Головна » 2014 » Серпень » 9 » Покровителі землі Руської
12:09
Покровителі землі Руської
Святі страстотерпці Борис і Гліб (у хрещенні Роман і Давид) були першими руськими святими, канонізованими Руською і Візантійською церквами. Вони були молодшими синами святого рівноапостольного князя Володимира. Народились вони незадовго до хрещення Русі і виховувались в дусі християнського благочестя. Отримали гарну освіту, любили читати Священне Писання і мали стремління присвятити своє життя служінню Богу. Брати вирізнялись милосердям та добротою.
 
Ще за життя батька Борис отримав в уділ Ростов. Молодий князь прославився як хороб­рий і гарний воїн. Незадовго до своєї смерті великий князь Володимир покликав Бориса до Києва і направив його з військом проти печенігів. Коли помер князь Володимир, його старший син Святополк оголосив себе великим князем Київським, і щоб охоронити себе від можливого суперництва брата, на боці якого були симпатії народу і війська, підіслав до Бориса вбивць. Вбивці наздогнали Бориса на річці Альті і закололи його списами. Тіло князя було відвезене до Вишгорода і покладене в храмі Василя Великого.
 
Потім так само підступно було вбито князя Гліба в гирлі річки Смядині, неподалік Смоленська.
 
У 1019 році князь Київський Ярослав Муд­рий, ще один із синів рівноапостольного князя Володимира, зібрав військо і розбив дружину Святополка на полі біля річки Альти, де було вбито Бориса. У 1019-1020 рр. князь Ярослав знайшов на Смядині могилу Гліба, і тіло, що виявилось нетлінним, було перенесене у Вишгород і поховано поряд з Борисом. З того часу вщухли на Русі міжусобиці — ніби кров, пролита братами Борисом і Глібом, скріпила єдність Русі.
 
Мощі святих братів Бориса і Гліба були покладені у новому, збудованому Ярославом Мудрим, храмі — п’ятибанному Борисоглібському соборі у Вишгороді, що освячений 24 липня 1026 року. 
 
Святі благовірні брати прославились даром зцілення, а також стали покровителями і захисниками Руської землі. Святий Борис вважався небесним покровителем переважно Мономаховичів, святий Гліб — Ольговичів і Давидовичів. Ольговичі та Мономаховичі змагались у створенні чудових храмів святим мученикам. Олег Гориславич будує Борисоглібський кам’яний храм у Вишгороді, і в 1115 році — ще і в Старій Рязані (тому пізніше і єпархія називалася Борисоглібською). Його брат Давид будує Борисоглібський собор у Чернігові. Юрій Долгорукий спорудив церкву Бориса і Гліба в Кидекше на річці Нерлі, Ростислав Смоленський заклав церкву на Смядині. А в 1173 році освячено було Борисоглібський храм у Новгороді.
Категорія: Україна | Переглядів: 466 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus