Головна » 2017 » Травень » 04

Сплять вічним сном бійці під небом України

Сплять вічним сном бійці під небом України

Далекої осені 1943 року точилися запеклі бої за Пиляву. Протягом кількох місяців радянські солдати намагалися вибити ворога з позицій на дніпровських берегах. Після кривавих боїв місцеві мешканці поховали  двісті сімдесят червоноармійців у селі. Нині біля братської могили братами Олександром та Віктором Таранами створено меморіальний комплекс. Окрім братської могили, на території комплексу знаходиться  24 одиниці військової техніки часів Другої світової війни та повоєнного часу.
Мешканці навколишніх сіл, меценати з Вишгорода та активісти пошукових організацій об’єднали зусилля, щоб увіковічити подвиг воїнів у Пиляві. Вже декілька років поспіль на території меморіалу відбувається перепоховання останків бійців Червоної армії. А 2007 року народною толокою тут звели обеліс ... Читати далі »

Молімося разом за Україну

Молімося разом за Україну

За ініціативною заслуженого артиста України Анатолія Лаврінчука та настоятеля Української православної церкви Різдва Пресвятої Богородиці Київського патріархату отця Андрія (Пришлюка) минулої суботи в  Лютежі відбулося незвичайне духовно-патріотичне дійство, присвячене Дню вшанування жінок-мироносиць.
Звучали пісні та вірші, які прославляли Воскресіння Ісуса Христа, Пречисту Діву Марію, жінку-матір, нашу рідну Україну-неньку.
В цей день до сільської церкви прийшли не тільки лютіжани, а й гості з навколишніх сіл.
З вітальним словом до присутніх звернувся настоятель храму отець Андрій (Пришлюк). З цікавістю слухали всі і виступ заступника директора Лютізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня Олени Кирієнко, яка розповіла легенду про особливості створення Богом жінки ... Читати далі »

До святих місць

До святих місць

До святої землі, до Бога, до матінки-природи з любов’ю доторкнувся творчий колектив Вищедубечанської ЗОШ – 27 квітня величезна заповідна територія парку Феофанія у Києві з розпростертими  обіймами, ласкавими, сонячними, весняними променями зустріла вчителів.
Цей парк – не тільки гарна природа, затишне місце для відпочинку, а й історичний пам’ятник, один з центрів духовного життя українського народу. Нашим екскурсоводом була Любов Юрченко, яка 25 років працювала у нашій школі. Дуже приємно було зустрітися з першою вчителькою, яка вчила нас бути людяними, ввічливими, творчими… 

Любов Петрівна детально розказала про історію сучасного парку. З 1471 року є перша звістка про святу землю Феофанії,  яка ще називалася Лазарівщиною на честь че ... Читати далі »