Головна » 2013 » Вересень » 21 » Працюємо для людей
10:42
Працюємо для людей
17 вересня, в рамках реалізації програми «Україна для людей» та завдань Президента України Віктора Януковича щодо забезпечення якісних умов життя населення незалежно від місця проживання, під головуванням заступника голови райдержадміністрації Валентини Духоти відбулось засідання координаційної ради при Вишгородській районній державній адміністрації з  питань  соціального  захисту пільгових категорій населення.
 
У роботі ради взяли участь заступники голови РДА Тамара Овчиннікова, заступник голови райради Олександр Глущенко, в.о. Вишгородського міського голови Олег Міщенко, головний лікар центральної районної лікарні Віктор Павленко, голова районного товариства Червоного Хреста Таміла Орел, голови ветеранських та чорнобильських організацій.
 
На порядок денний винесено звіт про відшкодування коштів за перевезення пільгових категорій населення, розгляд проекту програми фінансової підтримки громадської організації інвалідів-ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи на 2014-2017 роки, забезпечення путівками на оздоровлення громадян пільгових категорій та інші питання.
 
Жваве обговорення викликало перше питання. Про відшкодування коштів перевізникам доповідала в.о. начальника управління праці та соціального захисту населення Ярослава Корнійчук.
 
– Правом на пільговий проїзд користуються пенсіонери за віком, – зауважила Ярослава Корнійчук. –  У нас існує база пільгових категорій мешканців району, що почала створюватися з 2004 року і ми постійно робимо її уточнення та звірку. Відповідні списки ми подаємо нашим автоперевізникам. Але автобуси перевозять не лише мешканців району. Ними користуються кияни, мешканці інших міст. Тому часто виникає розбіжність між нашими списками та інформацією від автоперевізника, що не дозволяє повною мірою відшкодовувати їхні витрати. Адже ми відповідаємо  лише за Вишгородщину. До того ж, на обліку в Єдиному державному реєстрі у Вишгородському районі перебуває майже 59 тисяч пільговиків. А загальна кількість мешканців району – близько 72 тисяч чоловік. Це величезне співвідношення та величезне навантаження як на районний бюджет, так і на перевізників. 
 
– Нерідко виникають питання між водіями автобусів та пільговиками, – взяв слово Олег Міщенко. – Особливо в тих випадках, коли пільговик незареєстрований у Вишгородському районі, але відповідне право має.  Тому я пропоную покращити співпрацю з автоперевізниками  щодо обміну інформацією по пільговим категоріям пасажирів. 
 
 Кожен автоперевізник, заключаючи договір, брав на себе певні зобов’язання, – звернув увагу присутніх голова районної організації спілки ветеранів Афганістану Вік­тор Ткачук. – Ніхто з них від перевезень не відмовився… Ніхто собі у збиток працювати не буде. Тому давайте виходити з букви закону.
 
– Минулого тижня відбулася зустріч представників ветеранських організацій Вишгородщини з головою Київської ОДА Анатолієм Присяжнюком, – розповів голова міської ради ветеранів Петро Жуланов, – де одним з питань було саме транспортне обслуговування в районі… Я вважаю, що перевізники порушують законодавство щодо пільгових категорій. Коли, наприклад, я планую якусь поїздку, то вже наперед очікую якісь неприємності, скандал з водіями. До нас ставляться як до минулорічної картоплі, яку саджати в землю пізно, а їсти вже не можна. Відчуваєш, що ти ні кому не потрібен. Хоча ми все життя пропрацювали на державу… Про це ми розповіли очільнику Київщини, який пообі­цяв розібратись з цим питанням. 
 
– На сьогодні компетенція вирішення питання транспортного забезпечення лежить на обласному управлінні транспорту, – додав Олег Міщенко. – Тому ми винесемо його на розгляд транспортної комісії при облдержадміністрації для вирішення цих моментів на підставі наших матеріалів.
 
– Про проблему з транспортним забезпеченням районна влада знає і над її вирішенням у межах наших повноважень працює, – наголосила Валентина Духота. – Пріоритетним напрямом соціальної політики в районі є соціальний захист найбільш вразливих верств населення, а саме одиноких непраце­здатних громадян та інвалідів, пенсіонерів, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують соціальної допомоги і підтримки. На всіх нарадах з автоперевізниками голова райдерж­адміністрації Олександр Приходько звертає увагу на саме моральні якості водіїв та дотримання ними чинного законодавства. Нами були передані інформаційні листи в кожний автобус, де були зазначені статті законодавства з пільгового перевезення громадян. Треба ці листи поновити, бо останнім часом я їх в автобусах не бачу. І про це нас інформували наші ветерани. До вирішення питань транспортного забезпечення треба підходити мудро й толерантно, не позбавляючи ветеранів їхніх законних прав та враховуючи інтереси автоперевізників. Щодо обліку перевезення пільгових категорій громадян, ми вдосконалимо існуючу систему та покращимо роботу в цьому напрямі, в тому числі проводити спільні засідання координаційної ради та робочої групи з перевірки послуг перевізників.
 
