Головна » 2014 » Липень » 19 » Суверенітет держави – найвища цінність
10:21
Суверенітет держави – найвища цінність
16 липня 1990 року Верховна Рада України ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. Відтоді в літописі нашої держави розпочалася нова сторінка, новий відлік часу – епоха утвердження України як самостійної та незалежної країни.
 
Прийняття Декларації стало першим кроком до відродження української державності. Цей документ відкрив новий етап в історії нашого народу, проголосивши основні політичні, економічні, соціальні завдання, довгострокові перспективи розвитку Української держави. У Декларації було визначено найбільш принципові позиції, які орієнтували народ на створення самостійної, правової держави, всебічне забезпечення прав і свобод людини. Вона стала тією цінністю, яка об’єднала суспільство у непростий час визначення майбутнього у серпневі дні 1991 року.
 
Цим документом декларується також право держави на власні Збройні сили, внутрішні війська та органи державної безпеки. 
 
5 грудня 1994 року Україна уклала міжнародний договір про відмову від ядерної зброї в обмін на гарантій її суверенітету та безпеки. США, Росія та Великобританія зобов’язалися поважати суверенітет та існуючі кордони України, утримуватися від загрози силою та її застосування проти територіальної цілісності та політичної незалежності України. 
 
На жаль, сьогоднішню річницю Декларації про державний суверенітет країна зустрічає у стані військової агресії з боку одного з гарантів – Російської Федерації. Іде справжня війна російської воєнщини проти України. Країни-гаранти не змогли захистити всі позиції Договору на практиці і нині кращі сини України віддають своє життя і здоров’я за нашу незалежність, за наших дітей, батьків, за спокій і мирне небо. 
 
Історія вчить нас, що нація без держави, навіть численна і талановита, не може бути повноцінною, аж поки вона трудами, жертвами, потом і кров’ю своїх найкращих синів не викине агресорів зі своєї землі й не заведе своє право, свій закон і порядок. Це життєва аксіома і її не можна змінити.
 
Державотворення було, є й буде найвищим ідеалом кожного народу і нації на землі, бо лише у своїй державі народ може творити найкращі умови для росту своєї духової й матеріальної культури і таким чином приєднатися до світового прогресивного поступу.
 
Інф. «Слова»
Категорія: Україна | Переглядів: 394 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus