Головна » 2014 » Березень » 29 » Запорука гармонійного розвитку
11:28
Запорука гармонійного розвитку
Сім’я є природним середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини. Дитина – дзеркало життя своїх батьків. Хочете знати про сім’ю – поспілкуйтеся з дитиною, у ній ви побачите духовність і мораль її батьків. 
 
Сьогодні все частіше ми бачимо і читаємо жахливі історії про жорстоке насильство дитини над дитиною, дитини над дорослим, не кажучи вже про жорстоке поводження дорослих з дітьми. Сьогодні неповнолітній злочинець – це скоріше не випадковість, а реалії нашого життя. Однак дитина з’являється у цей світ чистою, невинною, ніхто у пологовому будинку не скаже, що народився злочинець. Якою стане дитина залежить від способу її життя і виховання. Батько та мати – найкращі вихователі і повинні впливати на поведінку дітей, навіть тоді, коли їх немає вдома.
 
На жаль, з кожним роком спостерігаються негативні зміни у взаємостосунках між батьками і дітьми, значно змінилися сімейні цінності та орієнтири. Результатом є збільшення кількості бездоглядних дітей, соціальних сиріт, ріст дитячої злочинності, наявність у підлітків шкідливих звичок тощо.
 
Щоб змінити ситуацію, необхідно змінити уявлення і свідомість батьків про виховання дитини і їх ставлення до виконання своїх батьківських обов’язків.
 
Батько та мати мають рівні права і обов’язки щодо своїх дітей. Відмовитися від прав та обов’язків щодо піклування про здоров’я, фізичний, духовний, моральний розвиток, навчання і підготовку дитини до праці батьки не можуть, однак можуть втратити їх за рішенням суду.
 
Служба у справах дітей та сім’ї Вишгородської районної державної адміністрації проводить активну профілактичну роботу з батьками, які ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків. А однією з форм проведення інформаційно-просвітницької роботи для всіх батьків є проведення засідань батьківського університету.
 
Днями таке засідання відбулося для батьків, чиї діти відвідують міський дитсадок «Ластівка». Тема засідання: відповідальне батьківство – запорука гармонійного розвитку особистості дитини. Під час засідання начальник служби у справах дітей та сім’ї  Вишгородської районної державної адміністрації Валентина Тимошенко ознайомила батьків про правову відповідальність за виховання і розвиток дітей. Про потреби дитини в емоційному розвитку та роль гри для становлення дитини як особистості присутні дізналися від спеціалістів Новопетрівського сільського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Марини Кравченко та психолога Тетяни Кот. Чим, як і коли вдома харчувати дітей розповіла методист відділу освіти Антоніна Павлюк.
 
Присутні дякували спеціалістам за цікаву повчальну інформацію. Виховання дитини – непроста справа, яка вимагає від батьків і часу і розуму. Прискорити ріст і розвиток дитини не можливо! Фізичні покарання принижують, але нічому не вчать. Потрібно пояснювати доти, поки дитина не зрозуміє. Будете воювати з дітьми – Ви все одно програєте. Дитина помститься Вам неслухняністю. Тому – будьте терплячими. Радійте Вашій дитині. Станьте  їй другом і вчіть пізнавати світ, ніколи не втрачаючи почуття гумору. Не порівнюйте її з іншими дітьми і не встановлюйте для неї великої кількості правил: дитина просто перестане звертати на них увагу. Пам’ятайте, тільки Ваша не сліпа любов до дитини допоможе реалізуватися їй у самостійному житті, а відтак забезпечити Вашу старість.  
 
Валентина ТИМОШЕНКО,
начальник служби у справах дітей та сім’ї
Категорія: Вишгородська громада | Переглядів: 568 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus