Головна » 2018 » Лютий » 22 » Вячеслав Чорновіл: політ людини-зірки
17:12
Вячеслав Чорновіл: політ людини-зірки

Минулого понеділка у великому залі адмінбудинку відбулася зустріч, приурочена 80-річчю від дня народження видатного українського державного та політичного діяча, Героя України Вячеслава Чорновола. До Вишгорода завітали і виступили перед молоддю та громадою району Валентина Чорновіл – філолог, учасниця правозахисного руху, Василь Деревінський – доктор історичних наук, професор, дослідник життєвого шляху В. Чорновола, Маргарита Довгань – журналістка, шістдесятниця, Аркадій Музичук – поет, публіцист, кіносценарист, заслужений журналіст України, Олександр Дробаха – письменник, краєзнавець, Фаїна Прус – учитель, відмінник освіти України.
Гостей та громаду привітав голова райдержадміністрації Вячеслав Савенок: «Вячеслав Максимович народився у Черкаській області, жив у Києві, у Вишгороді працював на будівництві Київської ГЕС, тут творив, обдумував свої твори, публікації. Вірю, що цей просвітницький захід, спомини про видатного українця залишаться у кожному серці та душі», – такими словами очільник району розпочав зустріч.
Історик Василь Деревінський розповів про багатогранність особистості Вячеслава Чорновола, адже зі шкільних років він намагався бути першим, найкращим, виховуючи у собі якості лідера. Із Сибіру він писав до сина: «Можливо, не все, що я робив, було потрібним, але було необхідним для формування моєї особистості». Вячеслав Чорновіл –  уособлення України другої половини ХХ століття. Фактично до всіх подій, які відбувалися у 60-90-ті роки, завжди був причетний Вячеслав Чорновіл. На жаль, старше покоління мало знає, якою людиною був Чорновіл, адже його очорнювала потужна радянська ідеологія, а потім стара бюрократична машина вже незалежної України не сприймала його реформаторських прагнень. 
«Зараз ми на шляху пізнання Вячеслава Чорновола. Він був лідером, політиком, державотворцем, був гарним літератором, журналістом, публіцистом. Зокрема, у Вишгороді він написав дві потужні публіцистичні праці, які сколихнули світ – це «Правосуддя чи рецидиви терору?», «Лихо з розуму (Портрети двадцяти «злочинців»)». Завдяки Чорноволу у світі помітили Україну, яка боролася за свою незалежність. Він був засновником підпільного видання «Український вісник», за який на чорному ринку давали 100 карбованців, ініціатором та засновником різних громадських організацій. Ще у дев’яності роки В. Чорновіл зазначав, що незалежна Україна залежить від нас. Великими людьми не народжуються – великими стають. І тут приклад Вячеслава Максимовича дуже вдалий. Якщо ви чогось прагнете, не відкладайте на завтра, робіть справу сьогодні»,– так коротко і влучно Василь Деревінський розказав про В. Чорновола.
Продовжила розповідь про відомого правозахисника його сестра Валентина Чорновіл, яка розказала, що багато разів відвідувала брата у Вишгороді – сюди його запросив куратор дипломної роботи Павло Федченко, адже надіявся, що він стане добрим літературознавцем. «Вишгородчани мають пишатися, що саме на цій древній історичній  землі Вячеслав Чорновіл створив дві видатні праці «Правосуддя чи рецидиви терору?» та «Лихо з розуму (Портрети двадцяти «злочинців»)» і підписав їх «Вишгород, Берізки, 1, 17», – зазначила Валентина Чорновіл.
Із спогадів сестри учасники зустрічі дізналися, що «Правосуддя чи рецидиви терору?» В. Чорновіл писав, притаївшись у прибережних лозах. «Лихо з розуму» було продовженням попередньої праці. Вона стала визначальною, зруйнувала ту залізну стіну, яку побудувала радянська влада. Допоміг видати працю головний редактор закордонного видавництва «Смолоскип». Нині видано десятитомник робіт В. Чорновола, яке упорядкувала Валентина Чорновіл. У першому томі зібрані перші літературознавчі твори, написані у Вишгороді, періоду роботи в обласній комсомольській газеті «Молода гвардія». «Саме на будівництві Київської ГЕС уперше прозвучала його доповідь на Шевченківському вечорі «Великий народний поет». Вишгородчани мають дуже великий пласт для дослідження своєї історії», – наголосила Валентина Чорновіл.
Журналісти Марина Довгань та Аркадій Музичук, які пліч-о-пліч працювали із Вячеславом Чорноволом, розповіли цікаві історії із життя і зазначили, що Вячеслав Максимович був їхнім учителем та натхненником. Вони були вражені його відданістю Україні, життєлюбством, прагненням реформувати радянську Україну, щоб вона стала дійсно незалежною. Згадали, як разом із однодумцями із робітничого товариства Чорновіл ініціював створення друкарні у Вишгороді. Андрій Музичук уже привіз шрифти, але почалися масові арешти, і їх довелося втопити у Дніпрі. 
Вишгородський краєзнавець та письменник Олександр Дробаха також був знайомий із В. Чорноволом – це було пов’язано із сумними подіями Києво-Вишгородського процесу, про який він опублікував статті у газеті «Слово». Ці публікації краєзнавець передав на згадку сестрі. Олександр Дробаха звернувся до громади з пропозицією назвати вулицю у Вишгороді на честь видатного українця. 
Зустріч була дуже інформативною та повчальною, адже молоде покоління повинне знати і пишатися своєю історією, людьми-світочами, які проторували шлях до вільної незалежної України. Саме такою людиною-зіркою був Вячеслав Чорновіл.

Христина БАРАНОВСЬКА, «Слово» 
Фото Олександра КОВАЛЕНКА

 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 520 | Додав: slovo
comments powered by Disqus