Головна » 2014 » Серпень » 16 » Виставка військового плакату
10:38
Виставка військового плакату
Військові дії на Сході країни поміняли життя чи не кожного з нас. Хтось захищає Батьківщину, хтось чекає із зони АТО батька, сина, брата…  Інші допомагають фінансово чи морально…
 
Колектив національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» теж не стоїть осторонь від подій, які зараз турбують кожного українця. Нещодавно у нас відкрилася нова виставка плакатів «Україна більше за життя», присвячена воїнам Національної гвардії. 
 
У холі музею виставлені  агітаційні плакати. Їх доповнюють гільзи, ящики від бойових снарядів, каски та бронежилети, привезені заступником голови КОДА Д. В. Христюком та начальником обласного управління культури І. І. Подолянцем із зони АТО (м.Слов’янськ, гора Карачун). Авторами плакатів є Юрій Нерослік (який у рядах Національної гвардії захищає цілісність України) і Катерина Крючкова.
 
8 серпня у приміщенні музею пройшла презентація, присвячена відкриттю виставки «Україна більше за життя». Були присутні військові Першої оперативної бригади Національної гвардії України, які нещодавно повернулись із зони АТО, історики, журналісти. Презентацію відкрив редактор журналу «Музеї України» В. Тригуб, який передав слово директору музею.
 
Експозиція Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» розповідає про подвиг бійців та командирів Великої Віт­чизняної війни.
 
Зараз онуки  та правнуки цих героїв, іноді без бронежилетів та касок, гідно захищають свою незалежну Батьківщину від нового страшного агресора. І не так уже важливо, якою мовою вони розмовляють – російською чи українською, важливо, що вони люблять свою єдину неподільну Україну.
 
Перед присутніми виступили бійці Першої оперативної бригади Національної гвардії України (вч 3027). Серед них капітан Сергій Сідорін, заступник командира батальйону спецпризначення, що на блокпосту біля Слов’янська  підбив танк. За цей подвиг він був нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Сергій закінчив військову академію у Харкові. У зону АТО пішов добровольцем. Під час другого відрядження у бою Сергія було поранено, але він планує знову поїхати на Схід після лікування, бо вважає, що чоловік, військовий повинен захищати свою родину, домівку, Батьківщину.
 
Офіцери військової частини 3027 розповіли присутнім, що там, на передовій, де немає ані телебачення, ані інтернету, бійцям дуже допомагають листи та звістки з дому, особливо дитячі малюнки. На підбитому автомобілі бійці зробили маленьку агітаційну виставку дитячих малюнків та листів зі словами «Повертайтесь, вас чекають». Це важливі та зворушливі моменти: «Коли сумно, подивишся на ці малюнки і хочеться служити далі». 
 
Усі присутні одностайно вірять і прагнуть, скорішого закінчення вій­ни. Вони мають надію, що це призведе до радикальних змін в усіх сферах суспільства. Віримо, що  наша країна вийде з неї оновленою, згуртованою навколо ідеї її цілісності та незалежності, божих законів та європейських стандартів життя людини. Але найбільшим досягненням стане мир та спокій у нашому спільному домі. Збройні Сили України вийдуть з цієї війни оновлені, оточені турботою держави, сильні духом та набутим бойовим досвідом.
 
Начальник групи зв’язків з громадськістю і засобами масової інформації Північного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України майор Євген Рожанюк погодився стати куратором нашого музею зі збору матеріалів, пов’язаних з подіями на Сході України.
 
Одна з авторів плакатів, Катерина Крючкова, подарувала всім присутнім військовослужбовцям по набору плакатів, бо така емоційна та психологічна підтримка дуже потрібна нашим бійцям на передовій.
 
Іван ВІКОВАН, директор Національного
музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році»
Категорія: Україна | Переглядів: 1155 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus