Головна » 2018 » Березень » 06

Ліс і вода – брат і сестра

Ліс і вода – брат і сестра

Навесні природа пробуджується від зимового сну. Поступово сходить сніг, та земля недовго лишається чорною та голою. Тільки-но теплішає, звідусіль починає пробиватися молода яскраво-зелена трава, на деревах набухають бруньки та згодом перетворюються на маленькі листочки. На водоймах швидко тане крига. Весняне небо зазвичай чисте, блакитне, і по ньому швидко пливуть сніжно-білі хмаринки. З настанням весни природа оживає. Тане сніг, повертаються птахи, земля вкривається зеленою травою. 
Щовесни з настанням сухої погоди зростає ризик виникнення пожеж внаслідок самовільного спалювання рослинності. Подібні дії призводять до забруднення навколишнього сере­довища, а вогонь може перекинутись на лісосмуги, ліси, присадибні території. За декілька годин неконтрольована пожежа може знищит ... Читати далі »

«Я носила для Вас рай у душі – як сонце»

«Я носила для Вас рай у душі – як сонце»

«Я знаю – любов до Маковея поставить мені корону на голову, а не мої літературні твори», – це зізнання Ольга Кобилянська залишила у своєму щоденнику. Вона «хотіла вийти заміж, щоб бути щасливою». А залишилася самотньою до кінця свого життя, бо той, кого вона пристрасно кохала, знехтував її почуттями. «Я Вас стільки років так страшно любила, я носила для Вас рай у душі – як сонце. Я хотіла такий рай Вам уладнати», – писала українська письменниця, учасниця феміністичного руху на Буковині Ольга Кобилянська в одному з листів до Осипа Маковея. Збереглося 176 листів письменниці до нього, з яких опубліковано лише 67. А листи від нього вона знищила після їхнього розриву.
Вони познайомилися у Чернівцях 1895 року. Ользі Кобилянській то ... Читати далі »