Головна » 2013 » Листопад » 30 » Про захист територій району від підтоплення
11:36
Про захист територій району від підтоплення
Останнім часом серед громадськості району поширилися чутки щодо скиду у Дніпро бактеріологічно забруднених стоків із водойми по вул. Набережна, що у Вишгороді. 
 
Це, начебто, вже погіршило екологічний стан води у Дніпрі, що привернуло увагу засобів масової інформації та державних контролюючих органів до робіт, що виконуються Управлінням водних ресурсів у Києві та Київській області у Вишгородському районі на територіях у межах впливу Київського водосховища. Редакція запросила начальника відділу інвестиційної політики «Київводресурсів» Михайла Шульгу та начальника відділу з надзвичайних ситуацій Вишгородської райдержадміністрації Олександра Охріменка, які відповіли на ряд запитань, що турбують громадськість.
 
– На підставі чого виконуються роботи на водних об’єктах Вишгородського району?
 
М.Ш.: – Порушення природної рівноваги у водному балансі призвело до погіршення екологічного стану осушувальних систем, де протягом останніх 20 років не проводились експлуатаційні заходи з їх розчищення. Також значно вплинув незадовільний технічний стан гідротехнічних споруд на значній частині малих річок, каналів та водойм, що не дозволяє спорожнити їх у разі необхідності, а також вплив Київського водосховища. Усе в комплексі сприяло збільшенню проявів підтоплення населених пунктів і сільгоспугідь Вишгородського району. 
 
На прилеглих до Київського водосховища територіях спостерігається щорічне підвищення рівнів ґрунтових вод і можливість повеневих ситуацій. Близько 50 років тому побудоване Київське водосховище наповнили до проектного рівня води, що призвело до підтоплення існуючих на той час територій осушувальних систем з магістральними водоприймачами басейну річок Тетерів та Жидок – водних об’єктах загальнодержавного значення. 
 
О.О.: – Також через систематичне підтоплення територій та відсутність фінансування експлуатаційних заходів, водотоки осушувальної системи вкрилися болотно-чагарниковою рослинністю та були засмічені самоповаленими фаутними сухостійними деревами. Це призвело до їхнього значного замулення і підпору рівнів води у водотоках, які в свою чергу мають вплив на підтоплення сільськогосподарських угідь та територій громад сіл Богдани та Пилява, а річки Жидок — на підтоплення територій сільськогосподарських та лісових угідь Любимівської та Сухолуцької сільських рад, Димерського лісгоспу та Дніпровсько-Тетерівського ДЛМГ Вишгородського району.
 
Загалом, внаслідок відсутності експлуатаційних заходів та негативного впливу Київського водосховища, підтопленими виявились у зазначених населених пунктах 269 садиб, 3290 га сільськогосподарських угідь та 4870 га лісних угідь Вишгородського району, на яких погіршився санітарно-екологічний стан, відбувається заболочення сільськогосподарських угідь, що унеможливлює їхнє використання, відбувається підтоплення присадибних ділянок населених пунктів унаслідок підпору грунтових вод, відбувається вимокання окремих ділянок лісових насаджень.
 
М.Ш.: – Такий незадовільний екологічний стан територій Вишгородського району столичної області не залишився поза увагою державного керівництва. Розпорядженням уряду для Державного агентства водних ресурсів України на здійснення природоохоронних заходів на територіях Вишгородського та Іванківського районів у межах впливу Київського водосховища виділено необхідні кошти з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища 
 
Держводагентством затверджено план виконання природоохоронних заходів на 2013 рік, до якого увійшли роботи на великому об’єкті «Заходи із захисту від підтоплення населених пунктів Богдани, Андріївка, Пилява, Любимівка та сільськогосподарських угідь Вишгородського району» і берегоукріпленню Київського водосховища у селах Старі Петрівці, Козаровичі, Глібівка та Ясногородка Вишгородського району та захисту від підтоплення сільськогосподарських угідь і населених пунктів Іванківського району. 
 
О.О.: – Реалізація заходів цих програм дає можливість зменшити прояви шкідливої дії вод та поліпшити екологічний стан значної частини території зазначених районів.
 
– І що саме передбачають затверджені природоохоронні заходи в межах Вишгородського району?
 
М.Ш.: – Враховуючи нагальні потреби запобігання підтопленню та з метою захисту від шкідливої дії води, на території сільськогосподарські угіддя громад сіл Богдани, Пилява Богданівської сільської ради, сіл Любимівка, Андріївка та Сичівка Любимівської сільської ради, села Сухолуччя Вишгородського району у межах впливу Київського водосховища передбачено виконати роботи з розчищення русла річки Жидок довжиною 23 км, розчищення русел меліоративних каналів – 16,54 км та мережі бокових каналів – 32,58 км осушувальної системи, розчищення канав доріг – 9,8 км уздовж просік лісових угідь, улаштуваниї двох водоймів-випаровувачів загальною площею 3,5 га у лісових угіддях на землях водного фонду.
 
– А що можете пояснити відносно чуток щодо скиду забруднених вод з водойми по вул. Набережна у Вишгороді в річку Дніпро?
 
О.О.: – Я думаю, що більшість жителів Вишгорода обізнані з виконаними природоохоронними заходами на водних об’єктах у межах міста. Так у 2011 році були виконані заходи з розчищення мілководної акваторії Київського водосховища та благоустрою трьох водойм з облаштуванням прибережних захисних смуг – влаштуванням газонів до міжнародних змагань на воді «Формула-1». Ці змагання вже проводилися у Вишгороді тричі.
 
Великий обсяг робіт виконали і шляхові служби. Проте залишилися незавершеними роботи з облаштування очисних споруд дощових стоків для їх скиду у Дніпро. 
 
М.Ш.: – Зазначений природоохоронний захід Київською обласною радою включено до обласних програм і на його виконання виділені кошти з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища.
Обласною державною адміністрацією виконання зазначених незавершених робіт доручено «Київводресурсам». Було розроблено робочий проект відповідно до технічних умов, що погоджений всіма контролюючими службами.
 
Не встигли підрядники розпочати роботи, як вони опинилися у центрі уваги засобів масової інформації та правоохоронних органів – Дніпровської екологічної прокуратури. Цьому передувала інформація, начебто поширена «Київводоканалом», що ніби акумулююча водойма по вул. Набережна у Вишгороді дуже забруднена шкідливими бактеріями, і це є загрозою для питного водозабору Києва.
 
Спростовуючи це, інформую, що передпроектними роботами виконані порівняльні аналізи вод із водойми, у яку збігаються дощові стоки з  Вишгорода та з ріки Дніпро і місті проектованого скиду вже очищених дощових стоків. Перевищень забруднень виявлено не було. На даний час ніяких скидів дощових стоків не відбувається з цієї водойми у Дніпро. Ще тільки розпочато будівництво очисних споруд дощових стоків та водовідвідного колектора.
 
Проте хочу звернути увагу жителів сіл району, які розташовані вздовж Київського водосховища. Уже виконані роботи з берегоукріплення водосховища у Ясногородці, де руйнування берега внаслідок ерозії і шкідливої дії вод наблизилося на відстань у 50 м до сільського кладовища.
 
Виконано укріплення берега водосховища в межах села Глібівка. Запроектовано і пройшло державну експертизу берегоукріплення водосховища вздовж вул. Юрківська у Старих Петрівцях. Хоча там залишається проблемними ерозійні процеси по вул. Леніна, яка знаходиться на стадії вирішення фінансування.
 
Проводяться роботи з розчистки річки Ірпінь та прилеглої мережі бокових осушувальних каналів у межах Вишгородського району з метою захисту від підтоплення територій громад населених пунктів Синяки, Демидів, Козаровичі та інших.
 
Наприкінці хочу додати, що всі природоохоронні заходи, які здійснюються у Вишгородському районі, спрямовані на виправлення ситуації з підтопленнями населених пунктів та земель, покращення екологічної ситуації та поліпшення життя та побуту населення.
Категорія: Вишгородська громада | Переглядів: 1109 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus