Головна » 2014 » Березень » 29 » Туберкульоз – не вирок
11:36
Туберкульоз – не вирок
24 березня відзначається як Всесвітній та Всеукраїнський день із захворювання на туберкульоз. Таким чином цей день став для численної армії фтизіатрів – борців з цією недугою – ще й професійним святом.
 
В Україні продовжується епідемія туберкульозу, офіційно оголошена в 1995 році. До теперішнього часу її не вдалося подолати. За 20 останніх років захворюваність на туберкульоз у нашій країні зросла втричі. Протягом останніх років епідемічна ситуація щодо туберкульозу, як і в країні загалом, так і в Вишгородському районі залишається напруженою. За 2013 рік захворюваність активними формами туберкульозу легень у районі зросла на 21% (з 46 до 56 випадків). Тільки за три місяці поточного року зареєстровано шістнадцять таких хворих.
 
На туберкульоз може захворіти кожен незалежно від віку, статі, національної приналежності та соціального становища. Захворювання викликається специфічними збудниками – паличками Коха і характеризується переважним ураженням легенів та інших органів. Основним джерелом інфекції є хвора людина, яка виділяє збудник – мікобактерію туберкульозу у зовнішнє середовище. Одна хвора людина може інфікувати за рік 10-15 осіб.
 
Повітряно-крапельне зараження відбувається у випадку спілкування здорової людини з хворим на туберкульоз під час розмови, кашлю, чхання, коли краплини слини та харкотиння, що містять мікобактерії туберкульозу, з повітрям потрапляють у дихальні шляхи інших осіб. Краплини слини хворого осідають на поверхні, висихають. У такому вигляді мікобактерії туберкульозу можуть зберігатися до 12 місяців, а потім під час прибирання приміщення піднімаються у повітря з пилом потрапляють в організм здорової людини.
 
На туберкульоз хворіють не тільки люди, але і тварини. Зараження відбувається через продукти тваринного походження без належної термічної обробки від хворих на туберкульоз тварин, при догляді за хворими домашніми тваринами та користуванням інфікованим посудом.
 
У деяких випадках, під час зіткнення із зараженим об’єктом, мікобактерії можуть проникати в організм людини через шкіру та слизові оболонки (надрізи, подряпини), таке зараження називається контактним і характерне для одного, зокрема районного лікаря, міліціонера чи соціального працівника…
 
Туберкульозом можна заразитися де завгодно і не обов’язково у результаті прямого контакту з хворим. 
 
Основною запорукою від туберкульозу є, зрозуміло, здоровий спосіб життя та дотримання елементарних норм особистої гігієни. Потрібно, хоча б раз на рік, проводити медичні обстеження з обов’язковим флюорографічним обстеженням легень. Інфікування людини не означає захворювання на туберкульоз. За даними статистики, третина людей у світі інфіковані мікобактерією туберкульозу, а захворювання розвивається тільки у десятої частини. Деякі стани сприяють підвищенню ризику розвитку туберкульозу: постійний контакт з хворим на туберкульоз, ВІЛ-інфікування та захворювання на СНІД. Такі шкідливі звички як паління, вживання алкоголю, наркотичних речовин, неповноцінне харчування, інтенсивне фізичне навантаження, стрес. 
 
Основними симптомами захворювання є покашлювання, що триває більше 3-4 тижнів, незначне підвищення температури тіла (37,2) у вечірні години, поганий апетит, постійна слабкість, безпричинна втрата ваги, зниження працездатності, нервова вразливість; підвищена пітливість, особливо вночі, утруднене дихання, біль в грудях; кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі.
 
З метою попередження нових захворювань, 21 березня у Вишгороді відбувся масовий медично-профілактичний захід, спрямований на пропаганду та запобігання поширення туберкульозу. Цього дня Центральною районною лікарнею було замовлено пересувну медичну амбулаторію, залучено кваліфікований медичний персонал та волонтерів для безкоштовного флюорографічного обстеження всіх бажаючих мешканців Вишгородського району.
 
А взагалі, щоб залишитися здоровим, треба дотримуватися елементарних правил:  регулярно провітрювати житло, не допускати накопичення пилу в приміщенні, не купувати продукти на стихійних ринках, тому що вони лабораторно не обстежуються і можуть бути заражені мікобактеріями туберкульозу. В їжу потрібно вживати тільки кип’ячене молоко і термооброблене м’ясо, правильно харчуватись, регулярно відпочивати та частіше бувати на свіжому повітрі, і уникати стресів. Потрібно займатися фізичними вправами, не палити, не вживати алкоголю, наркотиків.
 
Вадим ГОРДІЄНКО,
завідуючий протитуберкульозним кабінетом
комунального закладу «Вишгородська центральна районна лікарня
Категорія: Україна | Переглядів: 576 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus