Головна » 2014 » Вересень » 13 » "Питання про вступ до НАТО має вирішувати народ"
11:07
"Питання про вступ до НАТО має вирішувати народ"
Партія «Батьківщина» ініціює проведення всеукраїнського референдуму про вступ України до НАТО. Перший крок уже зроблено: провели збори на підтримку референдуму, створили ініціативну групу зі збору підписів і сформулювали питання в бюлетені. 
 
Якщо соратникам Юлії Тимошенко вдасться зібрати три мільйони підписів і домогтися винесення питання по НАТО на референдум, то воно буде таким: «Чи підтримуєте ви приєднання України до організації Північно-Атлантичного договору (НАТО) як системи колективної безпеки?». Лідер «Батьківщини» переконана: більшість українців відповість ствердно. 
 
Однопартійці Юлії Тимошенко охоче підтримали її ініціативу. Близько трьох тисяч людей з усіх регіонів України з’їхалися до партійного офісу на Турівській. Оскільки двір перед будівлею не такий великий, він не зміг вмістити всіх бажаючих. Однак загальної атмосфери ця тіснява не зіпсувала. 
 
Сама Юлія Тимошенко теж воліла стояти разом зі своїми соратниками. Їй було важливо почути їхню думку з питання, яке вона порушила. Адже воно далеко не однозначне. Ще рік тому рівень підтримки вступу України до НАТО становив близько 13%. Але це було до того, як на нас напала Росія. Зате зараз, за словами лідера «Батьківщини», ця цифра зросла до 70%. Бо українці, нарешті, зрозуміли: все, що їм раніше розповідали про НАТО - це радянська пропаганда, де немає ні слова правди. А насправді альтернативи приєднання України до євроатлантичного співтовариства немає. 
 
«І тому сьогодні ми зібралися з вами для того, щоб розпочати процес приєднання України до НАТО. Тому що НАТО сьогодні – це не війна, як нас вчила багато десятиліть радянська пропаганда. НАТО – це, в першу чергу, мир, тому що багато держав, які об’єдналися разом для того, щоб захиститися від будь-яких військових зазіхань, сьогодні на порядки сильніші від будь-яких самотніх агресорів. НАТО – це демократичні стандарти, це правильна організація суспільства, це привабливий інвестиційний клімат, це свобода, спокій і мир людей. І це єдине, що може в стратегічній перспективі захистити Україну від будь-яких зазіхань Кремля назавжди. Це наш шлях, і ми зобов’язані його обрати», – заявила Тимошенко, виступаючи перед присутніми. 
 
Ідея провести референдум щодо вступу України до НАТО виникла у Юлії Тимошенко відразу ж після того, як ми зіткнулися з військовою агресією нібито «братнього» народу. На її думку, керівництву країни варто було б вживати більш рішучі кроки в євроатлантичній інтеграції країни. Адже так званий позаблоковий статус показав свою повну неефективність і неспроможність. 
 
«Позаблоковість – це відкритість України для подальшого знищення з боку Кремля. Позаблоковість – це, по суті, відсутність нашого надійного майбутнього. Наша команда, всі, хто зібрався на цій площі, і всі, хто вірить в європейське майбутнє України, ніколи не підтримають збереження нейтрального статусу України, позаблоковість, невходження до Європейського Союзу, неінтеграцію до європейського простору. Ніхто, хто любить Україну, сьогодні не підтримає такого хибного шляху», – заявила Ти­мо­шенко. 
 
Щоправда, з’ясовується, що багато інших політиків старанно обходять цю делікатну тему, не бажаючи псувати собі рейтинг. І шукають нескінченні відмовки, чому нам в НАТО не треба. Одна з них - нас там ніхто не чекає. 
 
Однак Юлія Тимошенко каже: генсек Альянсу Андерс Фог Расмуссен днями заявив, що двері НАТО для України відкриті. 
 
«І коли вам будуть закидати «нас десь там не чекають», ви просто цитуйте те, що говорять повноважні керівники цієї системи колективної безпеки і оборони. Не вірте нікому», – зазначила Юлія Тимошенко. 
 
Ще один аргумент, який, на її думку, будуть приводити «високі мужі», – що ухвалювати подібні рішення повинні саме вони. Мовляв, не народного розуму це справа – вирішувати, до яких військових блоків нам вступати. Тимошенко рішуче відкидає і ці аргументи: 
 
«Ми повинні звикати до того, що історичні доленосні рішення мають прийматися не в кабінетах політиків, вони повинні прийматися на всенародних референдумах. І поки ми не запитали всієї української нації, чи готові ми на цей важливий історичний крок, ми не маємо права приймати такі рішення в якихось закритих кабінетах», – заявила вона. 
 
Перший крок до проведення референдуму вже зроблений. Група з 500 осіб на чолі з народним депутатом від «Батьківщини» Сергієм Власенком займеться збором підписів за його проведення. Необхідно зібрати три мільйони, проте Юлія Ти­мошенко переконана, що їх буде набагато більше. Адже навіть соціологія показує, що більше половини населення країни підтримують вступ України до НАТО.
 
Олександр ЯКИМЧУК
Категорія: Україна | Переглядів: 467 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus