Головна » 2018 » Березень » 6 » Ліс і вода – брат і сестра
20:10
Ліс і вода – брат і сестра

Навесні природа пробуджується від зимового сну. Поступово сходить сніг, та земля недовго лишається чорною та голою. Тільки-но теплішає, звідусіль починає пробиватися молода яскраво-зелена трава, на деревах набухають бруньки та згодом перетворюються на маленькі листочки. На водоймах швидко тане крига. Весняне небо зазвичай чисте, блакитне, і по ньому швидко пливуть сніжно-білі хмаринки. З настанням весни природа оживає. Тане сніг, повертаються птахи, земля вкривається зеленою травою. 
Щовесни з настанням сухої погоди зростає ризик виникнення пожеж внаслідок самовільного спалювання рослинності. Подібні дії призводять до забруднення навколишнього сере­довища, а вогонь може перекинутись на лісосмуги, ліси, присадибні території. За декілька годин неконтрольована пожежа може знищити цілі лісові масиви, які росли десятками років, а про збитки годі й казати – рахунок може йти на мільйони. Величезної шкоди пожежі завдають фауні – гинуть птахи, звірі, знищуються їхні домівки. 
Ліс найбільш вразливий у пожежонебезпечний період, який починається відразу після сходу снігового покриву і закінчується пізньої осені з настанням низьких температур і рясних дощів. 
Тож з приходом весни починається гаряча пора, а це, як відомо, не лише посадка лісу, а й підготовка до пожежонебезпечного періоду. Яким він є – напружений чи спокійний – залежить саме від нас, людей.
Одним з найдієвіших способів знизити кількість трав’яних пожеж і зменшити збитки від них – це поширення екологічної освіти серед шкільної молоді, громадян, а також працівників сільськогосподарських та лісогосподарських організацій. При настанні пожежонебезпечного періоду несвідомі громадяни масово починають випалювати трави на сільськогосподарських угіддях та присадибних ділянках. Такі дії вкрай небезпечні. В першу чергу тому, що під час різких поривів вітру вогонь швидко поширюється і може призвести до пожеж в лісових масивах, постраждати можуть також житлові та господарські будівлі.
Із метою посилення протипожежного захисту лісів, недопущення лісових пожеж ДП «Димерське лісове господарство» вчасно розпочало підготовку до пожежонебезпечного періоду: розроблено та оновлено технічну документацію, мобілізаційно-оперативний план ліквідації лісових пожеж, проведено навчання з лісовою охороною, обстежені існуючі водойми, надіслані листи суміжним користувачам, відремонтовано шлагбауми та закуплено аншлаги, поновлено бігборди та панно на протипожежну тематику. Злагоджено працюють члени пожежної команди лісопожежної станції, вкотре перевіряється боєготовність пожежної техніки. В лісництвах лісгоспу провели огляд готовності засобів пожежогасіння та інвентаря. Мобільні групи по кожному лісництву укомплектовано індивідуальними засобами пожежогасіння та засобами радіозв’язку.
Державна лісова охорона ДП «Димерське лісове господарство» закликає кожного мешканця дбайливо ставитись до лісових багатств нашого краю та суворо дотримуватися правил пожежної безпеки в лісах, не руйнувати шлагбауми, аншлаги, бо все це – заходи запобігання пожежам.
Маємо надію, що наші зусилля, помножені на свідомість громадян, збережуть ліси Вишгородського краю, не допустять вогонь до насаджень. Так ми зуміємо зберегти наше зелене багатство для майбутніх поколінь.

Василь ГЛУЩЕНКО, 
директор ДП «Димерське лісове господарство»    

 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 568 | Додав: slovo
comments powered by Disqus