Головна » 2014 » Квітень » 26 » Збережемо урожай і захистимо себе
10:32
Збережемо урожай і захистимо себе
Сільськогосподарським  культурам та продукції рослинництва шкодять понад 400  видів шкідників, 200 збудників хвороб, 300 видів бур’янів. За підрахунком науковців,  втрати від регульованих шкідливих організмів обчислюються в розмірі 33-48% потенційного врожаю.
 
Тому застосування хімічних речовин (пестицидів) для захисту рослин – актуальне питання дня. І якщо раніше доступ до хімічних засобів захисту рослин був досить обмежений (їх застосовували більше в колективних господарствах спеціально навчені люди під керівництвом агрономів та агрономів по захисту рослин), то тепер кожний дачник, городник контактує з пестицидами. Однак, слід пам’ятати, що ці групи препаратів можуть бути як корисні так і небезпечні для людей і довкілля. З метою зведення небезпеки до мінімуму, препарати в реалізацію для застосування на культурах не допускаються без всебічного вивчення їх дії на людей, тварин, комах, мікрофлору ґрунту. Після випробувань та реєстрації препаратів визначається їх перелік дозволений до використання в Україні.
 
Окремим списком виділяються препарати, які дозволені для реалізації  населенню. Препарати повинні бути в оригінальній заводській упаковці з інструкцією по використанню, включаючи застережливі знаки по техніці безпеки при роботі з ними. На кожен вид пестицидів повинен бути сертифікат якості та відповідності або паспорт якості.
 
Купувати засоби захисту рослин потрібно у спеціалізованих магазинах, які мають ліцензію на  роздрібну торгівлю пестицидами та агрохімікатами. Їх працівники проходять спеціальне курсове навчання, мають допуски до роботи з пестицидами . Вони дорожать своєю репутацією, слідкують за якістю та терміном придатності препаратів, які надходять для реалізації згідно дозволеного переліку для роздрібної торгівлі.
 
Дотримання рекомендацій, правил по техніці безпеки при роботі з ними – гарантія безпечного їх використання. 
 
Тамара ФАУСТОВА,
головний спеціаліст – державний фітосанітарний інспектор головної державної фітосанітарної інспекції
Категорія: Україна | Переглядів: 430 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus