Головна » 2014 » Травень » 17 » Зберегти автентичність літописного Вишгорода
11:41
Зберегти автентичність літописного Вишгорода
У середу в приміщенні райдержадміністрації відбулася науково-практична конференція «Старожитності Вишгородщини». Музейники, археологи, історики та науковці-практики зібралися з нагоди двадцятиріччя від дня створення Вишгородського історико-культурного заповідника і обговорили та узгодили ряд нагальних питань, що в нинішніх складних соціально-політичних умовах висуває сьогодення. Лейтмотивом науково-практичної конференції стало вдосконалення існуючого становища Вишгородського історико-культурного заповідника, аналіз багаторічних досягнень та, можливо, недоопрацювань колективу науковців і практиків на далеко не однозначній історичній ниві.
 
– До здобутків сміливо можна віднести відродження заповідника, бо після відкриття у 1935 році, його робота, у зв’язку з репресіями тих часів, призупинилася на довгі 65 років. Вимушеними упущеннями, – сказала нинішній директор закладу Ірина Пироженко, – ми вважаємо повільну роботу над здобуттям статусу Національного заповідника.
 
– У цьому ж руслі велися розмови і головою районної ради Іриною Побідаш, начальником управління культури, національностей та релігій Київської облдержадміністрації Ігорем Подолянцем та заступником голови Вишгородської райдержадміністрації Валентиною Духотою. Вони єдині в думці, що нині існуюча територія заповідника має розширитися і за рахунок такої древньої землі як Межигір’я, бо пропозиції, що чуються навколо незаконно приватизованого Віктором Януковичем історичного комплексу лунають різні…
 
Учасники конференції ознайомилися з експонатами нової експозиції, яку представили працівники заповідника. До її складу увійшли і популярні і наукові роботи, що свідчить про неабияку працю істориків. Благословив конференцію як натхненну і важливу богоугодну справу настоятель храму святих Бориса і Гліба – першого благочиння Вишгородського району, доцент Київської духовної академії, кандидат богословських наук протоієрей Димітрій.
 
За підсумками роботи, науково-практична конференція «Старожитності Вишгородщини» прийняла ухвалу, згідно з якою пропонується внести в план розвитку проведення досліджень археологічних пам’яток у місті Вишгороді, звернутися, зокрема, до Вишгородської міської ради з проханням виділити територію для подальшого відтворення унікального музею Київської Русі у місті Вишгороді, забезпечити всебічне вивчення силами Вишгородського історико-культурного заповідника та інститутом археології НАНУ історико-культурної пам’ятки «Межигір’я» та зберегти при цьому автентичність ландшафтів літописного міста Вишгорода Х-ХІ століття.
 
Юрій Горовий, «Слово»
Фото Олександра Коваленка
Категорія: Вишгородська громада | Переглядів: 407 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus