Головна » 2014 » Квітень » 5 » Військове містечко-привид
10:58
Військове містечко-привид
За останні три роки у Вишгородському районі доволі жваво відновлювалася та розвивалася інфраструктура. Ремонтувалися амбулаторії, школи, сільські клуби, автошляхи, розбудовувалася мережа постачання природного газу. Вишгород поступово перетворився на сучасне місто, набувши певної родзинки. Але є ще окремі місця, де люди десятиліттями мешкають у підвішеному стані. Одне з них – військове містечко №3, відвідав депутат районної ради Віктор Куляєв.
 
– Це доволі тривала історія, – розповідає депутат. – До 1993 року тут розташовувався один з підрозділів ППО, озброєний комплексами С-200, що з повітря прикривав столицю. Після того, як військову частину розформували – техніку вивезли, частину військовослужбовців перевели до інших підрозділів, а цивільні, пенсіонери та інші категорії залишилися у містечку в невизначеному стані і для них розпочався «біг з перешкодами» з набуття правового статусу. Тут мешкає 14 сімей, а це більше 50 чоловік з дітьми включно. Територія містечка має загальну площу більше 36 га, поруч із Старими та Новими Петрівцями, у трьох кілометрах від траси «Київ-Овруч». І місце непогане, і Київ поруч, але… 
 
– Що ж заважає розбудовувати інфраструктуру та розвивати господарство? – запитую у Віктора Куляєва.
 
– Як розповідають мешканці містечка, прописані вони у Старих Петрівцях, а саме містечко знаходиться на балансі ГоловКЕУ Міністерства оборони України. Оскільки власність державна, ні Старопетрівська, ні Новопетрівська сільради не мають компетенції щодо відведення тут земельних ділянок. Тобто люди мешкають у будівлях, зведених приблизно у 1957 році, права власності не мають, землі не мають. Транспортного сполучення з містечком немає, «шкільний автобус» не ходить. Як висловився один з місцевих керівників, тут мешкають «бомжі». Але ж ці люди – колишні військовослужбовці та працівники Збройних Сил, їхні сім’ї та діти. Вони мали б знаходитись під захистом держави. 
 
– Який вихід Ви бачите з цієї ситуації?
 
– Мешканці цього містечка звернулися до мене, як до голови постійної комісії районної ради з боротьби з організованою злочинністю та корупцією, з проханням допомогти їм у вирішенні майнових питань. Буду пропонувати рішенням сесії райради звернутися до ГоловКЕУ Міністерства оборони України з вимогою провести технічне обстеження та легалізацію приміщень містечка та його території. Після цього можна буде через сільські ради взяти це на місцевий баланс та узаконити права власності на землю та будинки. Люди не повинні страждати від бездіяльності чиновників. Для того вони й обирають своїх депутатів.
 
Розмову вів 
Володимир ПОТАПОВ, «Слово»
Категорія: Старопетрівська громада | Переглядів: 672 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus