Головна » 2013 » Жовтень » 12 » Покров Пресвятої Богородиці
10:21
Покров Пресвятої Богородиці

14 жовтня святкуємо Покров Пресвятої Богородиці. Ми любимо це свято, як любили його наші діди й прадіди від сивої давнини. 1037 року Великий Київський князь Ярослав Мудрий привів під Покров Матінки Божої свою дружину й весь народ. Славні козаки-запорожці на Січі збудували храм на честь Покрова Пресвятої Богородиці. 

 
Для нас, вишгородців, цей храм знаменитий ще й тим, що священиків до нього козаки кликали з монастиря Межигірський Спас, що знаходився поблизу Вишгорода. В усі часи борці за волю й незалежність України шанували це свято й Марію як свою небесну опікунку й покровительку. І це не випадково – кожна людина, родина й народ потребують не тільки земного заступництва й захисту, але й небесного. 
 
Збереглась легенда, згідно якої у цей день військо давніх русів на чолі з київським князем Аскольдом взяло в облогу Константинополь, столицю Візантії. ЇЇ мешканці у гарячий молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. Переказ свідчить, що вона з’явилася перед людьми та вкрила їх своїм омофором (хусткою, покровом). Місто залишилось неушкодженим. Деякі джерела свідчать, що вражений Аскольд та його дружинники прийняли Святе Хрещення та стали християнами. Аскольд у Святому Хрещенні прийняв ім’я Миколай. У Києві, на могилі князя, і досі стоїть церква св. Миколая, Мирлікійського Чудотворця. 
 
Інша подія, з якою пов’язують початок цього свята, сталась у Царгороді на початку Х століття, коли Візантійська імперія вела війну з сарацинами-мусульманами (агарянами) й Константинополю загрожувала небезпека. У недільний день, 14 жовтня, у храмі Пресвятої Богородиці на Влахернах, де зберігалась привезена з Єрусалиму риза Пресвятої Богородиці, завершувалась всеношна служба. У переповненому храмі разом з вірними молився св. Андрій Юродивий – скіф-слов’янин, котрий у молоді роки потрапив у полон і був проданий у Константинополі в рабство місцевому жителю Феогностові. Разом зі св. Андрієм молився його учень Епіфан. 
 
Коли відправа завершилась, св. Андрій побачив, як від вхідних дверей храму, котрі називались царськими, бо через них заходив до храму імператор, до святилища йде осяяна світлом Пресвята Богородиця у супроводі св. Івана Христителя і св. Івана Богослова. З ними йде хор святих, які співають. Мати Божа підходить до престолу, довго молиться й плаче. Тоді встає, здіймає зі своєї голови омофор і підносить його над народом у церкві. Св. Андрій та Епіфан, котрі бачили це видіння, зрозуміли, що Пресвята Богомати прийшла, щоб рятувати місто і людей. Вість про чудо блискавично поширилась по всьому місту та у ворожому таборі. Загарбники відступають, а вірні прославляють Матір Божу, чий покров – омофор відтоді став символом опіки та заступництва Пречистої Діви Марії. 
 
В Україні найдавніша церква, присвячена святу, збереглась у селі Сутківці Хмельницької області, зведена у 1467 році як фортеця. Одна з перлин української архітектури знаходиться в Києві на Подолі – трибанна церква Покрови, збудована у 1766 році архітектором Григоровичем-Барським. 
 
Покрова Пресвятої Богородиці – не тільки релігійне, але й національне свято. Зокрема, з 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва. Народ зберігає багато традицій, пов’язаних зі святкуванням Покрови. Як колись, так і тепер дівки, котрим надокучило дівувати, моляться: «Свята мати Покровонько, покрий мені головоньку, як не хусткою, хоч ганчіркою, аби не зостатися дівкою». Так, час від Покрови до Пилипівки – це найкращий час для весіль. Свататись і готуватись до них починали після Першої Пречистої. 
 
12-13 жовтня 2013 року у Вишгороді відбудеться V Всеукраїнський пісенний фестиваль – конкурс «Вишгородська Покрова», в котрому візьмуть участь хори з різних областей України. Старовинний Вишгород очікує на приїзд наддніпрянців, слобожан, подолян, гуцулів, галичан, поліщуків. Учасники своїми піснями прославлятимуть Пресвяту Богородицю, виконуватимуть історичні пісні періоду національно-визвольних змагань, народно-обрядові пісні та пісні зі свого регіону, щоб презентувати багатство нашої духовної та національної культури. Відкриття фестивалю 12 жовтня о 10:15 у Соборі Вишгородської Богородиці УГКЦ (вул. Старосільська, 9)
 
Ласкаво просимо! 
 
Федір ВЕЛИЧКО
Категорія: Вишгородська громада | Переглядів: 1471 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus