Головна » 2013 » Липень » 13 » У Збройних Силах України
11:43
У Збройних Силах України

Наполеон Бонапарт якось сказав: «Народ, який не хоче годувати свою армію, буде годувати чужу». Значення цієї фрази відчула на собі вся Європа під час Другої Світової війни. Актуальною вона залишається і сьогодні. Економити на обороноздатності – справа вкрай небезпечна. Саме тому сьогоднішнє керівництво держави приділяє неабияку увагу розбудові збройних сил, що втілилася у проекті Державної програми розвитку Збройних Сил України до 2017 року. Про заходи, які передбачають реформування і подальший розвиток Збройних Сил, розповів Вишгородський районний військовий комісар підполковник Микола ПРИБОРА: 

 
– У Збройних Силах України йде складний, багатогранний процес реформування. Цілком природно, що у вир перетворень потрапили і військові комісаріати України. Їхня структура зазнала змін, але напрямки роботи в основному залишаються. Це підготовка і проведення мобілізації, призов молоді на строкову військову службу і прийняття громадян України на військову службу за контрактом і в резерві, забезпечення соціального і правового захисту військовослужбовців, ветеранів війни і військової служби, пенсіонерів Міністерства оборони, членів їхніх родин, здійснення інших заходів з питань оборони України. З прийняттям «Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві», затвердженого Указом Президента України 1 лютого 2007 року, у військових комісаріатах систематично і планомірно проводитиметься добір і прийняття резервістів для Збройних Сил України. Більш докладно про функції і повноваження військових комісаріатів йдеться у постанові КМУ № 389 від 3 червня 2013 року. Особливу увагу в постанові надано взаємодії військового комісаріату з місцевими держадміністраціями, органами прокуратури та органами внутрішніх справ, органами місцевого самоврядування, а також з військовими частинами Збройних Сил та інших військових формувань, навчальними закладами, громадськими об’єднаннями, підприємствами, організаціями та установами. 
 
– Що означає «служба у резерві»? 
 
– Служба у резерві для України – явище відносно нове. Це вид виконання військового обов’язку в запасі, який полягає в спеціальній професійній діяльності особливого характеру придатних до неї військовозобов’язаних і встановлюється з метою забезпечення комплектування в особливий період Збройних Сил України та інших військових формувань військовозобов’язаними на контрактній основі (резервістами). 
 
Резервісти — це військовозобов’язані, які у добровільному порядку проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України та інших військових формувань. Вони матимуть можливість виконувати обов’язки служби паралельно зі своєю основною трудовою діяльністю. 
 
– Як стати резервістом? 
 
– Добір кандидатів на службу в резерві здійснюється районним військкоматом на підставі заявок від командирів військових частин із зазначенням військово-облікових спеціальностей. 
 
На кандидатів, які виявили бажання проходити службу в резерві і відповідають вимогам проходження даної служби, оформляються особисті справи військовими комісаріатами за місцем проживання. Відібрані кандидати направляються в розпорядження командира військової частини для укладення контракту. Перший контракт укладається на 5 років. Після закінчення цього терміну контракт може бути продовжено на термін від 3 до 5 років до досягнення військовозобов’язаним граничного віку перебування у військовому резерві (до 40 років – солдати і сержанти, до 50 років – офіцерський склад по категоріях). 
 
– Миколо Володимировичу, розкажіть, як проводитиметься навчання резервістів у Збройних Силах України? 
 
– Підготовка резервістів проводитиметься у тих військових частинах, де вони проходитимуть службу в резерві, і включатиме теоретичні і практичні заняття у складі штатних підрозділів. Максимальний термін навчання резервіста – два навчальних збори по 15 днів (лютий, серпень) і один підсумковий збір за рік у жовтні (10 днів). 
 
– Які пільги гарантує держава резервістам? 
 
– У соціальному плані передбачено чіткі гарантії – безкоштовне кваліфіковане медичне обслуговування на період занять і зборів, пільги при вступі до вищих навчальних закладів, обов’язкове державне страхування. 
 
– Який порядок прийому громадян на військову службу за контрактом? 
 
– На військову службу за контрактом приймаються громадяни, які пройшли професійно-психологічний відбір і відповідають установленим вимогам проходження військової служби: громадяни призовного віку, які мають вищу, професійно-технічну освіту або повну середню освіту і не проходили строкової військової служби; військовозобов’язані, а також жінки, які не мають військових звань офіцерського складу, з відповідною освітою та спеціальною підготовкою віком від 18 до 40 років – на військову службу за контрактом осіб рядового, сержантського і старшинського складу. На військову службу за контрактом приймаються громадяни чоловічої статі, які визнані військово-лікарськими комісіями придатними за станом здоров’я до проходження військової служби і мають відповідну фізичну підготовку, та громадяни жіночої статі, які придатні за станом здоров’я до проходження військової служби в мирний час. 
 
Громадяни мають право особисто вибирати місце військової служби, військову спеціальність при підписані першого контракту. 
 
– Які здійснюються заходи соціального характеру щодо підняття престижу військової служби? 
 
– Над цим держава працює постійно. Минулого року постановою КМУ суттєво підвищено грошове забезпечення шляхом виплати щомісячної винагороди військовослужбовцям різних видів і родів військ ЗСУ і воно становить від 3500 грн і більше. 
 
Урядом прийнято постанову, якою передбачено поетапне суттєве підвищення грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ шляхом встановлення щомісячної додаткової грошової винагороди. Таким чином, грошове забезпечення військовослужбовців збільшиться вдвічі, щомісячні доходи солдата та сержанта військової служби за контрактом першого року служби будуть вищі за середню зарплату в Україні. При укладанні першого контракту та при переміщені до нового місця служби виплачується матеріальна допомога. Обов’язковою є виплата матеріальної допомоги при вибутті військовослужбовця у відпустку. Також, після закінчення першого терміну контракту, військовослужбовці мають право на безкоштовне отримання заочної вищої освіти, стати на житлову чергу для безкоштовного отримання житла. Особлива увага приділяється забезпеченню військовослужбовців житлом, створенню фонду службового житла. На сьогоднішній день відібрано десять кандидатів, два громадянина вже підписали контракти та проходять військову службу у військовій частині А 3723 (с. Лютіж). 
 
З усіх питань щодо військової служби за контрактом громадяни мають можливість звертатись до військового комісаріату як особисто, так і за телефоном (м. Вишгород, вул. Кургузова, буд. 5, тел. (04596) 54-345, 54-627
 
Розмову вів Володимир ПОТАПОВ, «Слово»
Категорія: Україна | Переглядів: 607 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus