Головна » 2014 » Червень » 28 » Збережемо врожай від втрат
10:47
Збережемо врожай від втрат
Працівники  сільського  господарства докладають багато зусиль, щоб посіяти та виростити врожай зернових. Одним з факторів небезпеки його втрати є пожежі, а основна їх причина – необережне поводження з вогнем та несправність збиральної техніки. Минулого року на території держави сталося 22 пожежі, вогнем знищено більше 180 га зернових, завдано збитків більш ніж на 2 млн грн.
 
Щоб вогонь не завдав лиха, необхідно заздалегідь подбати про справність сільськогосподарської техніки, яка буде задіяна для збирання врожаю, та забезпечити її протипожежним обладнанням.
 
Для цього в першу чергу необхідно забезпечити проведення інструктажів з охорони праці та пожежної безпеки з усіма працівниками, які будуть брати участь у збиранні врожаю, та ознайомити під розписку всіх водіїв та механізаторів із безпечними маршрутами руху транспортних засобів по території господарств. Потрібно виділити, позначити табличками та обладнати спеціальні місця для відпочинку та харчування працюючих, забезпечити їх умивальниками, миючими засобами та рушниками. 
 
До початку робіт всіх працівників належить забезпечити спецодягом, засобами індивідуального захисту (рукавиці, окуляри, респіратори і т.ін.), укомплектувати всю зернозбиральну техніку необхідним устаткуванням та вогнегасниками, поповнити медичні аптечки медикаментами для надання першої долікарської допомоги, забезпечити комбайнерів чистками, різаками, щітками, спеціальними гачками для очищення різального апарата, решіток, молотилки та інших робочих органів зернозбиральних комбайнів.
 
При колективній роботі на жнивах обов’язково призначається старший – при роботі в загінці на збиранні зернових. Під час перегонів комбайнів забороняється знаходження на комбайні сторонніх осіб. Усі трактори та автомобілі, які братимуть участь у жнивах, повинні бути  обладнані справними іскрогасниками. Трактори, які будуть відвозити солому від комбайнів або виконувати інші  транспортні роботи, повинні бути переведені на широку колію. Не дозволяється робота комбайнів на схилах із кутом більше 10 градусів, при роботі на крутих схилах двері комбайна повинні бути постійно відчинені та закріплені у цьому положенні.
 
Перевезення  людей дозволяється лише автобусами або спеціально обладнаними вантажними автомобілями. 
 
Ігор РИБЕЦЬ,
інспектор Вишгородського районного відділу
ГУ ДСНС України у Київській області, лейтенант служби цивільного захисту
Категорія: Україна | Переглядів: 514 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus