хреста, якого священик занурює у воду. Тож щороку по всій Україні проводиться освячення води у церквах та водойми ... Читати далі »

І стали молодії вовками...

І стали молодії вовками...

Одним із найпопулярніших образів українського фольклору є вовк. Про нього існує багато оповідок і легенд. Із сіроманцем пов’язано чимало вірувань, особливо таких, що стосуються весілля. Вони трапляються по всій Україні, але найпопулярніші на Поліссі. 
Більшість із них активно побутують і досі. Популярність оповідок про вовків серед автохтонів сучасного Полісся відзначав ще древній історик Геродот. Розповідаючи про звичаї неврів, давні племена, що жили біля верхів’їв Дніпра, Прип’яті та Південного Бугу в VI-V століттях до н. е., він писав: «Ці люди, вочевидь, чаклуни. Скіфи та елліни, що живуть серед них, у всякому разі запевняють, що кожен невр щороку на кілька днів обертається на вовка, а потім знову перебирає людську подобу». Важко судити, чи є хоч ... Читати далі »