Головна » 2013 » Серпень » 3 » Силовий екстрім «залізних» чоловіків
10:11
Силовий екстрім «залізних» чоловіків

У Вишгороді пройшов чемпіонат світу зі стронгмену, богатирського багатоборства (від англ. слова strong – сильний, потужний, міцний…) серед атлетів вагою до 105 кг. Підняти за «корму» автівку, прогулятися з трьохсоткілограмовою гирею або потягати півтонні санчата – ці вправи для «залізних» чоловіків, які з металом на ти, – дрібниця. 

 
Для тих, хто цікавиться такими змаганнями, пояснимо: стронгмен (або богатирське багатоборство) – змагальний вид спорту, в якому атлети демонструють фізичну силу, виконуючи різноманітні силові вправи. Наприклад, серед вправ, які входять до програми змагань зі стронгмену, є «Силова прогулянка» (атлет повинен пронести два спеціальні снаряди, вагою від 100 до 175 кг, визначеним маршрутом). «Утримання» – (атлет стоїть, витягнувши руки в сторони на рівні плечей, і кистями стискає рукоятки, що приєднані ланцюгами до «снаряда» (наприклад, до автомобілів) по одному з кожного боку; снаряди перебувають на похилих площинах). «Коромисло» – (атлет повинен якнайшвидше пронести снаряд у вигляді коромисла, вагою до 360 кг, по дистанції довжиною 30 м). «Камені Атланта» – (круглі камені піднімаються у порядку зростання ваги (від 110 до 180 кг) на спеціальну платформу за якомога менший час), «Сходинки потужності» (три вантажі, вагою від 150 до 275 кг, мають бути підняті вгору по п’яти сходинках і всі покладені на верхній платформі) та багато інших вправ. 
 
 
Найзапекліша боротьба наприкінці змагань точилася між українським, польським та британським атлетами. Польський богатир здер руки до крові, але виборов лише третє місце. Наш співвітчизник, Олександр Кривченков, посів друге місце. Українець зауважив, що радіє з шаленої підтримки місцевих уболівальників. А найсильнішим чоловіком планети вагою до 105 кг став британець Бен Кеслі. 
 
 
Для декого з учасників змагань ці силові розваги є своєрідним хобі, але в основному, це вже справжня професійна робота. Силач Джоні Вижишко розказує: «Я кожного дня так розважаюся. Штовхаю вантажівки, тягаю колеса. Тепер це вже, як робота. Ось, приїхав із Нью-Джерсі позмагатися силами». А позмагатися у Вишгороді було з ким – зібралися гідні суперники. Українець Валерій Газаєв, хоч і новачок у таких змаганнях, але вже після першої вправи був у трійці лідерів. Спортсмен вважає, що окрім сили для перемоги важлива ще й напрацьована техніка, повна зібраність. Але головне – бути зібраним, адже за чистотою виконання вправ стежать судді з різних країн. Як сказав один суддя: «Я вже досконало знаю усі хитрощі, до яких вдаються спортсмени. Тож мене не обдурити. Пильно слідкую, щоби все було за правилами». 
 
Окрім суддів, за силачами спостерігала ще й чисельна вишгородська публіка. Бо так багато сильних чоловіків в одному місці у древньому Вишгороді, давно не бачили. Напевне, ще з часів Київської Русі. 
 
Свято найсильніших людей планети, яке проходило в рамках проведення «Формули-1», таки вдалося! 
 
Олексій СЛОБІДСЬКИЙ, «Слово» 
Фото Олександра КОВАЛЕНКА 
та Володимира ПОТАПОВА
Категорія: Вишгородська громада | Переглядів: 571 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus