Головна » 2013 » Грудень » 14 » Згадаймо славні роки
12:28
Згадаймо славні роки
Вишгород – місто нашої молодості, молодості наших батьків, дідів, місто ентузіастів та мрійників за краще життя. Статус пенсіонера дозволяє озирнутися у минуле, поділитися спогадами. Вишгород далекого 1963 року, коли тільки почав розбудовуватися, – не мав доріг, не мав будинку зв’язку, офісу адміністрації, будинку культури, не вистачало житла (тимчасово жили на «брандвахтах», селищах «Берізка» та «Вишневому»). У заселеному гуртожитку умивальники стояли на вулиці, багато чого не вистачало, але ми будували місто і ГЕС… 
 
Незважаючи на труднощі побуту, молоді люди приїздили з різних кутків Радянського Союзу на будівництво і, щоб потрапити на роботу, проходили співбесіду у комітеті комсомолу Київської ГЕС, де тоді працював В’ячеслав Чорновіл (відомий дисидент, політик, нині покійний). 
 
Та повернемось у сьогодення. Найбільшого розвитку будівництво у місті набуло в останні три роки. Завдяки спільним зусиллям голови Вишгородської райдержадміністрації Олександра Приходька, голови районної ради Олександра Носаля, Вишгородського міського голови Віктора Решетняка та підтримки народного депутата України Ярослава Москаленка, Вишгород буквально на очах перетворювався у чистий затишний культурний центр району з багатоповерхівками, стадіоном, спортивними закладами, кафе, магазинами, заасфальтованими дорогами, чудовими скверами з дерев’яними скульптурами, красивими площами і проспектами, оформленими тротуарами та зеленими зонами відпочинку з лавами для відпочинку, доріжкою ветеранів. Збудовані пам’ятники воїнам-інтернаціоналістам, ліквідаторам наслідків «Чорнобильської катастрофи» і, думаю, в недалекому майбутньому буде збудований пам’ятник першопрохідцям міста – гідробудівельникам. Запрацювали артезіанські свердловини з питною водою.
 
Та головне, що керівництво району в першу чергу ставило питання соціальних потреб населення. Учасникам ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи виділено 96 земельних ділянок. Постійно надається матеріальна допомога потребуючим. 
 
15 грудня 2013 року ми будемо відзначати двадцять сьому річницю з дня закінчення першого етапу ліквідації аварії Чорнобильської катастрофи. Будівельно-монтажні організації тресту «Південатоменергобуд», розташовані на Вишгородському майданчику, з перших днів аварії прийняли участь у ліквідації наслідків аварії Чорнобильської катастрофи. Для оперативного координування роботами було терміново створено Головне управління з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, якому підпорядкували всі будівельно-монтажні організації Вишгородського майданчика. Роботи велись цілодобово. Незважаючи на втому, не маючи засобів особистого захисту, постійно ризикуючи своїм життям, працівники підрозділів тресту «Південатоменергобуд» були першими, хто, виконуючи свої службові обов’язки, прийняв на себе незриму хвилю радіоактивного випромінювання.
 
Минуло двадцять сім років. За цей час пішли з життя 40 ліквідаторів наслідків Чорнобильської аварії з Вишгородського району. Рада ветеранів-учасників ліквідації аварії на ЧАЕС планує провести 14 грудня акцію «Ніхто не забутий, ніщо не забуто». Керівництво району і міста виділило кошти на матеріальну допомогу вдовам загиблих ліквідаторів, вручить грамоти. Акція буде проведена у будинку культури «Енергетик» в урочистій обстановці, буде концерт. Від імені всіх членів вишгородського осередку Всеукраїнської спілки «Чорнобиль-86» висловлюю щиру вдячність усім організаціям Вишгорода, задіяним у проведені акції.
 
Ігор  МАГАЛА, 
голова Вишгородського осередку 
Всеукраїнської спілки «Чорнобиль-86» 
 
Довідково:
Ігор  Магала приїхав до Вишгорода у 1963 році після закінчення Одеського гідротехнічного інституту на будівництво Київської (тоді Комсомольської) гідроелектростанції. Дев’ятнадцять років працював у Вишгородському управлінні всесоюзного тресту «Гідромонтаж», де пройшов шлях від майстра до старшого виконроба монтажних робіт. З 1980 року переведений на будівництво Чорнобильської атомної станції заступником головного інженера з монтажу. Після аварії на ЧАЕС брав активну участь в організації Головного управління з ліквідації наслідків аварії. У виробнично-будівельному об’єднанні «Укренергобуд» у Києві, що займалось будівництвом енергетичних об’єктів в Україні, працював заступником начальника з виробництва. Більше дванадцяти років працював за кордоном, у тому числі керівником групи радянських спеціалістів на будівництві атомної станції «Бушер» в Ірані.
Категорія: Вишгородська громада | Переглядів: 440 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus