Головна » 2014 » Березень » 8 » Яким ти був, Батьку?
11:31
Яким ти був, Батьку?
Тарас Шевченко. Кобзар з добрими очима або старий похмурий дід в шапці? Яким ми бачимо Тараса Шевченка в книжкових ілюстраціях і на стогривневій купюрі? У різні політичні епохи влада маніпулювала не лише його творчістю, але і зовнішністю.
 
До наших часів збереглися понад 50 автопортретів Шевченка, більше 120 портретів поета, фотографії і листівки з його зображеннями. Завдяки словесним описам зовнішності Тараса Шевченка в спогадах його сучасників, офіцерів частин, де він служив, письменників, з якими спілкувався і дружив, і колег-художників можна скласти його детальний портрет.
 
Тарас Шевченко був середнього зросту, широкоплечий чоловік міцної статури, але не товстий. Лице кругле, волосся – темно-русяве. Очі? Ось тут описи його сучасників різняться. Одні пишуть про світло-сірі очі, інші – темно-сірі, а є і такі, хто згадує про блакитні і карі очі.
 
У молодості Тарас голив бороду і вуса. Бакенбарди обрамлювали його обличчя. Стригся він по-козачому, але зачісував волосся назад.  Наприклад, є портрет 1845 року. На ньому Тарас Шевченко молодий, щасливий. З цього портрета він дивиться великими очима, неначе хоче сказати нам щось. На портреті Шевченко не посміхався. Він не малював себе, як Рембрандт, з келехом вина, разом із жінками. Він ніби вдивляється у самого себе. 
 
Нестерпні умови життя, солдатська муштра, численні хвороби, погане моральне самопочуття відбилися на його осанці і обличчі. Тарас у другій половині свого життя відпустив бороду і вуса. У листах друзям він скаржиться, що волосся стає рідшим, сивіє, а ще пізніше він зовсім облисів.
 
Різні епохи, різні Кобзарі. 
 
Художники і скульптори дореволюційних часів і тоталітарної радянської епохи зображували великого Кобзаря по-різному.
 
Образ Шевченка у вишиванці, шапці прихильникам його творчості відомий ще з ХІХ століття, його створив сам Тарас Шевченко. Це портрет, зроблений з його фотографії 1859 року. Цей портрет подавався в інтерпретації самого Тараса Шевченка як батька. Ця баранчикова шапка була ознакою козацького батька. Вона неначе давала йому силу вести за собою своїх дітей.
 
Тоді у свідомості людей було так: Україна – мати, а Шевченко – батько.
 
Дореволюційні пам’ятники великому Кобзареві в основ­ному створювали з білого мармуру. Його зображували як втілення світлого, любові до світу, до слова. Радянські пам’ятники, як правило, бронзові. Навіть у них Тарас Шевченко вже втілює гнів і ненависть. Зі сторінок «Кобзарів» радянських часів Тарас Шевченко дивився на читача похмуро, з під насуп­лених брів.
 
Перегортаємо «Кобзар» 1961 року видання. Тарас Шевченко дивиться з-під лоба, з-під чорних густих брів, такий нахмурений, на переніссі – зморшки, які передають почуття гніву, опору. Наприклад, у 30-х роках створювався не лише образ Шевченка-ненависника царизму, але і усіх, хто оточує народ – це зовнішні і внутрішні вороги Радянського Союзу. Серед цих ворогів були репресовані українці, націоналісти. У 40-х воєнних роках Тарас Шевченко стає провідником боротьби з фашизмом.
 
За часів холодної війни українська радянська влада використовує образ Шевченка як безкомпромісного борця з усім чужим, що оточувало радянський народ.
 
У теперішні часи можновладці теж не полишають у спокої образ Шевченка – його наділяють новими штампами,  такого собі молодого фронтмена, тусівника на петербурзьких балах. Інколи нам намагаються показати Тараса Шевченка «світським левом», акцентується, що йому було  привільно у Петербурзі. Начебто він був веселою й легковажною людиною, постійно знаходився в оточенні красунь. Дехто зображував великого Кобзаря занадто європейським. Але ж Європа якраз хоче побачити Шевченка національного, українського. 
 
Тарас Шевченко створював автопортрети протягом усього свого життя. Їх кількість важко піддається обліку. Багато з них не дійшли до нашого часу і відомі лише за листуванням художника або спогадами його сучасників. Багато намальованих на полях рукописів літературних творів поета, листів, на аркушах робочих альбомів і навіть на малюнках інших художників. 
 
Підготував Олексій СЛОБІДСЬКИЙ, «Слово»
Категорія: Україна | Переглядів: 756 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus