Головна » 2017 » Травень » 4 » Молімося разом за Україну
19:00
Молімося разом за Україну

За ініціативною заслуженого артиста України Анатолія Лаврінчука та настоятеля Української православної церкви Різдва Пресвятої Богородиці Київського патріархату отця Андрія (Пришлюка) минулої суботи в  Лютежі відбулося незвичайне духовно-патріотичне дійство, присвячене Дню вшанування жінок-мироносиць.
Звучали пісні та вірші, які прославляли Воскресіння Ісуса Христа, Пречисту Діву Марію, жінку-матір, нашу рідну Україну-неньку.
В цей день до сільської церкви прийшли не тільки лютіжани, а й гості з навколишніх сіл.
З вітальним словом до присутніх звернувся настоятель храму отець Андрій (Пришлюк). З цікавістю слухали всі і виступ заступника директора Лютізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня Олени Кирієнко, яка розповіла легенду про особливості створення Богом жінки та «Чому жінки плачуть». Олена Мирославівна побажала всім жінкам добра, любові, лише радісних подій у житті.
Надзвичайною теплотою і задушевністю наповнив серця глядачів діалог «Намалюй мені, мамо, щастя» у виконанні сільського бібліотекаря Наталії Новохатньої та її доньки Євгенії.
Далі естафета перейшла до церковного хору УПЦ КП, представники якого свій виступ розпочали «Піснею про українську церкву», а потім виконали фрагменти з «Пасхального канону» та псалми, присвячені Пресвятій Богородиці.
Жодне свято в Лютежі не відбувається без участі народного аматорського фольклорного ансамблю «Лютізька левада». Так було і того дня. Левадські молодиці з особливим піднесенням виконали пісню місцевого самодіяльного композитора Ніни Лисаківської «Приїжджайте додому» та пісні «Летить журавочка сама», композитора Володимира Байкіна на вірші Петра Шкарбюка, «Молімось разом за Вкраїну» (музика Наталії Саливон, слова Валентини Рожнової).
У концерті взяли участь і наші сусіди – хор церкви Різдва Пресвятої Богородиці Київського патріархату з Гути-Межигірської. Гутничани у піснях і віршах прославляли Бога, Пресвяту Богородицю. На закінчення виступу проспівали «Молитву за Україну», музика Михайла Олійника, слова Ніни Затуливітер.
Солістка народного аматорського фольклорного ансамблю «Веснянка» Ірина Шпаченко порадувала слухачів піснями про матір – «Мамина коса» та «Синові».
Фінальним акордом у святковому дійстві прозвучали духовно-патріотичні та ліричні пісні заслуженого артиста України Анатолія Лаврінчука на вірші Миколи Луківа, Вадима Крищенка, Ліни Костенко. Їх з любов’ю, щиросердно, на високому художньому рівні виконала народна артистка України Світлана Мирвода у супроводі бандури. Співав і сам автор пісень Анатолій Лаврінчук та його друг, співак Маркіян Свято. А як урочисто прозвучала в кінці виступу «Величальна Україні» у виконанні тріо артистів-професіоналів! Всі слухали її стоячи, супроводжуючи спів аплодисментами.
У вирі сучасних політичних і духовних проблем такі пісенні свята, як ковток живої води, наповнюють душу людини благодаттю, гордістю за нашу українську культуру. Сподіваюсь, що кожен, хто був причетний до цього особливого пісенно-поетичного дійства, одержав бодай краплину щастя для свого серця. Адже щастя кожного з нас обов’язково має як матеріальні, так і духовні основи, які несе людям поезія, пісня, музика.
Звичайно, як і всі святкові заходи в Лютежі, це духовно-патріотичне дійство відбулося за сприяння Лютізького сільського голови Тамари Савенок, за що вся церковна громада їй щиро дякує.

Валентина ГОЛОВКО, Лютіж

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 709 | Додав: slovo
comments powered by Disqus