Головна » 2013 » Жовтень » 12 » Починали з нуля, а нині є дороги
10:27
Починали з нуля, а нині є дороги

Філія «Вишгородське ДЕУ» бере свій початок з часів Великої Вітчизняної війни, коли після звільнення України від нацистських загарбників, постало питання будівництва та ремонту доріг. Київське ДЕУ №622 було утворене 12 листопада 1943 року згідно наказу по Головному дорожньому управлінню при Раді Народних Комісарів УРСР. Першим начальником призначено Нехамкін З.І. Розташовувалася новостворена організація у Києві по вул. Урицького, 101. З 1 грудня 1943 року у мережу обслуговування організації увійшли дороги Київ-Житомир у межах Київської області протяжністю 62 км та Київ-Васильків – 31 км. 

 
У серпні 1944 року видано перший наказ про відновлення елементів благоустрою та облаштування доріг і в першу чергу дорожніх знаків. До весни 1945 року була сформована матеріальна база та поповнена мережа доріг загальною протяжністю 293,9 км. У тому числі по напрямках: Київ-Кагановичі (нині Поліське) зі спецпід”їздами – протяжністю 52,8 км, Київ-Коростень – протяжністю 46 км, Київ-Дніпропетровськ – протяжністю 108,7 км, Київ-Харків – протяжністю 59,4 км, Бориспіль-Проців-Лисівка – протяжністю 27 км. Загальна мережа обслуговування доріг ДЕУ №622 на весну 1945 року становила 386,9 км. 
 
У 1944-1945 роках були відбудовані мости через річки Либідь, Ірпінь – у Мостищі та Демидові, Здвиж – у Бородянці та Феневичах, мости у Димері, у Переяславі-Хмельницькому, Рудні-Шибенській та Баришівці. 
 
Для поповнення дорожньої галузі спеціалістами-дорожниками в 1945 році при ДЕУ №622 були відкриті короткотермінові курси, які готували техніків-дорожників для підрозділів утвореного Київського облдорвідділу. У 1947-1950 роках було збудовано три будинки дорожніх майстрів, в один з яких передислокувалось ДЕУ № 622, де воно знаходиться і по цей час. 
 
У 1962-1963 роках почалась інтенсивна розбудова виробничих баз у хуторі Нікольський, с. Демидів, с. Катюжанка, смт. Бородянка, с. Загальці. Будувались капітальні залізобетонні мости у Гостомелі, Демидові, Феневичах, Бородянці. 
 
У 1971-1974 роках велись роботи по будівництву 16-квартирного житлового будинку у с. Нові Петрівці. 
 
Найвагоміший вклад у розбудову ДЕУ вніс один з його керівників, нині пенсіонер, Дмитро Максимович Олексієнко, який очолював дорожнє господарство більше 10 років і фактично всі нинішні споруди збудовані при його безпосередній участі. 
 
Слід також пригадати наших перших керівників Висоцького Г.А., Коробка І.С., які в різні роки зробили вагомий внесок у становлення підприємства і трудового колективу, залишили про себе добру згадку і пам’ять. 
 
У 1973 році ДЕУ №622 було реорганізоване і підпорядковувалось Київському дорожньо-ремонтно-будівельному управлінню №100, де керівником був Сергій Васильович Славінський. 
 
2 січня 1978 року знову було створено ДЕУ №622 начальником було призначено Олександра Васильовича Павлюкова, який працював на цій посаді до 1984 року. Потім управління очолювали Микола Володимирович Фоя, Геннадій Леонідович Беляковський, а з 1998 року – Віктор Петрович Гончар. 
 
Серйозним випробуванням для колективу стала участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Уже 27 квітня 1986 року працівники ДЕУ розпочали дезактивацію автомобільних доріг, працювали в екстремальних умовах, не рахуючись зі своїм часом та благополуччям. Багато з них втратило тоді здоров’я. 
 
За активну участь у ліквідації наслідків аварії окремі працівники відзначені урядовими нагородами. Грамотою Верховної Ради України нагороджені колишній начальник ДЕУ №622 Фоя М.В., водії Цемахман В.Я., Осадчий І.І., Красуцький С.С., майстер Фещенко М.М. 
 
За 70 років своєї діяльності ДЕУ № 622 багато разів реорганізовувалось та підпорядковувалось різним організаціям, але свого призначення не міняло – завжди забезпечувало безаварійний та безпечний стан учасників дорожнього руху. 
 
Головне наше багатство – це люди, які своєю працею створили добре ім’я нашому колективу. Тепле слово ми завжди мовимо про ветеранів праці, бо їхня трудова біографія – це історія колективу, наша гордість і слава. Так у 1977 році була нагороджена орденом Трудового Червоного прапору дорожня робітниця Марія Юхимівна Антоненко. 
 
Добрим словом слід згадати наших ветеранів-дорожників, які працювали, а дехто працюють в ДЕУ і нині: Гончаренко Л.Д., Дорощук О.І., Зінченко П.І. – працювали більше 40 років, Алєксєєнко В.В., Бабич І.П., Прокопчено В.А., Скотаренко В.В., Панченко П.Т., Поспєлова С.І., Безрук А.М., Литвинчук Г.Г. – працювали більше 35 років. Працюють більше 30 років В.І. Крикун, Т.М. Терехова, І.А. Чиколовець, Ю.В. Опанасенко, І.І. Олексієнко. 
 
Є у Вишгородському ДЕУ і свої династії дорожників – Олексієнків, Кебів, Людвиченків, Гончарів. В ДЕУ також працюють сім’ї Мартишкіних та Дубницьких. 
 
У здобутках колективу є заслуга і профспілкової організації, яку в останні роки очолювали з 1979 року по 1985 рік Є.О. Жалибіна, потім Т.М. Терехова, а з 1999 року і до цього часу В.І. Крикун. Вони мобілізовували колектив на виконання поставлених завдань, на створення належних виробничих і побутових умов, організовували культурно-масову, спортивну і оздоровчу роботу, за що користувалися авторитетом у працівників. 
 
Зараз філія «Вишгородське ДЕУ» обслуговує автомобільні дороги державного значення Р-02 Київ-Іванків-Овруч з під’їздами та Р-39 Київ-Вишгород-ДеснаЧернігів у межах Вишгородського району. 
 
Попереду у дорожників – великі плани.
Категорія: Вишгородська громада | Переглядів: 570 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus