Головна » 2013 » Листопад » 2 » Працюємо фахово, без зайвих емоцій
12:33
Працюємо фахово, без зайвих емоцій
28 жовтня минув рік з часу проведення виборів до Верховної Ради України VII скликання. Парламент сформовано за старою-новою змішаною системою. Тобто, перша половина складу обиралась за партійними списками, друга половина – у мажоритарних округах. Днями відбулася прес-конференція народного депутата України від нашого 96 округу Ярослава Москаленка (фракція Партії регіонів). Журналісти отримали відповіді на запитання про підсумки першого року роботи народних обранців, здобутки та напрями діяльності.
 
– Ярославе Миколайовичу, які враження від першого року роботи у Верховній Раді України?
 
– Відверто кажучи, перші дві сесії – враження згаяного часу, третя – натяки на консолідацію навколо євроінтеграційного курсу держави. Систематично зіштовхуємося з тим, що частина депутатів, наші опоненти, просто не хочуть працювати. Але, дякуючи посиленій підготовці до підписання Угоди про асоціацію з ЄС, меншість намагається стримувати себе, не вдаючись до  систематичних блокувань парламентської трибуни. Звичайно, і зараз при розгляді деяких питань, бачимо заблоковану трибуну президії. Я вважаю, що це зумовлено майбутніми президентськими виборами і відповідною «грою на публіку». 
 
Проте, ми знаходимо шляхи виходу із таких ситуацій, адже більшість працює максимально ефективно, не дивлячись на пласт безпідставної критики у нашу сторону. І це добрий знак, що демонструє наявність логічного зерна у парламенті. 
 
Головне завдання на цю сесію - ухвалення всіх необхідних законів, що входять до «євроінтеграційного пакету», а також ухвалення Бюджету на наступний 2014 рік.
 
– Чим цей парламент, обраний за змішаною системою, відрізняється у роботі від, попереднього, обраного за партійними списками?
 
– Наявність половини «мажоритарників» у складі Верховної Ради України дозволяє на якісно новому рівні тримати на контролі ситуацію в усій державі. Більш ­розширене регіональне представництво серед депутатів значно корегує порядок денний питань, що необхідно вирішити. 
 
Можна сміливо констатувати покращення співробітництва між парламентаріями, обраними у мажоритарних округах і органами місцевого самоврядування. 
 
Ще одним важливим моментом є те, що депутат, обраний від мажоритарного округу, у своїй роботі керується не тільки програмними засадами партії, у фракції якої він перебуває, а й власною передвиборчою програмою, за яку проголосували виборці його округу. Це – подвійна відповідальність.   
 
– Враження звичайного громадянина про роботу депутатів, яку вони в основному спостерігають у телетрансляціях пленарних засідань парламенту, складається доволі однобоким. Розкажіть докладніше про інші сторони роботи народних обранців.
 
– Обов’язки народного депутата дуже об’ємні. Окрім участі у пленарних засіданнях, кожен обранець є членом одного з комітетів. Наприклад, я є заступником голови Комітету ВР з питань економічної політики. Через нас проходять усі законодавчі ініціативи, що стосуються економічного блоку. Перед тим, як певний законопроект з’являється у порядку денному пленарного засідання, він прискіпливо та фахово обговорюється на Комітеті. Засідання Комітету проходять навіть жорсткіше, ніж пленарні. Адже наше завдання – визначити всі плюси й мінуси документа, незалежно спрогнозувати наслідки його впровадження. Тому в нас відбувається дійсно професійна дискусія, а не емоційна необґрунтована полеміка у сесійній залі парламенту, яку дехто намагається нав’язати. 
 
Наступною складовою роботи народного депутата є проведення величезної кількості зустрічей «тет-а-тет» із представниками виконавчої гілки влади – міністрами, очільниками держслужб тощо. На цих зустрічах вирішуються питання державної політики, проблеми округу, визначаються законодавчі ініціативи. Зокрема, я постійно тримаю руку на пульсі проблем нашого 96-го округу і систематично ініціюю необхідні зустрічі для їхнього позитивного розв’язання. 
 
Один з основних обов’язків парламентаря – робота з виборцями через мережу приймалень і проведення особистих прийомів громадян. Я реагую на кожне звернення людей і разом ми робимо все можливе для вирішення питань, з якими до мене звернулися.
 
– Як Ви оцінюєте цей рік з точки зору розвитку Вишгородського району?
 
– У 2013 році наш район продовжує динамічно розвиватись, як це й було останніми роками. Одним із важливіших чинників поступального розвитку є те, що влада на всіх рівнях не конфліктує між собою, а витрачає всі сили на район. Неможливо переоцінити й максимальне сприяння Президента України Віктора Януковича та губернатора Київщини Анатолія Присяжнюка, які завжди йдуть нам назустріч. Вишгородщина є прикладом для інших районів області. Наш досвід починають активно застосовувати й у інших райцентрах, наприклад Васильків чи Біла Церква. Розбудовується соціальний сектор, реконструюються медичні й освітні заклади. Зовсім нещодавно відкрили додаткові групи у дитячому садку «Веселка» у Гаврилівці. 
 
У той же час соціальні перетворення – це підґрунтя для розвитку реального сектору економіки. Перед нашою зустріччю я ознайомився з оперативними даними результатів трьох кварталів 2013 року щодо підприємств району. Мені дуже приємно зазначити, що, наприклад, наш промисловий гігант «Укргідроенерго» отримав прибутків на 77% більше, ніж за той самий період рік тому. А від цього напряму залежить обсяг податків. Виходить, що наступного року ми матимемо значно більше вікно можливостей для реалізації низки нових програм розвитку району.
 
Одним із таких проектів є масштабна реконструкція доріг місцевого значення в усій державі. Про це Віктор Янукович заявив на нещодавній Раді регіонів у Борисполі. Нині проект знаходиться на стадії розробки, його реалізація намічена протягом усього 2014 року. Також будемо завершувати газифікацію наших населених пунктів. Робота в цьому напрямі ведеться постійно: нещодавно газ з’явився на масиві «Дніпро» у Вишгороді, декілька днів тому підключили с. Лісовичі. Тож не збавляємо темпів та продовжуємо працювати. Є над чим і є кому.
 
Підготував Володимир Потапов, «Слово»
 
Категорія: Вишгородська громада | Переглядів: 434 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus