Головна » 2017 » Вересень » 14 » Кошти «ідуть» прямо в «Барвінок»
18:05
Кошти «ідуть» прямо в «Барвінок»

Наступ на корупційні схеми, який Київська облдержадміністрація розгорнула спільно із правоохоронними  органами, викликав шалену реакцію корупціонерів, які кидають усі ресурси на те, щоб «захистити» себе від закону. Корупція довела область до межі: жахливий стан доріг, відсутність гідних лікарень, шкіл та дитячих садочків.
Голова Київської облдержадміністрації  Олександр Горган, закінчивши перевірку всіх об’єктів області, на ремонт та будівництво яких витрачалися бюджетні кошти, зазначив: «Результати перевірки виявили колосальні розкрадання сотень мільйонів гривень. Люди не отримали важливих об’єктів інфраструктури тому, що хтось захотів на цьому нажитися. Більше такого не повинно бути».
Враховуючи такий стан подій Олександр Горган запропонував обласні кошти безпосередньо передавати у громади: «Саме міські голови міст обласного значення і сільські голови отримають можливість контролювати якість проведення ремонту чи будівництва і особисто відповідати за результат. Люди будуть поінформовані про всі суми коштів з області і зможуть особисто пересвідчитися, як ці кошти освоюються на місцях. Це і є децентралізація», – наголосив Олександр Горган.
А досвід впровадження такої ініціативи є. Наразі мова йде про реконструкцію дошкільного навчального закладу «Барвінок» у селі Лютіж Вишгородського району. На початку тижня Олександр Горган відвідав Лютіж з інспекцією виконання робіт з реконструкції дитячого садка «Барвінок». Цей дитсадок став пілотним проектом зі зміни механізму фінансування населених пунктів, в якому пряма субвенція була надана безпосередньо сільській раді. Голова облдержадміністрації повідомив, що сума реконструкції становила близько 24 млн гривень, з яких 10 млн виділили з бюджету області, ще 10 млн отримали від районної ради і 4 млн –  від сільради. В результаті в Лютежі з’явився новий сучасний дитячий садок, розрахований на 120 дітей. Однак, за необхідності, він зможе прийняти до 200 дітей. До реконструкції установу могли відвідувати до 100 дітей.
Лютізький сільський голова Тамара Савенок розповіла, що, оскільки грошей на реконструкцію дитячого садка ні в районному бюджеті, ні в сільській раді не вистачало, довелося звернутися в облдержадміністрацію. За її словами, пілотний проект з передачі обласних бюджетних коштів до сільської ради у вигляді прямої субвенції виявився ефективним, оскільки і місцева влада, і місцеві жителі могли перевіряти хід і якість будівельних робіт. «На мій погляд, це дуже правильне рішення. Коли у нас з’явилися будівельники, ми проводили спільні наради. Багато питань вирішували спільними зусиллями. Ми збираємося із будівельними службами раз на тиждень у сільській раді, домовляємося про те, що вони робитимуть далі. У нас виходить гарна та ефективна співпраця», – розповіла Т. Савенок.
Оновлений дошкільний навчальний заклад розрахований на шість груп, є ігрова кімната, музична і спортивна зали, кухня з овочевими складами, методичні та фізіотерапевтичні кабінети. Стіни з піноблоків добре зберігають тепло всередині приміщення. Спальні не мають зовнішніх стін, тому отримуватимуть подвійний об’єм обігріву, а на першому поверсі передбачена тепла підлога. В кінцевому результаті село отримає сучасний дитячий садочок.
Голова Вишгородської райдерж­­адміністрації Вячеслав Савенок наголосив, що співпраця між обласними та районними органами державної влади, місцевою владою і підрядником – є запорукою ефективного використання бюджетних коштів та високої якості виконання робіт.
Тож дитячий садок у Лютежі – яскравий приклад ефективного використання коштів безпосередньо на місцях

Христина БАРАНОВСЬКА, «Слово»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 907 | Додав: slovo
comments powered by Disqus