Не менш бурхливим було обговорення питання рівного фінансування чорнобильських та інших ветеранських організацій району. Свою думку з цього приводу висловили голова районної організації спілки ветеранів Афганістану Віктор Ткачук, голова громадської організації інвалідів-ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи «Чорнобиль-86» Ігор Магала, голова громадської благодійної спілки інвалідів «Онкочорнобиль» Віктор Лук’яненко та голова міської ради ветеранів Петро Жуланов. 
 
– У нашому районі діє програма «Турбота», - підсумовуючи сказане зауважила Тамара Овчиннікова. – Жодна пільгова категорія не обділена увагою цієї програми, у тому числі й що стосується матеріальної допомоги. Що стосується фінансування інших програм – у бюджетного законодавства є певні вимоги як до структури ветеранських організацій так і до порядку використання коштів за вашими програмами. Тому готуйте і виносьте на розгляд сесії райради.
 
Стосовно стану забезпечення путівками на оздоровлення громадян пільгових категорій, інформацію надала Ярослава Корнійчук. Зі своїми пропозиціями щодо поліпшення роботи в цьому напрямі виступали представники ветеранських організацій, наголошуючи на проблемних питаннях. Підсумовуючи, Валентина Духота наголосила на необхідності покращення обліку та прозорості в розподілі санаторно-курортних путівок, публікування цих даних у засобах масової інформації, у тому числі черговість та хто і які путівки одержав, роз’яснюючи всі зміни та новинки в діючий системі розподілу.  
 
Головний лікар ЦРЛ Віктор Павленко, розповідаючи про оновлення обладнання в медичних закладах району, реконструкцію та ремонт будівель, наголосив, що велика увага з боку районної влади до питань реформування медицини району та покращення її інфраструктури дає нам можливість поліпшувати надання медичної допомоги населенню району. На сьогодні в ЦРЛ вже відремонтоване дитяче відділення, лабораторія, рентгенкабінет, приймальне відділення, третина відділень терапії та хірургії. Райдержадміністрація допомогла обладнати їх сучасним устаткуванням, ліжками, тумбочками, шафами. Ремонтується дах над дитячим відділенням, вже відремонтовано над центральним корпусом.
 
– Я працюю в лікарні вже 23 роки і вважаю, що за останні три роки зроблено більше, ніж за попередні двадцять, – зауважив Віктор Павленко. – Сьогодні діє пілотний проект щодо запровад­ження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою. У постанові КМУ від 25 квітня 2012 р. № 340, яким цей проект впроваджується, є відповідний перелік цих ліків. Компенсується по деяким найменуванням від 10 до 90 відсотків вартості препаратів. Приходьте, кому необхідно до дільничних лікарів або, хто не в змозі, викликайте до дому, виписуйте рецепт та купуйте за відповідним зниженням вартості. Список ліків зараз доповнено. До нього увійшли комбіновані ліки. Багато аптек у Вишгороді, Димері, Катюжанці, Нових Петрівцях та інших населених пунктах уже співпрацюють із нами. Тому я закликаю вас користуватися правами, що надає ця програма. Ліки від гіпертонічної хвороби повинні відпускатися лише за рецептами, тому аптеки, реалізуючи ліки без рецептів – порушують чинне законодавство. Стосовно тих закладів, що порушують нормативно-правові акти, вже працюють правоохоронні органи.
 
– Дякуємо вам за роботу та допомогу у сприянні діяльності райдержадміністрації, інших органів виконавчої влади  у реалізації соціальних ініціатив Президента України та всієї роботи, яку ми робимо під гаслом «Україна для людей», – підсумовуючи роботу ради наголосила заступник голови РДА Валентина Духота.
 
За результатами роботи координаційної ради внесені відповідні пропозиції щодо роботи відповідних структурних підрозділів райдержадміністрації.
 
Володимир ПОТАПОВ, «Слово»
Категорія: Вишгородська громада | Переглядів: 595 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus