Головна » 2013 » Січень » 12 » Нова шопка і розкішний концерт – для старопетрівчан
13:08
Нова шопка і розкішний концерт – для старопетрівчан

На Різдво у храмі Казанської ікони Пресвятої Богородиці, що у селі Старі Петрівці, відбулося урочисте богослужіння на чолі з настоятелем храму протоєреєм Святославом Іванцівим. Прихожани храму також оглянули нову шопку. А після літургії вони мали змогу послухати святковий концерт у виконанні учасників художньої самодіяльності й церковного хору. За словами глядачів та настоятеля храму, такий професійний урочистий церковний спів вони почули вперше. 

 
P.S. Можливо, хтось і досі не знає, що таке шопка. Це скульптурна композиція, що зображає віфлеємську стайню у ніч Різдва Христового. Вона може бути виконана як в мініатюрі, так і в реальному розмірі. Обов’язковими елементами шопки є фігури Ісуса Христа, Матері Божої та святого Йосипа. У шопці можуть бути зображені пастушки, худоба, три царі чи інші біблійні персонажі. Традиція встановлювати такі скульптурні композиції започаткована засновником ордену францисканців святим Франциском Ассізьким, який розмістив в італійському містечку Греччо першу шопку для зміщення акцентів у святкуванні Різдва Христового зі світського матеріалізму та подарунків на поклоніння Ісусу. 
 
 
Вже через 100 років різдвяні шопки встановлювали в усіх італійських церквах. З Апенін традиція перенеслася на всю Європу. 
 
В Україні шопки набули популярності передовсім у західних областях і можуть значно видозмінюватися. Це стосується як матеріалу, з якого виготовлені фігури, так і самого набору фігур. Серед Святого Сімейства можуть зображати відомих політиків чи культурних діячів, інших персонажів, залежно від фантазії та світогляду скульптора. 
 
Олександр КОНОНЕНКО 
Фото автора
Категорія: Старопетрівська громада | Переглядів: 956 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus