Головна » 2016 » Травень » 19 » Ікона Вишгородської Богородиці: благодать для нашого краю
18:01
Ікона Вишгородської Богородиці: благодать для нашого краю

Минулої неділі о 10.30 Отець і Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Патріарх Святослав завітав до Собору Вишгородської Богородиці з нагоди десятої ювілейної прощі. Зустрічали шановного гостя духовенство та паломники з усіх куточків України, громадськість. У знаковій для Вишгородщини події взяли участь голова райдержадміністрації Олександр Горган та голова районної ради Ростислав Кириченко.
14 травня вірні та духовенство Української греко-католицької церкви здійснили паломництво (вирушили пішою ходою та велоколоною) з Києва до Собору Вишгородської Богородиці, у якому знаходиться список (копія) ікони Вишгородської Богородиці (більше знаної як Володимирська). Пам’ятаючи про історичне походження цієї ікони, УГКЦ дбає про відновлення духовної слави цього святого місця, з якого ікона почала свій хід по наших землях. Історики підтверджують факт того, що у Вишгороді ще за княжих часів ікона була знаною та шанованою нашими предками. До неї здійснювались паломництва, і через молитву перед нею люди отримували щедрі ласки та зцілення, аж поки ця святиня української землі підступно не була вивезена князем Андрієм Боголюбським до Москви. 
Продовжуючи традицію наших дідів та прадідів, вірні УГКЦ вже десятий рік поспіль провадять паломництво до Вишгорода. Цьогорічна проща була ювілейною – десятою та, водночас, першою як до базиліки (найбільш значущого храму). Саме в Соборі Вишгородської Богородиці були відкриті Двері Божого Милосердя з нагоди ювілейного року, а місцевий парох протоієрей Тарас Валах – отримав від Святішого Отця Франциска титул Лицаря Божого Милосердя.
Програма паломництва мала два маршрути: піший – 25 кілометрів та велопрощу – 50 км. Велосипедисти об’єдналися у великий гурт і з молитвою та благословенням вирушили у шлях, щоб при в’їзді до святині об’єднатися із паломниками пішої прощі та разом прийти до ікони Богородиці. 
Уже у Соборі відбулася постійна молитва прочан, цілонічне бдіння, яке організувала молодь, освячення води. Увінчала паломництво архиєрейська божественна літургія, яку очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Патріарх Святослав. Після причастя прихожан Патріарх Святослав нагородив парафіян почесними грамотами за значний внесок у розвиток парафії Собору Вишгородської Богородиці. Серед нагороджених був і голова райдержадміністрації Олександр Горган. Після закінчення Святої Літургії відбувся молебень перед іконою Вишгородської Богородиці. 

Інф. «Слова»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА

 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 412 | Додав: slovo
comments powered by Disqus